Ν. Μηταράκης: Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας η ασφάλεια

Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον που ο πολίτης δεν νιώθει ασφαλής
Δείτε το Βίντεο
Παρ, 12/04/2024 - 19:48

Στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο βουλευτής Χίου και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης συμμετείχε σε συζήτηση για το ζήτημα της Βίας και της Κοινωνικής Ασφάλειας.

Στο πάνελ, με συνομιλητές την κυρία Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ασφάλειας στην κοινωνία, απαντώντας παράλληλα στη πρωταρχική σημασία που διαδραματίζει για την ίδια την Κυβέρνηση. Όπως σημείωσε σχετικά, «ένα περιβάλλον στο οποίο ο πολίτης ούτε απειλείται, ούτε κινδυνεύει. Ένα περιβάλλον στο οποίο ο πολίτης σέβεται τους θεσμούς και τον σέβονται οι θεσμοί. Ένα περιβάλλον στο οποίο έχουμε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς που προλαμβάνουν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς. Αλλά βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο της σύγχρονης δημοκρατίας προφανώς υπάρχει και ο κατασταλτικός ρόλος της Αστυνομίας, ο ρόλος του Δικαστικού συστήματος, ώστε να μπορεί να επιβάλλει ποινές και να μην υπάρχει ένα αίσθημα ατιμωρησίας για τους θύτες περιστατικών βίας, ούτε ένα περιβάλλον στο οποίο το σωφρονιστικό σύστημα δεν πετυχαίνει τον πρωταρχικό του στόχο που είναι να σωφρονίσει αυτούς τους οποίους ήταν θύτες βίας και να τους επαναφέρει σε μία κοινωνία».

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο πολίτης δεν νιώθει ασφαλής. Η χώρα μας, σε σχέση με άλλες δυτικές κοινωνίες εξακολουθούμε να έχουμε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς που παίζουν έναν καταλυτικό ρόλο. Όταν έχεις φαινόμενα όμως, παραδείγματος χάρη, σε σχολείο, που μαθητές δεν σέβονται το σχολικό περιβάλλον - πολλές φορές είναι περιβάλλοντα, στα οποία οι γονείς δεν σέβονται το σχολείο, όπου βρίσκονται τα παιδιά τους. Και αμφισβητώντας τους θεσμούς ως γονείς, δημιουργούμε ένα περιβάλλον που νιώθουν τα παιδιά ότι δεν υπάρχουν όρια. Και αυτή η έλλειψη οριοθέτησης μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα βίας και η νεανική παραβατικότητα σήμερα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Ερωτώμενος για το ζήτημα του μεταναστευτικού και τον τρόπο που συνδέεται με την ασφάλεια, ο κ. Μηταράκης με την ιδιότητά του και πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επεσήμανε ότι «καταρχήν το ζήτημα με την μετανάστευση και την ασφάλεια έγκειται όταν η μετανάστευση είναι χωρίς κανόνες. Η μετανάστευση προφανώς είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και πάντα θα υπάρχει. Είναι σημαντικό οι χώρες να μπορούν να το διαχειριστούν βάσει των δικών τους αναγκών και στον αριθμό που μπορούν, με τις νόμιμες διαδικασίες. Όταν η μετανάστευση γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ανθρώπων με παράνομα κυκλώματα, τα οποία φέρνουν ανθρώπους διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και μετά τους εντάσσουν με έναν παράτυπο τρόπο μέσα στην κοινωνία, κρυμμένους, αυτό προφανώς δημιουργεί ζητήματα εγκληματικότητας. Γιατί πλέον και οι μετανάστες είναι θύματα των ίδιων των κυκλωμάτων».

«Αυτό που καταφέραμε στην προηγούμενη περίοδο, την περίοδο 2019-2023 είναι η χώρα μας και να μειώσει δραστικά τις ροές και να μειώσει ουσιαστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Το μεταναστευτικό, που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε βασικό ζήτημα συζήτησης σε πάρα πολλές κοινωνίες, πλέον δεν αποτελεί μια πρωταρχική προτεραιότητα», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης εστίασε επίσης σε ένα σημαντικό στοιχείο της συζήτησης, τονίζοντας το γεγονός ότι όλοι συμφωνούν στο πόσο κρίσιμη είναι η ασφάλεια στα σχολεία. «Αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι όλοι συμφωνούμε ότι είναι κρίσιμο για την πρόληψη προβλημάτων εγκληματικότητας, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη νέα γενιά. Ένα σχολείο το οποίο σέβεται τους μαθητές, με καθηγητές οι οποίοι αξιολογούνται, επανεκπαιδεύονται και έχουν διάθεση να συμβάλλουν στην εκπαίδευση των παιδιών, σε ένα περιβάλλον βέβαια που και οι μαθητές και οι γονείς τους σέβονται το σχολείο», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.

Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «η πραγματικότητα είναι ότι από το 2019 ζήσαμε πρωτόγνωρες κρίσεις, ξεκινώντας από την πανδημία, και μπορέσαμε να τις αντιμετωπίσουμε με το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Προφανώς δεν μπορούν να λυθούν όλα, και πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Ωστόσο, ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό σε πάρα πολλές δυσκολίες».

mitarakisi_dimokratia_den_mporei_na_leitoyrgisei_se_ena_perivallon_poy_o_politis_den_niothei_asfalis

Σχετικά Άρθρα