Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Ο Γ. Σπιλάνης για τα Ιαματικά Λουτρά

Δευ, 23/09/2019 - 17:17

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε

Το σφράγισμα των ιαματικών πηγών της Ικαρίας, ενώ υπάρχουν λουόμενοι που περιμένουν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, αλλά και του υδροθεραπευτηρίου των Αγιασμάτων Χίου εξ αιτίας μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών πιστοποίησης των υδάτων και των εγκαταστάσεων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τα δύο νησιά. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι πηγές της Εφταλούς προβλέπεται να κλείσουν στο τέλος του χρόνου, ενώ είναι κλειστές παραμένουν επίσης του Πολυχνίτου. Αν σ’αυτά προσθέσουμε και τη στασιμότητα που υπάρχει στη περίπτωση του Σάρλιτζα στη Θερμή Λέσβου – που έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας εδώ και 2 χρόνια και μέχρι στιγμής η πρόοδος είναι υποτυπώδης – μπορούμε να συμπληρώσουμε την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας σημαντικός πόρος για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας παρά τις μεγαλόστομες κατά καιρούς εξαγγελίες διαφόρων παραγόντων, αρμόδιων και μη.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι δεν πρέπει να σπαταληθεί χρόνος στη προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, αλλά να υπάρξει άμεση δράση από την πλευρά της Περιφέρειας:

  • Να ζητηθεί άμεσα η αναστολή του κλεισίματος των πηγών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης με δεδομένο ότι η ευθύνη υπάρχει τόσο από τη πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού που δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την διαδικασία με αποτέλεσμα να ζητούνται διαρκώς τα ίδια πιστοποιητικά που είχαν σύντομη ημερομηνία λήξης
  • Να συσταθεί γνωμοδοτική επιτροπή του άρθρου 97 του ν.4555/18 για την επεξεργασία ολοκληρωμένης πρότασης για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας με τη συμμετοχή των Δήμων των νησιών, εκπροσώπων των αρμόδιων Τοπικών Συμβουλίων, φορέων ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητά να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι, μετά από δεκαετίες λόγων και έργων αμφίβολου αποτελέσματος που έχουν οδηγήσει στην απαξίωση ενός σημαντικού πόρου τουριστικής ανάπτυξης, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να υπάρξουν τα αναγκαία συγκροτημένα βήματα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας στα νησιά μας. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλες χαμένες ευκαιρίες.

 

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γιάννης Σπιλάνης, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης

Γιούλα Αργυρούδη, περιφερειακός σύμβουλος

Μανώλης Κάρλας, περιφερειακός σύμβουλος

Μαρία Νικολάρα, περιφερειακός σύμβουλος 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 30/03/2020 - 06:54

Πάνω από 13 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες, αναπνευστήρες και διαγνωστικά τεστ αναμένονται στην Ελλάδα από την πόλη Τιεντσίν της Κίνας στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα αγορά υγειονομικού υλικού από τη χώρα, ενώ έχουν προηγηθεί η προμήθεια 5 τόνων χλωροκίνης από την Ινδία και η δωρεά 11 τόνων υγειονομικού υλικού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η μεταφορά του υλικού από την Κίνα στην Αθήνα γίνεται με δυο ειδικές πτήσεις Cargo. To πρώτο από τα δύο αεροσκάφη έχει ήδη απογειωθεί και βρίσκεται εν πτήσει προς την Ελλάδα, ενώ το δεύτερο αναμένεται να ολοκληρώσει την αποστολή του την Τρίτη. Αρχικά, η Ελληνική Κυβέρνηση είχε έρθει σε συμφωνία για την αγορά του υγειονομικού υλικού με τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η καταγραφή κρουσμάτων στη Μέκκα είχαν ως αποτέλεσμα την ακύρωση της συμφωνίας.

Τελικά, επετεύχθη συμφωνία με την Κίνα αντί ποσού που -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- υπερβαίνει τα 6 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι το κόστος προμήθειας και μεταφοράς του υλικού στην Ελλάδα καλύπτεται από δωρεές ιδρυμάτων και εταιρειών. Ειδικότερα, τα αεροσκάφη είναι της Aegean, τα καύσιμα των ΕΛΠΕ και το κόστος της αγοράς καλύπτεται από δωρεές που έκαναν το Ιδρυμα Ωνάση και Ελληνες εφοπλιστές. 

Καθημερινή