Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

ΛΑΣ: Oι κάτοικοι του Χαλκειούς θα χάσουν το δίκιο τους

Ανακοίνωση της ΛΑΣ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό
Δευ, 02/03/2020 - 08:33

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ.

Οι ώρες είναι κρίσιμες. Τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με Ρωσία και συμμάχους της οξύνουν το πολεμικό κλίμα και κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν και τη χώρα μας , με συνευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής της ΝΔ. 

Απαιτείται ψυχραιμία και σύνεση από όλους μας.

Οι νέες μαζικές ροές προσφύγων και μεταναστών προς το νησί, αυτό που επιβάλλουν στο λαό της Χίου, είναι αποφασιστικά να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να στείλει, εδώ και τώρα, πλοία με τα οποία θα απεγκλωβίσει όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη ΒΙΑΛ και να παραλάβει όσους καταφθάνουν τις επόμενες ώρες και μέρες. Να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική χώρα και να τους δώσει αμέσως ταξιδιωτικά έγραφα για τις χώρες της ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται τραγικά η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης που λέγαμε κανένα Hot Spot στα νησιά, γιατί θα χρησιμοποιηθεί στη γεωπολιτική σκακιέρα των ιμπεριαλιστών και της Τουρκίας  και αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να κλείσει η ΒΙΑΛ.

Αυτές τις ώρες πρέπει ακόμα πιο πολύ να απομονωθεί κάθε φωνή και ομάδα που καλεί σε βιαιοπραγία κατά των θυμάτων, να απομονωθούν οι ακροδεξιοί που βγαίνουν από τα λαγούμια τους και επιτίθενται κατά των προσφύγων και μεταναστών,  τους οποίους  η κυβέρνηση της Τουρκίας χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για να υπηρετήσει τα επιθετικά της σχέδια στη Συρία , έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι αποφάσεις όπως αυτές του τοπικού συμβουλίου Χαλκιούς να κλείνουν το δρόμο προς τη ΒΙΑΛ δε βοηθούν, απεναντίας χάνουν το δίκιο τους, χάνουν το στόχο τους που είναι κοινός στόχος όλων μας το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Στρέφονται εναντίον των εργαζομένων στο ΚΥΤ, εναντίον των προσφύγων και μεταναστών , συμβάλλουν στην έκρυθμη κατάσταση εντός του ΚΥΤ και βοηθούν τους ακροδεξιούς να βγάζουν το μίσος τους και το ρατσισμό τους.

Ο λαός της Χίου ενωμένος και πάλι πρέπει να στρέψει την πάλη του κατά των σχεδίων να γίνει το νησί φυλακή της ΕΕ. Αντί να εκβιάζει η κυβέρνηση τους νησιώτες πρέπει τώρα να ασκήσει τη μέγιστη πίεση, και με όλους τους τρόπους προς την ΕΕ για να αναλάβει τις ευθύνες της.

Καλούμε το λαό σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα και απαιτούμε την έκτακτη και άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον άμεσο απεγκλωβισμό και τη διατήρηση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών του νησιού.

Η Χίος δεν πρέπει να δει εικόνες απανθρωπιάς όπως αυτές της Θερμής Λέσβου.

 

ΧΙΟΣ 2-3-2020

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 17:15

«Το Πρωτόκολλο του 1971, που η Ελλάδα κύρωσε στη Βουλή το 1979, αλλά δεν το έπραξε η Τουρκία λόγω της επιβληθείσης δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν, καθορίζει με ακρίβεια τη διαδικασία για τα ορόσημα στον ποταμό Έβρο, ενώ η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού , βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, έχει συντάξει τοπογραφικά διαγράμματα και χάρτες που χαράσσουν τη γραμμή των συνόρων με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δεχθούμε τη σύγκληση των κοινών επιτροπών της ελληνοτουρκικής μεθορίου, καθώς ανακύπτουν προβλήματα από τεχνικά έργα εκατέρωθεν, αλλά και από τις πλημμύρες που δημιουργούν νησίδες και προκαλούν εξαφάνιση σημάνσεων ».

