Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Ο καυγάς των… εφήβων και η ουσία για το Γήπεδο του Εφήβου

Δείτε το Βίντεο
Παρ, 31/07/2020 - 15:57

Μετά από δύο μέρες αντεγκλήσεων και ανταλλαγής εκατέρωθεν ανακοινώσεων επιπέδου αντιπαράθεσης της δεκαετίας του 1980, για το Γήπεδο του Εφήβου, ήρθε ευτυχώς μια ήρεμη συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Κατ’ αρχήν δεν θέλουμε ανούσια αντιπαράθεση και δεν επιθυμούμε την κριτική, είπε αρχικά ο Γιάννης Ξενάκης, αλλά θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Βεβαίως και η προηγούμενη Δημοτική αρχή μας παρέδωσε έτοιμα έργα για να τα συνεχίσουμε.

Εκείνη μπορεί να θεωρεί ότι μας παρέδωσε 10 Ι.Χ να τα οδηγήσουμε. Εμείς βλέπουμε σήμερα με τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες ότι μας παρέδωσαν 10 σασί, που πάνω τους εμείς θέλουμε να κτίσουμε τώρα τα αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα αναφέρονται στο Γήπεδο Σέντα στην Λαγκάδα.

Αυτό το… σασί για παράδειγμα δεν μπορεί να γίνει αυτοκίνητο αν δεν συναινέσει η Δασική Υπηρεσία, η οποία θεωρεί ότι το γήπεδο κτίστηκε αυθαίρετα σε Δασική και αναδασωτέα έκταση. Πρώτα θα ξεκαθαρίσει αυτό και μετά θα συνεχίσουμε.

Αυτό είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων αποτελεί πάγια εντολή του Δημάρχου. Όχι μισές δουλειές, τίποτα δεν προχωράει αν δεν είναι ολοκληρωμένο.

Αυτή την στιγμή δεν σας κρύβουμε ότι τρέχουμε έργα του ΕΣΠΑ που η καταληκτική τους ημερομηνία είναι η 19η Σεπτεμβρίου. Τα υπόλοιπα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουμε ακόμα περιθώριο τριών μηνών να τα νοικοκυρέψουμε ώστε τα … σασί να γίνουν Ι.Χ.

Εγκαλούμαστε για παράδειγμα είπε ο Γιάννης Ξενάκης για το Γήπεδο του Εφήβου για το οποίο πήραμε μόνο ένα CD  μιας προμελέτης. Που θα πάμε με αυτό και μετά που θα πάμε ξυπόλητοι στα αγκάθια αφού μιλάμε για Κάμπο;

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Προϊστάμενος Τεχνικών υπηρεσιών Λευτέρης Παπαλάνης, σημειώνοντας ότι τέλος του χρόνου καταθέτει πλέον αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχει κανένα κώλυμα ή κανένα… συμφέρον να κρύψει καμμιά αλήθεια.

Η αλήθεια είναι είπε ότι για το Γήπεδο του Εφήβου σαν Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ούτε φτιάξαμε καμμιά μελέτη, ούτε παραλάβαμε μελέτη. Εξ’ άλλου πως θα προχωρήσουμε παραπέρα αν δεν πάρουμε υπ’ όψιν μας το ειδικό καθεστώς Δόμησης του Κάμπου, που διέπετε από το γνωστό Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της περιοχής στο οποίο ρητά και κατηγορηματικά τονίζεται ότι στον Κάμπο υπάρχουν μόνο περιβόλια, χωράφια και σπίτια.

Αν αυτή τη στιγμή θέσουμε επίσημα και έγγραφα αίτημα στην πολεοδομική υπηρεσία το πλέον θετικό που θα μας απαντήσει είναι ότι μπορούμε να συντηρήσουμε τις υπάρχουσες υποδομές στον Έφηβο, δηλαδή τίποτα.

Άρα κατέληξε ο Λευτέρης Παπαλάνης πρέπει να έχουμε το χρόνο να διατυπώσουμε έργο που να… παλεύεται. Υπάρχει ένα παραθυράκι, που αναφέρεται σε κοινωφελείς δραστηριότητες.

Τι λέτε, μπορούμε; Και κλείνοντας την συνέντευξη έθεσε ένα ερώτημα, που μάλλον απαντά σε όλα.

