Δυο γυναίκες που ανασύρθηκαν από το Λιμενικό Σώμα, που επιχειρεί στην περιοχή, ζωντανές και μια νεκρή, Σομαλικής καταγωγής όλες, και ένας Αφγανός άνδρας που αγνοείται είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός του ναυαγίου σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νοτιανατολικά της Λέσβου.
Άλλοι 24, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όλοι Σομαλικής καταγωγής, βγήκαν στην ακτή στην ακτή Κατσίνια στην είσοδο του κόλπου της Γέρας ενώ ας σημειωθεί ότι το ναυάγιο έγινε πολύ κοντά στην ακτή. Οι βόρειοι άνεμοι όμως που φυσούσαν στην περιοχή δεν επέτρεπαν την εύκολη πρόσβαση τους στην ακτή.
Όσοι βγήκαν στην ακτή και εντοπίσθηκαν από το Λιμενικό Σώμα ενημέρωσαν αρχικά για τρεις αγνοούμενες γυναίκες. Το γεγονός προκάλεσε την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης η οποία συνεχίζεται.
Δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ
Βαθιά θλίψη προξενεί το νέο ναυάγιο που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, όταν μια βάρκα στην οποία επέβαιναν τουλάχιστον 27 άτομα ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Γέρας στη νότια Λέσβο, στοιχίζοντας τη ζωή ενός ανθρώπου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Ελληνική Ακτοφυλακή.
Οι έρευνες της Ελληνικής Ακτοφυλακής συνεχίζονται για τυχόν επιπλέον άτομα που μπορεί να επέβαιναν στη βάρκα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει λάβει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Οι διασωθέντες αναφέρουν ότι το σκάφος ανατράπηκε κοντά στην ακτή και τουλάχιστον τρεις επιβαίνοντες διαχωρίστηκαν από τους 24 που έφτασαν στην ξηρά και περισυνελέγησαν από την Ελληνική Ακτοφυλακή.
Προκειμένου οι άνθρωποι να σταματήσουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε τέτοια ριψοκίνδυνα ταξίδια, είναι ανάγκη να έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς και οργανωμένες εναλλακτικές οδούς.
Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για μια συνεκτική ανταπόκριση, η οποία να περιλαμβάνει μεταφορές των αιτούντων άσυλο σε βιώσιμες λύσεις στέγασης, καθώς και για τη συνέχιση της στήριξης από την Ευρώπη, μεταξύ άλλων μέσω των μετεγκαταστάσεων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.