Ο Δικηγορικός Σύλλογος καταδικάζει την επέμβαση των ΜΑΤ

Διαπιστώνει απουσία της οργανωμένης πολιτείας στο μεταναστευτικό
Τετ, 06/04/2016 - 07:44

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΧ εξ αφορμής των πρόσφατων γεγονότων στην «ΒΙΑΛ» και της ωμής παρέμβασης της Πολιτείας στο νησί μας δια των ΜΑΤ στη περιοχή «Ταμπάκικα» κατά συνδημοτών μας συνήλθε την 05-04-2016 ημέρα Τρίτη ώρα 13.00 στα γραφεία του Συλλόγου μας και εξέδωσε την ακόλουθη Ανακοίνωση / Ψήφισμα:

 

1. Στηρίζει το Δήμαρχο Χίου κ. Εμμ. Βουρνού στην ανακοινωθείσα απόφαση του να αποστείλει εξώδικη διαμαρτυρία προς στον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ Μουζάλα και στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλ. Τσίπρα , καταγγέλλοντας τη σύμβαση παραχώρησης της «ΒΙΑΛ» στο Χαλκειός εφόσον αυτό παραχωρήθηκε ως κέντρο καταγραφής μεταναστών και στο πλαίσιο ολιγοήμερης παραμονής αυτών και όχι ως «κλειστό κέντρο κράτησης».

 

2. Επισημαίνει την παντελή απουσία της οργανωμένης Πολιτείας στο Προσφυγικό /Μεταναστευτικό, ένα θέμα τόσο ζωτικής και πολυδιάστατης σημασίας και για τη γεωπολιτική εκδοχή του και εξέλιξη. Σημειώνει ότι η Χιακή Κοινωνία – μια κοινωνία ανεκτικότητας – εξυπηρέτησε από τον Ιούνιο του 2015 (και παλιότερα ) εθελοντικά και σε πνεύμα αλληλεγγύης μαζί με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τοπική Αστυνομία κ΄ Λιμενικό – Πυροσβεστική , Μητρόπολη Χίου με τον Ερυθρό Σταυρό τον Ιατρικό και λοιπούς επιστημονικούς συλλόγους φορείς και σωματεία και με τους εν τοις πράγμασι εθελοντές φυσικά πρόσωπα και πολίτες, όλες τις ανάγκες αυτών των δοκιμαζομένων ανθρώπων , οργανώνοντας δομές περίθαλψης στέγασης, ένδυσης και σίτισης και όλα αυτά επί μακρόν και μέχρι και σήμερα με ανύπαρκτη σχεδόν τη παρουσία της κεντρικής Διοίκησης του Κράτους.

 

3.Καταγγέλει την βίαιη παρέμβαση των Ματ στις 3.4.2016 στα «Ταμπάκικα» σε βάρος των συμπολιτών μας ,στο πρόσωπο των οποίων ψαράδες, νοικοκυρές, γιατροί, κάθε λογής επαγγέλματος συμπολίτες μας και άνεργοι διέσωσαν, γιάτρεψαν, περιέθαλψαν, ένδυσαν και σίτισαν τους πρόσφυγες της Συρίας και τους μετανάστες πού έφθασαν παράτυπα στο τόπο μας. Έναντι όλων αυτών η Πολιτεία πέραν της άγριας φορολόγησης που επιβάλλεται και στη παραμεθόριο -με ότι αυτό συνεπάγεται-, θεωρεί ότι μπορεί να επιτίθεται εναντίον των κατοίκων και δια των ΜΑΤ ,όταν οι τελευταίοι διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα , όπως είναι η ασφάλεια των ιδίων και της οικογενείας τους, του νοικοκυριού τους, του αναφαίρετου δικαιώματός τους να ποιούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα χρήση των δρόμων η του λιμένα που σημειωτέον εδώ και μέρες τελεί υπό ιδιότυπη κατάληψη με συνέπεια να μη προσεγγίζουν τα επιβατηγά πλοία,.

 

4.Εν όψει της ολοένα επιδεινούμενης κατάστασης στο νησί μας –που επί τόσα χρόνια έχει παραμεληθεί από τη Πολιτεία παρά την διαχρονικά ουσιαστική προσφορά του στη χώρα – διαμηνύουμε ότι επιτέλους πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα στο τόπο μας, το αίσθημα ασφάλειας και η δημιουργικότητα στη παραγωγική διαδικασία και στην οικονομία, η δυνατότητα του διαλέγεσθαι χωρίς την απόδοση ανοίκειων χαρακτηρισμών, ως γνωρίσματα της Δημοκρατίας μας και της συντεταγμένης χώρας.

Τέλος η Πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της στο μέτρο που της αναλογούν δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού και να μην είναι ωσεί παρούσα στις εξελίξεις.

 

 Το παρόν να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ,στην ιστοσελίδα του Συλλόγου και να κοινοποιηθεί πέραν των Τοπικών Αρχών και Μητρόπολης Χίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλο, στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Α. Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση, στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κ. Παρασκευόπουλο και Τόσκα, στον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα και τον Γ. Γραμματέα του ιδίου Υπουργείου κ. Θεοτοκά στον Εισαγγελέα Εφετών Β. Αιγαίου κ. Χάνη, στον Πρόεδρο της Ολομέλειας και Πρόεδρο του Δ.Σ. Αθηνών κ. Αλεξανδρή στους βουλευτές Χίου κ Α. Μιχαηλίδη και Ν. Μηταράκη και στην Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ Καλογήρου.

 

 

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ. ΧΙΟΥ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 ΑΝΘ. ΖΑΝΝΑΡΑ        ΑΥΓ. ΠΙΠΙΔΗΣ

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα