Χίος, Σάββατο 23 Νοεμβρίου

Μην... πυροβολείτε τους δημοσιογράφους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ
Παρ, 09/02/2018 - 06:10
Φίμωση του τύπου

Ακόμη μία φορά ο δημοσιογραφικός κόσμος του νησιού μας έγινε μάρτυρας και θύμα συγχρόνως απρόκλητης λεκτικής επίθεσης. Συνάδελφος δημοσιογράφος το πρωί της Τετάρτης, 7 Φεβρουαρίου 2018, που κλήθηκε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ να καλύψει γεγονότα πέριξ της ΒΙΑΛ δέχθηκε λεκτικούς προπηλακισμούς και ύβρεις από ελάχιστους ευτυχώς κατοίκους του Χαλκειούς.

Το απαράδεκτο αυτό περιστατικό αναδεικνύει για ακόμα μία φορά τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούμαστε οι δημοσιογράφοι της Χίου να καλύψουμε τα γεγονότα και να διατυπώσουμε τις απόψεις και τις κρίσεις μας, χωρίς να έχουμε τον φόβο να στοχοποιηθούμε ή και να δεχθούμε επιθέσεις από οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με όσα ή με τον τρόπο που τα γράφουμε.

Πρέπει να αντιληφθούν οι ελάχιστοι αυτοί που παρεκτρέπονται, ότι οι δημοσιογράφοι έχουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στα γεγονότα και την μεταφορά των ειδήσεων, καθώς και την διατύπωση κρίσεων που επιβάλλει η συνείδησή τους.

Όσο για τους συγκεκριμένους οφείλουν να καταλάβουν ότι μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν στον τόπο τους και συνολικά στο νησί και καλούμε την δημοκρατική πλειοψηφία των συγχωριανών τους να τους απομονώσει.

Ο έλεγχος και η όποια διαφωνία του κάθε πολίτη, μπορούν και πρέπει να εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο και όχι με επιθέσεις απαράδεκτες στον δρόμο ή στους χώρους εξέλιξης των γεγονότων και του ρεπορτάζ, θέτοντας έτσι τον δημοσιογράφο σε κίνδυνο ακόμα και για την σωματική του ακεραιότητα.

Δηλώνουμε, ότι τέτοιου είδους επιθέσεις από οπουδήποτε και αν προέρχονται, είναι επιθέσεις κατά των μέσων ενημέρωσης συνολικά και της ελευθεροτυπίας και ως τέτοιες θα αντιμετωπίζονται με την προσφυγή μας σε όλα τα αρμόδια όργανα και Αρχές.

Χίος 8 Φεβρουαρίου 2018

Ειρήνη Αναγνώστου

Βαγγελιώ Αμέντα

Κώστας Γιαννάρας

Κλαίρη Κάβουρα

Αγγελική Κωνσταντίνου

Νίκος Μαραγκέλης

Χρύσα Μαργαρίτη

Γιώργος Παγούδης

Θοδωρής Πυλιώτης

Γιάννης Στεβής

Γιάννης Τζούμας

Παντελής Φύκαρης

Χριστίνα Ψυλλή

 

 

Σχετικά Άρθρα

Στ. Κάρμαντζης: Δεν θέλουμε τα δώρα της Κυβέρνησης. Ν. Μηταράκης: Εν ανάγκη θα σηκώσω το βάρος μόνος μου
Παρ, 22/11/2019 - 23:59

Απέρριψε τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στην ευρύτερη περιοχή του Πιτυούς, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Χίου, το Δημοτικό Συμβούλιο στην έκτατη συνεδρίαση του.

Μετά από 4 ώρες συνεδρίαση παρουσία του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υπoθέσεων  και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, του Βουλευτή Ανδρέα Μιχαηλίδη, του Ειδικού γραμματέα Πρώτης υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτκής Μάνου Λογοθέτη, του αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνου και αρκετού κόσμου, το δημοτικό συμβούλιο Χίου αποφάσισε ομόφωνα να διαφωνήσει με την κατασκευή της νέας δομής των 5000+ ατόμων,  όπως εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση, ενώ στο ψήφισμα κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η πρόταση ότι το σώμα εμμένει στην πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. για μία δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση με ευθύνη της κυβέρνησης και δύναμη 500 ατόμων με καμία μόνιμη παραμονή στο νησί.

«Να μεταφέρετε στον Πρωθυπουργό ότι η τοπική κοινωνία της Χίου δεν θα επιτρέψει να γίνει ο σχεδιασμός για το ΠΡΟΚΕΚΑ των 5000 ατόμων και δεν θέλουμε ούτε τα 50 εκ ευρώ, ούτε τον μειωμένο ΦΠΑ, ούτε τα δώρα σας. Αυτό που ζητάμε είναι να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην Ζώη μας», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, καταχειροκροτούμενος από τους πολίτες.

Διαφορετική ήταν η άποψη του υφυπουργού και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη που τόνισε μεταξύ άλλων ότι η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ αποτελούν μονόδρομο για την επίλυση του προβλήματος, συμπληρώνοντας ότι δέχεται να αναλάβει το οποίο κόστος προκειμένου να δοθεί λύση.

«Δεν λύνεται το πρόβλημα με ευχολόγια. Θέλω να προστατέψω τον τόπο μου. χρειάζεται κλειστό κέντρο. Αν θέλετε να το σηκώσω όλο αυτό μόνος μου θα το σηκώσω μόνος μου» τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

Στην μαραθώνια συζήτηση δεν προστέθηκε τίποτα διαφορετικό από όλα όσα κατά καιρούς έχουν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο για το μεταναστευτικό –προσφυγικό ενώ το μόνο διαφορετικό  στοιχείο ήταν η αλλαγή στους …προέδρους των χωριών.

«Από την Τετάρτη που ακούσαμε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι θα κλείσει η ΒΙΑΛ έχουμε  αρχίσει να ξαναχαμογελάμε» ανέφερε ο πρόεδρος του Χαλκειούς Βασίλης Βίγκας.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του Πιτυούς Μιχάλης Φυτούσης ξεκαθάρισε ότι το χωριό δεν πρόκειται να δεχτεί μια κλειστή δομή διπλά του, τονίζοντας ότι όσο υπάρχουν ΜΚΟ το πρόβλημα του μεταναστευτικού δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ.

Η ….συνέχεια θα δοθεί αύριο στην λαϊκή συνέλευση στο Πιτυός με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν καμιά δομή στην περιοχή τους.