Μητσοτάκης: Έτοιμοι για νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα

Ανησυχία στο Μαξίμου για τα επιδημιολογικά στοιχεία: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες
Δευ, 17/08/2020 - 14:49
mitsotakis-me-maska

Σύσκεψη για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς.

Παράλληλα ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική ενώ ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων.

Αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Κατά τη διάρκεια τη σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες.

Τέλος έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Νέα μέτρα από σήμερα

Εν τω μεταξύ σε ισχύ τέθηκε από σήμερα, Δευτέρα 17 Αυγούστου, η δέσμη νέων μέτρων για τον κορωνοϊό που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε 16 περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο (βλ. αναλυτική λίστα παρακάτω), επιβάλλεται από υποχρεωτικό όριο 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, και απαγόρευση λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

Το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας αφορά, μεταξύ άλλων, και στην Περιφέρεια Αττικής, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα.

Όσο για την Πάρο και την Αντίπαρο, αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση, κατά το μοντέλο μέτρων που επιβλήθηκε και στον Πόρο, έως τις 24 Αυγούστου. Σε αυτά τα δύο νησιά, απαγορεύεται οποιαδήποτε συγκέντρωση άνω των 9 ατόμων, ενώ στους χώρους εστίασης επιτρέπονται το πολύ 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 αν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας. Η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού - τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτικός ο προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος σε όλους όσοι επιστρέφουν από άδειες και εργάζονται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.

Υποχρεωτική γίνεται και η χρήση μάσκας σε στρατόπεδα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μεταναστών.

Αναλυτικά οι περιοχές για τις οποίες τίθενται σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα:

- η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

- οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και

- οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

Υποχρεωτικός μοριακός έλεγχος στα σύνορα

Από σήμερα, για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Ταυτόχρονα, καθίσταται υποχρεωτική και η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Σχετικά Άρθρα