Χίος, Τρίτη 16 Ιουλίου

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ: "Τιμώρησαν δημοσίους υπαλλήλους που δεν συμμετείχαν στην αξιολόγηση"

Πέμ, 13/12/2018 - 15:05

Τιμωρητική θεωρεί το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ ότι ήταν η "αξιολόγηση" που έκαναν διευθυντές, διοικητές και τμηματάρχες στο Νοσοκομείο Χίου και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συναδέφους τους που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

"Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Χίου καταγγέλλει τους πρόθυμους αξιολογητές της δημόσιας διοίκησης, είτε του Νοσοκομείου Χίου, είτε των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και σε άλλους χώρους, που τιμώρησαν επί της ουσίας τους συναδέλφους που δε μετείχαν στην αξιολογική διαδικασία, βάζοντας τους βαθμούς οριακούς, αποδεικνύοντας πόσο δίκιο είχαμε όταν λέγαμε ότι αυτή η αξιολόγηση είναι τιμωρητική, ελεγκτική, εκδικητική για ορισμένους κυβερνητικούς και μη παρατρεχάμενους σε θέσεις ευθύνης και το μόνο που προάγει είναι η σιγή νεκροταφείου και το σκύψιμο του κεφαλιού.

Η αξιολόγηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΈΛ δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την αξιολόγηση των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφού το ζητούμενο δεν είναι καλύτερος δημόσιος τομέας, αλλά υποταγμένος και ελέγξιμος δημόσιος υπάλληλος, πρόθυμος να περνά την αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, απαράδεκτη επιεικώς δουλειά, που ανέλαβε να τη φέρει σε πέρας η σημερινή κυβέρνηση με το επιτελείο της και τους καρεκλοθήρες στη δημόσια διοίκηση οποιασδήποτε συστημικής ή εργοδοτικής κατεύθυνσης.

   Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλους τους χώρους του δημοσίου να μπουν μπροστά και να προστατέψουν τους συναδέλφους. Να καταγγείλουν επώνυμα τις αυθαιρεσίες διοικητών, διευθυντών, τμηματαρχών κλπ που προχώρησαν τις αξιολογήσεις και μάλιστα τις χρησιμοποιούν ως όπλο για να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντα τους και αυτές τις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν , γίνονται δούρειος ίππος των κυβερνώντων για να ιδιωτικοποιήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και είναι ενάντια στους συναδέλφους που έδωσαν και δίνουν την μάχη απέναντι σε αυτούς που τσαλαπατούν την αξιοπρέπεια μας.

Να εξετάσουν μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες το ενδεχόμενο της διαγραφής από τα σωματεία τους, στελεχών που προέβησαν στην αξιολόγηση και τώρα βγάζουν στη «σέντρα» συναδέλφους .

Να ενημερώσουν τις ομοσπονδίες τους για όλη αυτή την κατάσταση και να βάλουν τον καθένα μπροστά στις ευθύνες του, απαιτώντας στήριξη εδώ και τώρα.

Να φύγουν ΤΩΡΑ από τα ΔΣ σωματείων συνδικαλιστές που αξιολόγησαν, με αντίστοιχες προτάσεις μομφής.

Καλούμε τους συναδέλφους σε όλο το δημόσιο τομέα του νησιού να μη φοβηθούν. Να απαντήσουν με σθένος σε αυτές τις ουσιαστικά διώξεις , που γίνονται παρά την άρνησή τους να μετέχουν στην αξιολόγηση, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Πιο συγκεκριμένα καλούμε τους συναδέλφους:

  1. Να δηλώσουν εγγράφως κατά την παραλαβή της αξιολόγησης ότι «Δεν αποδέχομαι τα αναφερόμενα στην αξιολόγηση αυτή, που έγινε χωρίς την συμμετοχή μου και ενώ απείχα σύμφωνα με την προκηρυγμένη νόμιμα, απεργία-αποχή των συνδικαλιστικών μου οργάνων. Συνεχίζω να έχω την ίδια γνώμη και επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε διαδικασίας ένστασης και ένδικου μέσου για την προστασία των δικαιωμάτων μου».
  2. Να αποστείλουν - εάν θέλουν - αντίγραφο της Έκθεσής τους στο Σύλλογό τους, προκειμένου να συγκεντρωθεί μια συνολική εικόνα, και μέσα από την καταγραφή και την κατηγοριοποίηση να δοθούν ολοκληρωμένες οδηγίες στις κινήσεις, που πρέπει να ακολουθήσουν. Εάν ο σύλλογος αρνηθεί να τους στηρίξει να φτιάξουν επιτροπή αγώνα , γιατί οι ριψάσπιδες όπου υπάρχουν πρέπει να καταλάβουν ότι ούτε η κυβερνητική πολιτική θα περάσει ούτε οι νεροκουβαλητές της μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
  3. Να γνωρίζουν ότι «ο αξιολογούμενος υπάλληλος έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης, αν ο μέσος όρος βαθμολογίας της Έκθεσης Αξιολόγησης είναι μικρότερος του εβδομήντα πέντε (75)» και ότι «Οι ενστάσεις ασκούνται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά (7) εργάσιμων ημερών από τη γνωστοποίηση της έκθεσης στον υπάλληλο. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στην οικεία Διεύθυνση Διοικητικού η οποία τις διαβιβάζει στην αρμόδια Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης.».
  4. Να γνωρίζουν ότι ο αξιολογούμενος υπάλληλος έχει δικαίωμα να ασκήσει διοικητική προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια μέσα σε (60) εξήντα ημέρες, ζητώντας παράλληλα στήριξη από το σωματείο και την ομοσπονδία του.