Τι λέτε αν ήταν κάτι απλό δεν θα το είχαμε λύσει εδώ και… 18 χρόνια που ασχολούμαστε με το θέμα;

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Τετ, 12/08/2020 - 17:48

Εκπαίδευση: Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε…

 

Ένα μήνα μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/7/2020, με μοναδικό θέμα την παιδεία, την οποία σημειώνεται προκάλεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Δ. Χίου, ο δήμαρχος Χίου παραχώρησε συνέντευξη για το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι δεν αναφέρθηκε καν στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία ήταν ομόφωνη και στηρίχτηκε από όλες τις παρατάξεις, πλην της παράταξης του Δημάρχου.

 Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν επί 7ωρο όλα τα θέματα που απασχολούν και προβληματίζουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές με κυρίαρχο θέμα την ελλιπή χρηματοδότηση, από το κεντρικό κράτος.

Δημοσιοποιούμε σήμερα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που ο Δήμαρχος εσκεμμένα δεν ανέφερε στην συνέντευξή του, για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών, καθώς η απόφαση αυτή είναι που δεσμεύει το Δήμο και θα καθορίσει τις ενέργειες που οφείλει να κάνει το επόμενο διάστημα για να φροντίσει τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

Στη συνέντευξη που δόθηκε αναφέρθηκε στο χρέος του νερού, που αποτελεί χρέος δεκαετίας όλων των σχολείων του νησιού αλλά και στο ότι «θα βάζει πλάτη» όταν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης.

Αυτό βέβαια είναι δεδομένο τα τελευταία χρόνια που οι ελλείψεις τακτικών πιστώσεων είναι όλο και περισσότερες.

Αυτή την απόφαση, που προήλθε, μετά από καταγραφή σε 90 σελίδες κείμενο, με τις προτάσεις, θέσεις, απόψεις και αντιπαραθέσεις όλων των παρατάξεων παραθέτουμε ως έχει:

 « το Δημοτικό Συμβούλιο …… αποφάσισε ομόφωνα

Ψηφίζει την εισήγηση της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» ως έχει και επικεντρώνεται στα παρακάτω:

  • Να αναπληρώσει ο Δήμος Χίου με έκτακτη επιχορήγηση του, προς τις Σχολικές Επιτροπές, ως αντιλογιστική πράξη, το ποσό που παρακράτησε από πρώτη δόση της τακτικής επιχορήγησης.
  • Να συνεχίσει ο Δήμος Χίου να χορηγεί έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές για να καλύπτουν τις δαπάνες ρεύματος, νερού, πετρελαίου και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
  • Για τον προγραμματισμό εκτέλεσης έργων και μελετών στον τομέα της Παιδείας και την υποβολή σχετικών προτάσεων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, κ.λπ.) να γίνε άμεση ιεράρχηση προτεραιοτήτων και αναγκών των σχολικών μονάδων που θα αφορούν συνθήκες υγιεινής, αντισεισμική θωράκιση, κτιριακή κατάσταση των σχολείων, προσβασιμότητα κτιρίων, ψηφιακό εξοπλισμό, αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού,, περιβάλλοντες χώροι, περιφράξεις κλπ με καταγραφή από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών και να ληφθεί μέριμνα για τη διερεύνηση και αξιοποίηση της οικονομικής διαχείρισης των εισερχομένων πόρων στον Δήμο από την σχολική περιουσία επ ωφελεία του Δήμου Χίου.
  • Να ενισχυθεί η λειτουργία της Γραμματείας των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου με τη μεταφορά της σε καταλληλότερο χώρο και ενίσχυση του προσωπικού με επιπλέον άτομα.
  • Να αναλάβει ο Δήμος την υποχρέωση να μελετήσει τις κατατιθέμενες στην παρούσα συνεδρίαση προτάσεις, ώστε να αποτελέσουν μια πυξίδα δράσεων και διεκδικήσεων προς την κεντρική διοίκηση προκειμένου να αναβαθμιστούν τα εκπαιδευτικά δρώμενα στο νησί και στον Δήμο μας…»

Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς μένει να δούμε αν η Δημ. Αρχή υπηρετήσει ως οφείλει την ληφθείσα απόφαση και ενόψει πανδημίας να ενισχύσει τα σχολεία με τα απαραίτητα μέτρα, υγιεινής και ασφάλειας για την υγεία των παιδιών μας και να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων και διεκδικήσεων όπως αυτές καταγράφηκαν στις 2 του Ιούλη.

 

Από το Γραφείο τύπου