Ν. Μηταράκης: Aπαντήσεις σε όλα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Πέμ, 09/04/2020 - 06:20

Τρείς ώρες παρακολούθησε και συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικοιύ Συμβουλίου Χίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, δίνοντας ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε όλα όσα ερωτήθηκε και αφορούν το υπουργείο του, σημειώνοντας ότι ξεκίνησε τη θητεία του αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες παράλληλες κρίσεις, αναφερόμενος στην αύξηση των ροών κατά 86%, στην ασύμμετρη απειλή που δέχθηκε η Ελλάδα από την Τουρκία καθώς και στην κρίση της δημόσιας υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη, λόγω κορωνοϊού. Σημειώσε επίσης ότι από την 1η Μαρτίου όσοι εισήλθαν στα νησιά, μετά την 1η Μαρτίου μεταφέρθηκαν σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Νότης Μηταράκης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας στα ΚΥΤ, που στηρίζονται σε 4 πυλώνες, αφού ξεκαθάρισε ότι γίνεται διαχωρισμός νέων αφίξεων, καμία νέα άφιξη δεν βρέθηκε στη ΒΙΑΛ., αφού ως γνωστόν ο ιός δε δημιουργείται, αλλά μεταδίδεται. Στόχος μας είπε είναι ήταν να μην υπάρχουν νέες αφίξεις στις υφιστάμενες δομές φιλοξενίας.

Οι 4 πυλώνες στους οποίους ανφέρθηκε είναι οι εξής: 

  1. Περιορισμός της κίνησης προς και από τις δομές. Εχει ήδη εφαρμοστεί με ΚΥΑ και με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. «Αντιλαμβάνεστε ότι στις ανοιχτές δομές που δεν έχουν περίφραξη, αυτό καμία φορά δημιουργεί προβλήματα. Ωστόσο, σημειώνεται εφαρμογή του μέτρου στο μέγιστο δυνατό βαθμό», είπε.
  2. Δημιουργία ειδικών υγειονομικών δομών στην περίμετρο των ΚΥΤ-ειδικά στο Β. Αιγαίο «με μια πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη, κ. Βρουλή».
  3. Πολύγλωσση ενημέρωση των διαμενόντων στα ΚΥΤ είτε μέσω κοινωνικής δικτύωσης είτε με έντυπο μέσο.
  4. Με απόφαση, την προηγούμενη εβδομάδα, διακόπηκε η παροχή του οικονομικού βοηθήματος, που λαμβάνουν από την Ύπατη Αρμοστεία για το μήνα Απρίλιο στα νησιά, ώστε να μην υπάρχει πίεση εξόδου από τις δομές όσων έχουν δικαίωμα στη χρηματική παροχή. «Συνομιλούμε με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και έχουμε ζητήσει στη ΒΙΑΛ, στη Μόρια, στο Βαθύ, στη Κω και την Λέρο να τοποθετηθεί μηχάνημα ΑΤΜ εντός της δομής, με την ευθύνη και της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των μηχανημάτων», προσέθεσε.
  5. Δόθηκε το δικαίωμα στους Δήμους να δημιουργήσουν μέσω διαγωνισμών μέσα στις δομές καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, τα έσοδα των οποίων θα πηγαίνουν στους Δήμους. «Έχουμε δώσει το δικαίωμα να γίνονται παραδόσεις προϊόντων από τοπικές επιχειρήσεις μέσα στις δομές, με απόφαση του Διοικητή, ώστε να μπορούν να αγοράσουν βασικά προϊόντα οι διαμένοντες, χωρίς να εξέρχονται των δομών», κατέληξε.

 

Ο υπουργός επεσήμανε στη συνέχεια ότι είναι δεδομένη η βούληση της Κυβέρνησης να αποσυμφορήσει τα νησιά, αλλά αυτό είπε θα γίνει με σταθερό τρόπο, προαναγγέλοντας την υπογραφή απόφασης το πρώτο τρίμηνο του 2020, για επιχορήγηση του Δήμου Χίου με 241.000 ευρώ επιπλέον των 880.000 ευρώ.

«Αυτό το συνολικό ποσό του 1.121.000 ευρώ είναι στη διάθεση του Δήμου. Επίσης,  περιμένουμε κάποια τελικά έγγραφα από το Δήμο, για να δώσουμε αποζημιώσεις  στους κατοίκους του Χαλκειούς για το 2019 για ζημιές που προέκυψαν από την ανοιχτή δομή», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο Νότης Μηταράκης απάντησε σε σειρά ερωτήσεων από τους Δημοτικούς Συμβούλους.

