Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Ο Γ. Σπιλάνης για τα Ιαματικά Λουτρά

Δευ, 23/09/2019 - 17:17

Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε

Το σφράγισμα των ιαματικών πηγών της Ικαρίας, ενώ υπάρχουν λουόμενοι που περιμένουν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, αλλά και του υδροθεραπευτηρίου των Αγιασμάτων Χίου εξ αιτίας μη ολοκλήρωσης των διαδικασιών πιστοποίησης των υδάτων και των εγκαταστάσεων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τα δύο νησιά. Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι πηγές της Εφταλούς προβλέπεται να κλείσουν στο τέλος του χρόνου, ενώ είναι κλειστές παραμένουν επίσης του Πολυχνίτου. Αν σ’αυτά προσθέσουμε και τη στασιμότητα που υπάρχει στη περίπτωση του Σάρλιτζα στη Θερμή Λέσβου – που έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας εδώ και 2 χρόνια και μέχρι στιγμής η πρόοδος είναι υποτυπώδης – μπορούμε να συμπληρώσουμε την θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένας σημαντικός πόρος για την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας παρά τις μεγαλόστομες κατά καιρούς εξαγγελίες διαφόρων παραγόντων, αρμόδιων και μη.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι δεν πρέπει να σπαταληθεί χρόνος στη προσπάθεια απόδοσης ευθυνών, αλλά να υπάρξει άμεση δράση από την πλευρά της Περιφέρειας:

  • Να ζητηθεί άμεσα η αναστολή του κλεισίματος των πηγών μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης με δεδομένο ότι η ευθύνη υπάρχει τόσο από τη πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού που δεν ολοκλήρωσε έγκαιρα την διαδικασία με αποτέλεσμα να ζητούνται διαρκώς τα ίδια πιστοποιητικά που είχαν σύντομη ημερομηνία λήξης
  • Να συσταθεί γνωμοδοτική επιτροπή του άρθρου 97 του ν.4555/18 για την επεξεργασία ολοκληρωμένης πρότασης για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας με τη συμμετοχή των Δήμων των νησιών, εκπροσώπων των αρμόδιων Τοπικών Συμβουλίων, φορέων ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών, υπηρεσιακών παραγόντων και εμπειρογνωμόνων.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ζητά να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι, μετά από δεκαετίες λόγων και έργων αμφίβολου αποτελέσματος που έχουν οδηγήσει στην απαξίωση ενός σημαντικού πόρου τουριστικής ανάπτυξης, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, ώστε να υπάρξουν τα αναγκαία συγκροτημένα βήματα ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας στα νησιά μας. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλες χαμένες ευκαιρίες.

 

Για την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Γιάννης Σπιλάνης, περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής παράταξης

Γιούλα Αργυρούδη, περιφερειακός σύμβουλος

Μανώλης Κάρλας, περιφερειακός σύμβουλος

Μαρία Νικολάρα, περιφερειακός σύμβουλος 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 19:25

Στο περιθώριο των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου του ΟΟΣΑ για τη μετανάστευση, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, Κριστόφ Καστανέρ. 

Στη συνάντηση, που έγινε εν όψει και της επίσκεψης του Γάλλου υφυπουργού Εσωτερικών, Λοράν Νουνέζ στην Αθήνα τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, επιβεβαιώθηκε η γαλλική πρόταση μετεγκατάστασης 400 αιτούντων άσυλο στη Γαλλία, που είχε υποβάλλει ο κ. Καστανέρ με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο κ. Καστανέρ τόνισε στον κ. Κουμουτσάκο ότι η Γαλλία στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. 

Οι δύο πλευρές, τέλος, συμφώνησαν για συνέχιση των επαφών και συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας εν όψει των προσεχών διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Nαυτεμπορική