Λεφτά στον Δήμο Χίου... υπάρχουν

950.000 ευρώ χρηματικό πλεόνασμα
Πέμ, 11/02/2016 - 06:57

Με ένα σημαντικό χρηματικό πλεόνασμα, ύψους 950.000 ευρώ, ξεκινά το 2016 ο δήμος Χίου, αφού, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Στρατή Γδύση, τον Δεκέμβριο δόθηκαν πολλά χρήματα από την Κυβέρνηση κι έτσι σε συνδυασμό και με το «νοικοκύρεμα», όπως το χαρακτήρισε ο Μανώλης Βουρνούς, δημιουργήθηκε ένα καλό ταμείο. Η κατανομή αυτών των χρημάτων ήταν και το αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 10/2/16, όπου όμως το «κλίμα ευφορίας» δεν συμμερίστηκαν οι αντιπολιτεύσεις, δείχνοντας ότι η «γκρίνια» ίσως να μην είναι, τελικά, μόνο αποτέλεσμα φτώχιας, αλλά διαφοροποίησης στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας.

Η δημοτική αρχή πρότεινε το πλεόνασμα αυτό να μοιραστεί σε υπηρεσίες καθαριότητας, στην τουριστική προβολή, σε ανάγκες των σχολείων αλλά και μελέτες είτε νέων έργων, είτε να «διορθωθούν» προβλήματα, όπως π.χ. στο γήπεδο των Καρυών. Το τελευταίο, ειδικότερα, «άναψε φωτιές» στη συνεδρίαση, αφού το ποσό των 17.000 ευρώ που η δημοτική αρχή θα δώσει για την εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, προκειμένου το γήπεδο να αδειοδοτηθει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πολύδωρου Λαμπρινούδη, που χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό. «Θα δώσουμε 17.000 ευρώ για να βάλουμε ένα σύρμα να στηρίξουμε το βράχο;», αναρωτήθηκε ο πρώην δήμαρχος, με τον Μανώλη Βουρνού να απαντά σε υψηλό τόνο ότι σκοπός της δημοτικής αρχής είναι να μείνουν στον τόπο έργα που θα χρειάζεται ο δημότης. Την κατανομή καταψήφισαν ο Στέλιος Καμπούρης και ο Μάρκος Σκούφαλος (που είχαν επίσης καταψηφίσει τον προϋπολογισμό), ενώ λευκό ψήφισαν η "Χιακή Συμπολιτεία" και ο Νίκος Νύκτας. Μάλιστα ο τελευταίος, όπως και ο Βασίλης Μυριαγκός, αναφέρθηκαν στη «λειψή» χρηματοδότηση έργων στην περιφέρεια του δήμου.

Το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα απασχόλησε για μια ακόμη φορά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. καθώς  δημοσιεύματα του ξένου, κυρίως, Τύπου, θέλουν την εφαρμογή της συνθήκης του "Δουβλίνο 2", δηλαδή την επαναπροώθηση μεταναστών στις χώρες εισόδου, με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη να ζητά ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να εξεταστούν οι επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Χίου. Τις ανησυχίες του για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος δεν έκρυψε ούτε ο Μανώλης Βουρνούς, τονίζοντας όμως ότι η Χίος έχει παρουσιάσει μια πολύ καλή εικόνα σε σχέση με τα άλλα νησιά, που ο ίδιος έχει μεταφέρει σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ αναφορικά με τη λειτουργία της π. ΒΙΑΛ ο δήμαρχος Χίου ανέφερε ότι ο Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν έχει απαντήσει ακόμη στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα του δημάρχου σχετικά με τον ορισμό μελών από το Υπουργείο στην επιτροπή διαχείρισης του κέντρου καταγραφής. Το τελευταίο, μάλιστα, σχολιάστηκε αρνητικά από τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς ο ίδιος Υπουργός το προηγούμενο διάστημα και μέχρι να οριστικοποιηθεί η αγορά της π. ΒΙΑΛ και η παραχώρησή της, είχε μια καθημερινή επικοινωνία με τον δήμαρχο Χίου.

Αίτημα προς τη δημοτική αρχή, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά ενόψει και των αποκριάτικων εκδηλώσεων, κατέθεσε ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Βοκαριά» Νενήτων, με την αντιπρόεδρό του να ζητά από το Δ.Σ. να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το αίτημά τους για οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ. Το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό, με τη συμπολίτευση (πλην του προέδρου του Δ.Σ. Κλέαρχου Χρύση) να ψηφίζει την μη συζήτηση του θέματος ενώ στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν 5.000 ευρώ στον ΜΕΟΘ, ως ενίσχυση για τη διοργάνωση της «Μόστρας».

Σχετικά Άρθρα