Χίος, Τετάρτη 24 Απριλίου

Μεταφορικό ισοδύναμο και στις αεροπορικές συγκοινωνίες

Νεκτ. Σαντορινός: «Έχουμε ήδη ετοιμάσει την τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή»
Παρ, 15/03/2019 - 14:55
Νεκτάριος Σαντορινιός

Την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στις αεροπορικές συγκοινωνίες για τους κατοίκους των νησιών ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρόδο, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως έκανε γνωστό, οι συνομιλίες με τις αεροπορικές εταιρείες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή η επιδότηση των αεροπορικών εισιτηρίων, μέχρι το τέλος Μαΐου ή το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου.

«Έχουμε ήδη ετοιμάσει την τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή» ανέφερε ο κ. Σαντορινιός, σημειώνοντας πως, αφού προχωρήσουν τα απαραίτητα τεχνικά θέματα, θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τη διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για τις θετικές επιπτώσεις που ήδη έχει το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους κατοίκους των νησιών. Όπως είπε, πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για ειδικές πολιτικές στα νησιά.

Ήδη, όπως είναι γνωστό, σε 49 νησιά το Μεταφορικό Ισοδύναμο εφαρμόζεται στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στη μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ σύντομα θα ισχύσει και για τα καύσιμα στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, αφού εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, στόχος είναι από το 2020 να ισχύσει το μέτρο για τα καύσιμα σε όλα τα νησιά, έτσι ώστε η τιμή τους στα νησιά να μην υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής στα πρατήρια της Αττικής.

«Καταφέραμε να βρούμε πόρους για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (περίπου 170 εκατ. ευρώ), που αποτελούσε χρόνιο και διαρκές αίτημα των κατοίκων των νησιών, για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα. Βρήκαμε αυτούς τους πόρους, διότι εμείς δεν κάνουμε δωράκια στις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών» τόνισε ο κ. Σαντορινιός, ο οποίος επισήμανε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ανεξάρτητο των προσπαθειών που συνεχίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να επανέλθουν σε όλα τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη
Τετ, 24/04/2019 - 11:00

Είμαι Μυτιληνιός, γεννήθηκα στο Αιγαίο, οι γονείς μου είναι αγρότες από το Πλωμάρι, στο νησί μου κοιτάζαμε τις ωραίες γυναίκες στα μπαλκόνια και σβήνομε τους καημούς μας με ούζο. Σ’ αυτό το Αιγαίο θέλω να προσφέρω, είμαι ώριμος να το κάνω και θα το κάνω.

Μιλώντας με μάλλον μη συνήθη για πολιτικό τρόπο ο Κ. Μουτζούρης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου δίνει την πρώτη του προεκλογική συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, που θα μεταδοθεί την Μ. Πέμπτη στις 8.00 μ.μ. και στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Δηλώνοντας ευθέως Νεοδημοκράτης, κρίνοντας πως το Κόμμα του κάνει λάθος να υποστηρίζει την Χρ. Καλογήρου, δηλώνει πως αν εκλεγεί και η Ν. Δ. δεν βάψει με μπλέ χρώμα την Περιφέρεια Β. Αιγαίου θα το κάνει ο… ίδιος.

Θεωρεί την θητεία της Χρ. Καλογήρου αποτυχημένη και στα έργα που δεν έγιναν και στις συνεργασίες, δηλώνει ότι ξέρει από έργα ως Πρύτανης του Πολυτεχνείου παλαιότερα και σήμερα Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αλλά ξέρει και από πολιτική αφού έμαθε να συνεργάζεται με πλήθος συνεργατών αλλά και… παρατάξεων.

Θα ακολουθήσει το «Μοντέλο Γιακαλή» αφήνοντας τα νησιά μόνα τους να αυτοδιοικηθούν αφού έχει όμως την υψηλή εποπτεία, πλέκοντας και το εγκώμιο της Χίου. Δεν είναι δυνατόν είπε να κουμαντάρεται την Παγκόσμια ναυτιλία και να σας διοικούμε εμείς από τη Μυτιλήνη, αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Στην ίδια συνέντευξη αναπτύσσει το σχέδιο του για έργα αλλά και δουλειές στο Αιγαίο, θεωρεί ότι το προσφυγικό θα λυθεί με δυναμικό τρόπο, θεωρεί πως μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά με όλους, πλέκει το εγκώμιο των συνυποψηφίων του ενώ ακόμα και με την Χρ. Καλογήρου στο τέλος την ευχαριστεί για τα όσα προσέφερε.

Τα υπόλοιπα παρακολουθήστε τα τηλεοπτικώς.