Χίος, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Χίου για την 11η Νοεμβρίου

Παρ, 08/11/2019 - 11:49

«Αποτίουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής και επιβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας στα έργα της Ειρήνης και της Προκοπής, αλλά και την αποφασιστικότητά μας για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας», τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο απελευθέρωσης του νησιού από τον οθωμανικό ζυγό,  ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος.

Αναλυτικά αναφέρει:

"Ἐλεύθερη σέ χαιρετῶ, μυριανθισμενη γῆ,
πού βάρβαρη σ’ ἐρήμαξε τρομάρα καί σφαγή,
κ’ ὑψώνονται τά σύμβολα τῶν Ἐλευθερωτῶν
σέ πύργους Γιουστινιάνηδων καί Τούρκων δεσποτῶν.

Γεώργιος Σουρής

 

Το πρωί της 11ης Νοεμβρίου του 1912, ημέρα εορτής των πολιούχων της Χίου Αγίων Βικτώρων, , ο απελευθερωτής Ελληνικός Στόλος προσέγγισε τη Χίο και αποβίβασε τα Ελληνικά στρατεύματα στο νησί. Οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν χαρμόσυνα μεταφέροντας το πολυπόθητο άγγελμα της Ελευθερίας. Η ιστορική αυτή ημερομηνία σηματοδοτεί τη δικαίωση των θυσιών των προγόνων μας και την ενσωμάτωση του νησιού μας στην Μητέρα Ελλάδα.

Από τότε, οι Χιώτες και οι Χιώτισσες, τιμούμε κάθε χρόνο την επέτειο της Απελευθέρωσης. 107 χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε όσους έδωσαν το αίμα τους για να είναι τα νησιά του Αιγαίου ελεύθερα.

Αποτίουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής και επιβεβαιώνουμε την προσήλωσή μας στα έργα της Ειρήνης και της Προκοπής, αλλά και την αποφασιστικότητά μας για την προάσπιση της Ελευθερίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.

Καλώ τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Χίου που οργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Ας είναι αιώνια και άσβεστη η μνήμη των ηρώων του 1912."

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 14/12/2019 - 21:59

Το χριστουγεννιάτικο δένδρο του Μεγάρου Μαξίμου, μαζί με παιδιά που υποστηρίζονται από την «Κιβωτό του Κόσμου», στόλισαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα.

Τα παιδιά ζωγράφισαν και χρωμάτισαν στολίδια, τα οποία κρέμασαν στο δέντρο μαζί με τον πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια έλαβαν δώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τα παιδιά για τα ενδιαφέροντά τους, συνεχάρη το προσωπικό της «Κιβωτού» για το έργο του και εξέφρασε την στήριξή του στον τηλεμαραθώνιο αγάπης που διοργανώνει η «Κιβωτός» τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

megaro_maximoy_to_stolisma_toy_hristoygenniatikoy_dentroy