Αυτή την πληροφόρηση έδωσε στο ανενημέρωτο ελληνικό κοινό, αλλά και στους …πολιτικούς, καλεσμένος του  Δημήτρη Οικονόμου, στο ΣΚΑΪ, Τετάρτη πρωί, εν μέσω υποβόσκουσας κρίσης στον Έβρο, ο Κώστας Μαρδάς.

 Όπως είπε εισαγωγικά:  Για να καταλάβει αν έγινε τουρκική… εισβολή,  μίλησε με έξι  στρατηγούς εν αποστρατεία, στο πλαίσιο του νέου του βιβλίου που θα είναι η συνέχεια του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος διάβασε απόσπασμα  από το εν λόγω Πρωτόκολλο, που, όπως σημείωσε, ανεπίσημα εφαρμόζεται σε ορισμένα σημεία , (όχι όλα ) καθώς κωδικοποιεί διαδικασίες, εξειδικεύοντας τα άρθρα 5 και 6 της Λωζάννης , υλοποιώντας τα κριτήρια που καθόρισε η τριμελής επιτροπή χάραξης των συνόρων.

Στηλίτευσε ξανά το φαινόμενο του διαδικτυακού Σαββατοκύριακου, όταν μέσω… facebook , χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές της τουρκικής πρόκλησης στο προγεφύρωμα των Φερρών, όπου θα αναγερθεί εμπόδιο ανάσχεσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς ξιφούλκησε γράφοντας οτι : Υψώθηκε η τουρκική σημαία σε 16 στρέμματα ελληνικής γης, καλώντας τον ελληνικό λαό σε πανστρατιά !  

Ο Κώστας Μαρδάς θύμισε ότι : « Επί υπουργίας του αξιοτίμου κυρίου υπουργού ,Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία, που ανοήτως κάποιοι νέοι ύψωσαν προς τιμήν του πεσόντος ΄Ικαρου Μπαλταδώρου στην νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος Σάμου, χτυπήθηκε η ελληνική ακταιωρός "Γαύδος" στα Ίμια και εκδιώχθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ το ιταλικό γεωτρύπανο από  την Τουρκία»...

Από την άλλη πλευρά, επέκρινε την αδέξια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δένδια, περί ολίγων στρεμμάτων που δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε πόλεμο, επισημαίνοντας: «Αυτή η κουβέντα, μπορεί να έχει λογική στο διάδρομο της Βουλής ή στο καφενείο, αλλά δεν λέγεται από υπουργό που έχει ταχθεί να υπερασπίσει την  εθνική ακεραιότητα με δυναμισμό, αλλά - βεβαίως - και με ευελιξία». Επέκρινε  επίσης και την πρόσφατη δήλωσή του  υπουργού  οτι το casus belli το θεωρεί...φαιδρότητα αφού δεν απείλησαν ακόμη - όπως είπε χαριτολογώντας - οι Τούρκοι το σπίτι που έχει στους Παξούς... «Και όμως, το casus bellι  συνιστά...προκαταβολική κήρυξη πολέμου !».

Και κατέληξε , λέγοντας πως όλες οι πλευρές  - κυβέρνηση και αντιπολίτευση και κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι  - να αποφεύγουν τις παρορμητικές δηλώσεις, διατάσσοντας επίθεση μέσω ...facebοok ή παραχωρώντας στρέμματα... «Διότι δεν αρκεί η Ελλάδα να μην θέλει τον πόλεμο των  επεισοδίων… Πρέπει να μην τον θέλει και η Τουρκία… Γι' αυτό ας μην τον προκαλούμε με παρορμητικές δηλώσεις ή πράξεις...».

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την εκπομπή . Χρόνος παρέμβασης του Κώστα Μαρδά και των άλλων καλεσμένων , από 1.44 έως 1.58

 

https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-05-27-06