Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

ΜΠΡΑΒΟ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ναι στην μόρφωση των παιδιών των προσφύγων

ΟΛΟΙ πλην Πολυ... λακεδαιμονίων
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 10/10/2018 - 21:47

Την  πρόταση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης για την λειτουργία των Δ.Ι.Ε.Π σε σχολικές μονάδες της Χίου, υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο σε μια συνεδρίαση που είχε στιγμές έντασης αλλά και ρατσιστικές κορώνες.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, από την αρχή της συζήτησης του θέματος αναφέρθηκε στην αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική, που έχει εγκλωβίσει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά τονίζοντας όλα αυτό είναι κατάντια, αναφερόμενος  κυρίως στις συνθήκες που ζουν τα μικρά παιδιά στο χώρο της ΒΙΑΛ.

«Είναι απαραίτητο αυτά τα παιδιά να μορφωθούν. Κάθε λαός είναι ευάλωτος όταν είναι αμόρφωτος», τόνισε ο Μανώλης Βουρνούς ζητώντας να υιοθετηθεί το ψήφισμα της ΔΕΠ, ενώ σχολιάζοντας το κείμενο των 1130 υπογράφων σχολίασε ότι « Κάποιοι το σχεδίασαν, το ετοίμασαν και ξέρουμε πολύ καλά πώς έγινε αυτό».

Σχεδόν στο σύνολο του το Δημοτικό  Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της  λειτουργίας των ΔΙΕΠ στις σχολικές μονάδες, που έχει ορίσει το υπουργείο με τους δημοτικούς συμβούλους να τονίζουν το δικαίωμα στην μόρφωση που έχει κάθε παιδί στον πλανήτη.«Με τις πολιτικές που ακολουθούντα  στην περιοχή μας είμαστε όλοι εν δυνάμη πρόσφυγες και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση τα παιδιά μας να βρεθούν σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο Μάρκος Σκούφαλος.

«Μελανό» σημείο στην συνεδρίαση για τη μόρφωση των μικρών προσφυγόπουλων η τοποθέτηση του δημ Συμβούλου Γ.Τσάκου που ζήτησε από τον δήμαρχο να γίνει… δημοψήφισμα για το θέμα ενώ συμπλήρωσε ότι είναι υπέρ της μόρφωσης των προσφυγόπουλων αλλά όχι στον ίδιο χώρο με τον… εγγονό του.

Η τοποθέτηση έφερε κύμα αντιδράσεων στο χώρο της  συνεδρίασης που εκφράστηκε με μια πλήρη απαξίωση ακόμη και για αντιδικία των υπολοίπων με τον κ.Τσάκο.

«Διφορούμενη» ήταν όμως και η τοποθέτηση του Πολύδωρου Λαμπρινούδη που ανέφερε ότι είναι υπέρ της μόρφωσης των προσφυγόπουλων αλλά να καθοριστεί ποιος είναι πρόσφυγας και ποιος μετανάστης..

«Όλη η Σιέρα Λεόνε έχει  μαζευτεί εδώ… αυτοί δεν είναι πρόσφυγες», ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που με την τοποθέτηση του έφερε σε δύσκολη θέση ακόμη και τον ίδιο τον συνδυασμό του, καθώς ουδείς ενστερνίστηκε την άποψη του.

Παράλληλα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κοντούδης, τοποθετήθηκε  με… μισόλογα  αδιευκρίνιστα αλλά την ώρα της ψηφοφορίας, κατά την προσφιλή του τακτική, αποχώρησε θέλοντας να αλιεύσει αργότερα  και από τις δυό δεξαμενές ψήφους, και έτσι κανείς δεν κατάλαβε αν ήταν υπέρ ή κατά της πρότασης.

Η Ερμιόνη Φρεζούλη πρότεινε να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα τη Δευτέρα Δημοτικοί σύμβουλοι, όπως ακριβώς γίνεται και στον αγιασμό  στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, πρόταση όμως που δεν δέχτηκε η δημοτική αρχή , με τον Μανώλη Βουρνού να λέει ότι «κανείς δεν έστειλε πρόσκληση όπως γίνεται στους αγιασμούς των σχολείων».

 

Σχετικά Άρθρα

  Κατά… 500 %  αυξήθηκαν οι παραβιάσεις επί Τσίπρα, αλλά…
Σάβ, 07/12/2019 - 20:02

Για τακτικό λάθος των αδελφών μας Κυπρίων , που άνοιξαν το μέτωπο των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ, χωρίς στρατιωτική κάλυψη, προκαλώντας ακαίρως τον εχθρό να μεταφέρει την απειλή από την Κύπρο στα ανοιχτά της Κρήτης, σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται εν αδυναμία, μίλησε το  Σάββατο πρωί,  στην  εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΆΙ, ο Κώστας Μαρδάς, συγγραφέας του βιβλίου ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Άρα , πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια; Όχι, βέβαια!  Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος , δεν έμεινε στη δυσμενή για την Ελλάδα διαπίστωσή του , που πρώτος και … μόνος  από όλους τους τηλεοπτικούς αναλυτές  ανέδειξε, αλλά προχώρησε σε αντιπρόταση,  λέγοντας ότι  το λάθος αυτό, πρέπει να το καλύψουμε όχι με παρορμητισμούς για ...βύθιση τουρκικού πλοίου, αλλά με οργάνωση , διακομματική συνεργασία και πνεύμα ετοιμότητας .

