Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Ο πρώτος απολογισμός της αυτοδιοικητικής κάλπης

Τι λένε σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα, το δίλημμα του Πρωθυπουργού εν όψει και της ευρωκάλπης
Δευ, 19/05/2014 - 04:15

Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014 01:59

Μπορεί να χάθηκε η μάχη στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη για τη ΝΔ περιφέρεια Αττικής και στον δήμο της Αθήνας, αλλά συνολικά το αποτέλεσμα στις 13 περιφέρειες της χώρας ήταν σαφώς καλύτερο από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών το 2010.

Αυτό λένε στη Συγγρού όπου σε μια μίνι χθεσινοβραδινή σύσκεψη, με την παρουσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αποφασίστηκε, εν όψει και της ευρωκάλπης, να κρατηθούν εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι για το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός, από σήμερα, θα επαναφέρει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» και μάλιστα «ένα κλικ πιο πάνω», όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο κ. Σαμαράς να συνδέσει μια αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής στην ευρωκάλπη με ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, για να θέσει με πιο σαφή τρόπο το δίλημμα  της δεύτερης Κυριακής.

Από εκεί και μετά στη Συγγρού θεωρούν δικαίωση των επιλογών τους το γεγονός ότι σε 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας έχουν περάσει υποψήφιοι της ΝΔ και μάλιστα στις εννέα εξ αυτών θα διεκδικήσουν από ευνοϊκή θέση την τελική επικράτησή τους, σε σχέση πάντα και με τις πέντε περιφέρειες που κέρδισε η ΝΔ το 2010.

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν με νόημα ότι είναι η πρώτη φορά που δεν έχει περάσει στον δεύτερο γύρο υποψήφιος της ΝΔ στο Δήμο της Αθήνας, ενώ πέρα από την επιτυχία της κ. Δούρου στην περιφέρεια Αττικής η ΝΔ κινδυνεύει να μην πάρει ούτε έναν από τους μεγάλους δήμους (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) και περιφέρειες της χώρας  (Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας).

Ωστόσο, όπως το κατέστησε σαφές και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, η βασική πολιτική μάχη θα δοθεί την ερχόμενη Κυριακή στην ευρωκάλπη.

Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα, λένε στελέχη του ήταν λίγο - πολύ αναμενόμενα. Σγουρός και Καμίνης θα δώσουν από καλή αφετηρία τη μάχη του δεύτερου γύρου, ο Γιάννης Μπουτάρης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα επανεκλεγεί και οι υποψήφιοι του κόμματος, επίσημοι και ανεπίσημοι, θα περάσουν σε πέντε περιφέρειες της χώρας στον δεύτερο γύρο Αν αυτό θα δώσει ανάσα ζωής στην ηγεσία του κινήματος θα φανεί από το ποσοστό της ευρωκάλπης, καταλήγει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη.          

Τελικά, όπως έλεγε αργά χθες το βράδυ κυβερνητικό στέλεχος με πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στην πλάτη του «ο μεγάλος χαμένος της χθεσινής βραδιάς ήταν οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls!».      

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ, Ναυτεμπορική

 

  Κατά… 500 %  αυξήθηκαν οι παραβιάσεις επί Τσίπρα, αλλά…
Σάβ, 07/12/2019 - 20:02

Για τακτικό λάθος των αδελφών μας Κυπρίων , που άνοιξαν το μέτωπο των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ, χωρίς στρατιωτική κάλυψη, προκαλώντας ακαίρως τον εχθρό να μεταφέρει την απειλή από την Κύπρο στα ανοιχτά της Κρήτης, σε μια εποχή που η Ελλάδα βρίσκεται εν αδυναμία, μίλησε το  Σάββατο πρωί,  στην  εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΆΙ, ο Κώστας Μαρδάς, συγγραφέας του βιβλίου ΠΡΟ- ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Άρα , πρέπει να σηκώσουμε ψηλά τα χέρια; Όχι, βέβαια!  Ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος , δεν έμεινε στη δυσμενή για την Ελλάδα διαπίστωσή του , που πρώτος και … μόνος  από όλους τους τηλεοπτικούς αναλυτές  ανέδειξε, αλλά προχώρησε σε αντιπρόταση,  λέγοντας ότι  το λάθος αυτό, πρέπει να το καλύψουμε όχι με παρορμητισμούς για ...βύθιση τουρκικού πλοίου, αλλά με οργάνωση , διακομματική συνεργασία και πνεύμα ετοιμότητας .