Η αντίθεση των συναδέλφων στον ν. 4369/2016, που στηρίχτηκε και προωθήθηκε «με νύχια και με δόντια» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, από διοικητικά στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων που κόπτονταν για τις θέσεις τους, από διάφορους μηχανισμούς τους στο κράτος εκφράστηκε με τεράστια ποσοστά. Η ίδια η ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη δείχνει ότι ο μόνος τρόπος να την κάμψει ήταν αυτή η εκβιαστική, τιμωρητική, διασπαστική, απεργοσπαστική επιλογή.

Ο αγώνας συνεχίζεται απέναντι σε κάθε έναν που θέλει να χρησιμοποιήσει την λεγόμενη αξιολόγηση σαν εργαλείο για να έχει κρατικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες, που θα λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοποικονομικά κριτήρια, χωρίς τα αναγκαία μέσα, μακριά από τις ανάγκες του λαού και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Τέλος καλούμε την Ε.Ε της ΑΔΕΔΥ κεντρικά να πάρει θέση πάνω στην κατάσταση που διαμορφώνεται, να «δώσει» συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ομοσπονδίες και Νομαρχιακά τμήματα, υλοποιώντας αυτά που η ίδια έχει ψηφίσει και που στήριξαν οι συνάδελφοι με συντριπτική πλειοψηφία.

 

.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ

Ο πρόεδρος       Η Γεν. Γραμματέας

             Μ. Σκούφαλος       Σ. Γατανά"

 

Σχετικά Άρθρα

Συνέντευξη στην ΕΡΤ και την εκπομπή "Επόμενη Μέρα"
Τρί, 16/07/2019 - 19:41

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, βρέθηκε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επόμενη Μέρα» και μίλησε για ζητήματα σοβαρά που απασχολούν την επικαιρότητα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας καθώς και στο θέμα της κατάργησης της έκδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες. 

Για τις συντάξεις χηρείας συγκεκριμένα ανέφερε:

 

«Για εμάς το θέμα των συντάξεων χηρείας είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και δεν θέλουμε να καθυστερήσει καθόλου να επιλυθεί. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ανάλγητος με τις χήρες, μειώνοντας από το 70% στο 50% το ποσοστό αναπλήρωσης που έπαιρνε η χήρα. Επιπροσθέτως, έθεσε και ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς πολλές από τις χήρες θα έπαιρναν συντάξεις μόνο για τρία χρόνια. Μετά από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πριν από λίγους μήνες τη διάταξη, επαναφέροντας τις συντάξεις εκεί όπου ήταν. Εντούτοις, στην πορεία ανακαλύψαμε πως δεν έχει υπογράψει το Υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο που χρειάζεται προκειμένου να εφαρμοσθεί η πληρωμή της διαφοράς και να γίνει ο επανυπολογισμός. Επιπλέον, η μη υπογραφή της εγκυκλίου είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχει παραγγελθεί από τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του ΕΦΚΑ, το απαραίτητο λογισμικό το οποίο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να ετοιμαστεί και το οποίο μπαίνει στο σύστημα του ΕΦΚΑ και αναπροσαρμόζει ηλεκτρονικά τις συντάξεις, προκειμένου να μην χρειαστεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί σύντομα…

Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε πως προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, ο κ. Μηταράκης δήλωσε πως μέχρι την Παρασκευή θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη Μηχανογράφηση, προκειμένου να επανυπολογιστούν και να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας το συντομότερο δυνατόν. 

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες:

 

«Βάσει νομοθεσίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δινόταν ένας προσωρινός αριθμός σε εκείνους που ήταν στη χώρα μας σαν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, το Υπουργείο Εργασίας πέρασε μια εγκύκλιο, προκειμένου να δίνεται αριθμός ΑΜΚΑ- με τα αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη που αυτό συνεπάγεται- χωρίς κανέναν απολύτως κριτήριο. Οποιοσδήποτε έμπαινε στη χώρα μας για λίγες ημέρες, μπορούσε να εκδώσει ΑΜΚΑ και να λάβει μόνιμα δικαιώματα… Η κυβέρνησή μας ανέστειλε την εν λόγω εγκύκλιο και θα επανέλθουμε έπειτα από την απαραίτητη μελέτη που πρέπει να γίνει, με ένα μόνιμο μηχανισμό, που θα αφορά όσους είναι νόμιμα στη χώρα μας, όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και εκείνους που κατοικούν με άδεια παραμονής στην Ελλάδα».

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://youtu.be/0-n0_x7nOeg

amesa_tha_prohorisoyme_se_oles_tis_energeies_gia_ton_epanypologismo_ton_syntaxeon_hireias