 Ο Χιώτης δημοσιογράφος,  στο χρονολόγιό του στο facebook παραθέτει  συνοπτικά την ανάλυσή του , σε ερωτήσεις του Γιώργου Αυτιά :

-- Το μνημόνιο για τη μέση γραμμή της ΑΟΖ Τουρκίας- Λιβύης, μπορεί να μην παράγει έννομα αποτελέσματ , παράγει όμως στρατηγικά αποτελέσματα και πραγματικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα, αυτά, μέχρι στιγμής, είναι εις βάρος μας, καθώς με την άκαιρη, ορμητική και δίχως προηγούμενη αμυντική θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να μεταφέρει το μέτωπο της αντιπαράθεσης από την Κύπρο, στον άξονα Κρήτης - Λιβύης, διευρύνοντας το μέτωπο υπέρ αυτού... κυκλώνοντάς μας από το νότο...

-- Ο Ερντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει από τη Λιβυκή κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ειδικώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω προσφυγικού , την ίδρυση τουρκικής αεροναυτικής Βάσης που θα καλύπτει το εν λόγω μέτωπο - υποψήφιο χώρο τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων , έχοντας σύμμαχο το Πακιστάν. Η μουσουλμανική χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων και των 130 πυρηνικών κεφαλών, εντάχθηκε στην επιχείρηση "Ασπίδα της Μεσογείου ", που υπό τη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού διεξάγει τις παράνομες γεωτρήσεις στην αθωράκιστη, όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα, ΑΟΖ της Κύπρου.

-- Μάλιστα, Πακιστανικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, συμμετείχε πρόσφατα σε τουρκική άσκηση στη γραμμή Αιγαίο- Κρήτη - Κύπρος, πραγματοποιώντας παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, ενώ φρεγάτα του Πακιστάν προχώρησε σε νηοψίες εμπορικών πλοίων που έπλεαν στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου. Και η φρεγάτα το έκανε με κάλυψη τουρκικών πολεμικών !

--Ο τουρκικός κίνδυνος ξεπερνάει όλους τους Έλληνες Πρωθυπουργούς, όπως αποδεικνύει η μελέτη της κατάληξης που είχαν όλες οι ελληνοτουρκικές κρίσεις από το 1955 μέχρι σήμερα. Στο τέλος όλοι οι Πρωθυπουργοί έκαναν πίσω . Έκαναν πίσω - και ορθώς - και οι μεγάλοι ηγέτες, εν ονόματι της ειρήνης. Και ο Καραμανλής στην κρίση του "Χόρα" τον Αύγουστο του 1976... Αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου στην κρίση του Μάρτη του 1987, παρά τη δυναμική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο τέλος έκανε πίσω προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο, αποδεχόμενος τη Συμφωνία της Βέρνης για το πάγωμα - γκριζάρισμα των ερευνών- γεωτρήσεων στην ελληνική , αλλά μη οριοθετηθείσα υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου... Συμφωνία- Πρωτόκολλο που είχε δεχθεί το 1976 ο Καραμανλής - κάτι που όμως ο Ανδρέας είχε χαρακτηρίσει … εθνική προδοσία !

-- Το θρυλούμενο περί του ότι ο Ανδρέας ήταν συνεννοημένος με τον Καραμανλή, να πει στην κρίση του 1976 το... "Βυθίσατε το Χόρα", διαψεύσθηκε πανηγυρικά από τον πιο κοντινό άνθρωπο του Καραμανλή . Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΝΔ Πέτρο Μολυβιάτη, από το βήμα της Βουλής.

-- Ναι. Η τουρκική απειλή ξεπερνά όλους τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Επί Πρωθυπουργίας Τσίπρα-ο οποίος σωστά έδειξε στρατηγική ψυχραιμία - οι παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων μας έφθασαν το 2018 στο πρωτοφανές ποσοστό αύξησης κατά 500 % ! Και επί Μητσοτάκη - ( προσθέτω εδώ ) - θα αυξηθούν άλλο τόσο...! Γι αυτό χρειάζεται διακομματική συνεννόηση. Για να μπει ένα όριο...

--- Και να σταματήσουν οι προτροπές ορισμένων αποστράτων για βυθίσεις!.. Αυτό που χρειάζεται πρώτ΄απόλα , είναι η προετοιμασία Στρατού- Λαού για ένα θερμό επεισόδιο ...

Και ο Κώστας Μαρδάς , καταλήγει με νόημα:
---Φυσικά, εκτιμώ ότι  δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο...Αν γίνει ... θα γίνει άλλη μία.. .θερμή υποχώρηση...