Να κατατεθεί το πόρισμα του Φράγματος Κόρης Γεφύρι και το έργο να χρηματοδοτηθεί άμεσα

Ερώτηση Μιχαηλίδη και Αραχωβίτη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Τρί, 27/04/2021 - 15:45

Ερώτηση για το φράγμα Κόρης Γεφύρι κατέθεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη.

Αφού κάνει αναφορά τόσο στην κεφαλαιώδη σημασία του φράγματος για τους υδάτινους πόρους της Χίου, όσο και στις τεράστιες καθυστερήσεις, τις υπερβάσεις προϋπολογισμού και τις κατασκευαστικές αστοχίες του έργου, η ερώτηση εστιάζει στις τελευταίες εξελίξεις, αναφορικά δηλαδή με την ολοκλήρωση των εξειδικευμένων μελετών που διενεργήθηκαν με σκοπό την εκτίμηση της στατικότητας και ασφάλειας του φράγματος. Όμως, η όποια πληροφόρηση υπάρχει μέχρι στιγμής προέρχεται από τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου δεν υπάρχει οιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για το πόρισμα και καμία δημόσια δήλωση σχετικά τον προγραμματισμό του έργου από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δεδομένου ότι, αφενός, η διασφάλιση της ασφάλειας του φράγματος είναι αυτονόητα ύψιστης σημασίας ζήτημα, αλλά και ότι, αφετέρου, οποιαδήποτε πρόσθετη αδικαιολόγητη καθυστέρηση κινδυνεύει να καταστήσει «κουφάρι» το έργο, ο Α. Μιχαηλίδης απευθύνει μια σειρά από ερωτήματα στον Υπουργό όπως: εάν έχει εκτιμηθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου το πόρισμα των μελετητών, εάν κρίνεται σκόπιμη η διενέργεια πρόσθετων εξειδικευμένων ερευνών, εάν πράγματι απαιτούνται πρόσθετες εργασίες ώστε να καταστεί το φράγμα ασφαλές και λειτουργικό και, αν ναι, ποιος είναι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός τους και ποιο το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής τους. Ζητεί, επίσης, να κατατεθεί στη Βουλή η μελέτη ή το πόρισμα αυτής.

 

Σχετικά Άρθρα