 Ο Χιώτης δημοσιογράφος,  στο χρονολόγιό του στο facebook παραθέτει  συνοπτικά την ανάλυσή του , σε ερωτήσεις του Γιώργου Αυτιά :

-- Το μνημόνιο για τη μέση γραμμή της ΑΟΖ Τουρκίας- Λιβύης, μπορεί να μην παράγει έννομα αποτελέσματ , παράγει όμως στρατηγικά αποτελέσματα και πραγματικά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα, αυτά, μέχρι στιγμής, είναι εις βάρος μας, καθώς με την άκαιρη, ορμητική και δίχως προηγούμενη αμυντική θωράκιση της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία να μεταφέρει το μέτωπο της αντιπαράθεσης από την Κύπρο, στον άξονα Κρήτης - Λιβύης, διευρύνοντας το μέτωπο υπέρ αυτού... κυκλώνοντάς μας από το νότο...

-- Ο Ερντογάν κατάφερε να εξασφαλίσει από τη Λιβυκή κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ειδικώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω προσφυγικού , την ίδρυση τουρκικής αεροναυτικής Βάσης που θα καλύπτει το εν λόγω μέτωπο - υποψήφιο χώρο τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων , έχοντας σύμμαχο το Πακιστάν. Η μουσουλμανική χώρα των 200 εκατομμυρίων κατοίκων και των 130 πυρηνικών κεφαλών, εντάχθηκε στην επιχείρηση "Ασπίδα της Μεσογείου ", που υπό τη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού διεξάγει τις παράνομες γεωτρήσεις στην αθωράκιστη, όπως αποδείχθηκε μέχρι τώρα, ΑΟΖ της Κύπρου.

-- Μάλιστα, Πακιστανικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, συμμετείχε πρόσφατα σε τουρκική άσκηση στη γραμμή Αιγαίο- Κρήτη - Κύπρος, πραγματοποιώντας παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας, ενώ φρεγάτα του Πακιστάν προχώρησε σε νηοψίες εμπορικών πλοίων που έπλεαν στη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου. Και η φρεγάτα το έκανε με κάλυψη τουρκικών πολεμικών !

--Ο τουρκικός κίνδυνος ξεπερνάει όλους τους Έλληνες Πρωθυπουργούς, όπως αποδεικνύει η μελέτη της κατάληξης που είχαν όλες οι ελληνοτουρκικές κρίσεις από το 1955 μέχρι σήμερα. Στο τέλος όλοι οι Πρωθυπουργοί έκαναν πίσω . Έκαναν πίσω - και ορθώς - και οι μεγάλοι ηγέτες, εν ονόματι της ειρήνης. Και ο Καραμανλής στην κρίση του "Χόρα" τον Αύγουστο του 1976... Αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου στην κρίση του Μάρτη του 1987, παρά τη δυναμική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο τέλος έκανε πίσω προκειμένου να αποφύγει τον πόλεμο, αποδεχόμενος τη Συμφωνία της Βέρνης για το πάγωμα - γκριζάρισμα των ερευνών- γεωτρήσεων στην ελληνική , αλλά μη οριοθετηθείσα υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου... Συμφωνία- Πρωτόκολλο που είχε δεχθεί το 1976 ο Καραμανλής - κάτι που όμως ο Ανδρέας είχε χαρακτηρίσει … εθνική προδοσία !

-- Το θρυλούμενο περί του ότι ο Ανδρέας ήταν συνεννοημένος με τον Καραμανλή, να πει στην κρίση του 1976 το... "Βυθίσατε το Χόρα", διαψεύσθηκε πανηγυρικά από τον πιο κοντινό άνθρωπο του Καραμανλή . Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της ΝΔ Πέτρο Μολυβιάτη, από το βήμα της Βουλής.

-- Ναι. Η τουρκική απειλή ξεπερνά όλους τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Επί Πρωθυπουργίας Τσίπρα-ο οποίος σωστά έδειξε στρατηγική ψυχραιμία - οι παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων μας έφθασαν το 2018 στο πρωτοφανές ποσοστό αύξησης κατά 500 % ! Και επί Μητσοτάκη - ( προσθέτω εδώ ) - θα αυξηθούν άλλο τόσο...! Γι αυτό χρειάζεται διακομματική συνεννόηση. Για να μπει ένα όριο...

--- Και να σταματήσουν οι προτροπές ορισμένων αποστράτων για βυθίσεις!.. Αυτό που χρειάζεται πρώτ΄απόλα , είναι η προετοιμασία Στρατού- Λαού για ένα θερμό επεισόδιο ...

Και ο Κώστας Μαρδάς , καταλήγει με νόημα:
---Φυσικά, εκτιμώ ότι  δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο...Αν γίνει ... θα γίνει άλλη μία.. .θερμή υποχώρηση...