«Ο κ. Καραβασίλης, είπε, έθεσε το θέμα λειτουργίας Αστυνομικού Σταθμού στο Χαλκειός. Αν δημιουργηθεί είναι σαν να λέμε ότι η ΒΙΑΛ θα παραμείνει. Και δικιά μου πρόθεση δεν είναι η μονιμοποίηση της ΒΙΑΛ. Θα ήθελα να διευκρινίσουμε, αν είναι βούληση σας ή του Δ.Σ. στο σύνολο του να παραμείνει η ΒΙΑΛ. Εγώ, προσωπικά, είμαι κάθετα αντίθετος στην παραμονή  της ΒΙΑΛ».

«Να απαντήσω στον κ. Αγιωργούση για 2 θέματα που έθεσε. Το ΕSTIAII, πράγματι, δημιουργεί  15.000 επιπλέον θέσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και αυτό είναι απαραίτητο για την αποσυμφόρηση των νησιών. Μου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση ότι υπάρχουν πολιτικές παρατάξεις που, αφενός θέλουν την αποσυμφόρηση, αφετέρου εκπλήσσονται, όταν δημιουργούμε τις απαραίτητες θέσεις για αυτήν την αποσυμφόρηση. Είναι δεδομένη η απόφαση μας να μην υπάρχει, από το τέλος αυτού του έτους, κανένα διαμέρισμα νοικιασμένο σε κανένα νησί του Αιγαίου. Είτε από την Ύπατη Αρμοστεία, είτε από ΜΚΟ, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι στα κλειστά κέντρα που υπάρχουν στα νησιά, να είναι απαραίτητη και υποχρεωτική η παραμονή όλων των νέων αφίξεων  για το σύντομο διάστημα που απαιτεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου τους».

«Για το θέμα των πλωτών μέσων, δεν υπάρχει διάθεση χρηματοδότησης από την Ε.Ε.. Το θεωρούν υπερβολικά ακριβό. Ένα καράβι δεμένο στο λιμάνι της Χίου, δε λύνει πολλά θέματα. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, κ. Μουτζούρη, που ξέρει καλά αυτά τα ζητήματα, ένα πλωτό μέσο μπορεί να δημιουργήσει, λόγω του κλιματισμού, που θα λειτουργεί, μια ταχύτατη μετάδοση μέσα στο χώρο καραντίνας και να επηρεάσει και το πλήρωμα του πλοίου. Το πλήρωμα θα εξέρχεται, βέβαια, δε θα είναι σε καραντίνα. Άρα, οι κίνδυνοι για την τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλάσιοι.  Σήμερα, όμως, έχουμε μηδενικές αφίξεις. Αν είχαμε νοικιάσει τρία καράβια στο Β. Αιγαίο, θα είχαμε ξοδέψει εκατομμύρια ευρώ χωρίς λόγο.

Περίπου 50.000-100.000 την ημέρα. Θυμάμαι κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν, γιατί ξοδέψαμε ένα ποσό πάρα πολύ μικρό, για να μεταφέρουμε από τα νησιά αυτούς που έπρεπε να μεταφερθούν. Άρα το πλωτό μέσο με πλήρωμα 150 ατόμων βάσει νομοθεσίας να γυρνάει στο Αιγαίο και να καίει 50-100.000 ευρώ την ημέρα, το θεωρώ κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και περιττό, λόγω των σχεδόν μηδενικών αφίξεων. Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται ένας χώρος καραντίνας. Υπάρχουν εναλλακτικές. Η μία είναι να πάνε στο νοσοκομείο. Η άλλη να πάνε στη ΒΙΑΛ.

Η Τρίτη να μείνουν στο λιμάνι. Η πιο λογική εναλλακτική είναι να υπάρξει ένας κλειστός, στεγασμένος χώρος, ο οποίος θα φυλάσσεται με ασφάλεια, ώστε αυτές τις 14 ημέρες που απαιτείται για οποιονδήποτε αφικνείται, να υπάρξει μία πρόβλεψη. Αποτελεί και τοποθέτηση των ειδικών. Εννοείται ότι η δομή καραντίνας θα κλείσει μόλις τελειώσει η κρίση του κορωνοϊού. Δεν έχουμε στόχο να παραμείνει. Ούτε υπάρχει λόγος διοικητικά να υποστηρίζουμε δύο χώρους σε ένα νησί. Και για το Υπουργείο Μετανάστευσης αυτό θα ήταν ένα περιττό βάρος, ένα περιττό έξοδο».

Σχετικά Άρθρα