Χίος, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου

Όχι σε Κέντρο Κράτησης μαμούθ λέει το Δημοτικό Συμβούλιο

Ναι σε Κέντρο 500 ατόμων σε θέση που θα αποφασίσει η Κυβερνηση
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 14/01/2020 - 06:09

«Όχι» στην υπερδομή, του νέου Κέντρου κράτησης μεταναστών - προσφύγων, που αποφάσισε η κυβέρνηση, είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, μετά τη θυελλώδη και μαραθώνια συνεδρίαση της Δευτέρας με το σώμα να εμμείνει στις προηγούμενες αποφάσεις του, την 643 και την 705 του 2019.

Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να συζητήσει εκ νέου την πρόταση της κυβέρνησης, όπως μεταφέρθηκε από τον υφ.εργασίας και Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο 15ο χλμ Χίου - Βολισσού στο Αίπος.

Μαζική παρουσία, αλλά και ένταση και ακρότητες ήταν τα χαρακτηριστικά της  συνεδρίασης, η οποία  προσείλκυσε το ενδιαφέρον πολλών δημοτών, που βρίσκονταν εκτός του Δημαρχείου, ενώ έξω από την Αίθουσα είχαν τοποθετηθεί καρέκλες, για την παρακολούθηση της.

Η μεγαλύτερη  ένταση δημιουργήθηκε στη θέα της προσέλευσης του Υφυπουργού Νότη Μηταράκη, ο οποίος αποδοκιμάστηκε, όταν μάλιστα μετά την είσοδο του στο Δημαρχείο η Αστυνομία προσπάθησε να ελέγξει την είσοδο, αυτή έσπασε από θερμόαιμους διαδηλωτές.

Κατά την διάρκεια της εξάωρης συνεδρίασης οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές με διαπληκτισμούς τόσο μεταξύ των πολιτών, όσο και μεταξύ των δημοτικών συμβούλων μετατρέποντας αρκετές φορές τον χώρο της συνεδρίασης σε… αρένα αναγκάζοντας τον πρόεδρο του σώματος Παύλο Καλογεράκη να προχωρήσει σε διακοπές  προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση.

Ο Νότης Μηταράκης ξεκαθάρισε από το πρώτο λεπτό ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού συμπληρώνοντας ωστόσο ότι αυτός δεν μπορεί να προχωρήσεις χωρίς κλειστά κέντρα κράτησης, ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει που θέλει την νέα δομή.

Η τοποθέτηση Μηταράκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση των πολιτών, εκπροσώπων φορέων αλλά και δημοτικών συμβούλων που ξεκαθάρισαν στον υφ.εργασίας ότι μια τέτοια δομή δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει πουθενά στην Χίο.

«Ζητώ την στήριξη σας για να μην γίνει η νέα δομή στο Αίπος», ανέφερε η πρόεδρος του Τ.Σ Βροντάδου, Μαριάννα Πελαντή, συμπληρώνοντας ότι από την πρώτη απόφαση του Τ.Σ υπάρχει η φράση να κλείσει η ΒΙΑΛ.

Το αίτημα να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ και να ξαναγυρίσουν οι Χαλκούσοι στον… προ ΒΙΑΛ τρόπο ζωής τους μετέφερε ο πρόεδρος του ΤΣ Βασίλης Βίγκας τονίζοντας ότι ο αριθμός των 7.000 που... τρομάζει τον κόσμο είναι ήδη εδώ!

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντιπαράθεση Μηταράκη - Τριαντάφυλλου με τον επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας να λέει στον υφυπουργό και βουλευτή Χίου ότι εκλέχτηκε για να μεταφέρει την άποψη της Χίου στην Αθήνα και όχι της Αθήνας στη Χίο.

Στο πλαίσιο της κατηγορηματικής άρνησης για την δημιουργία νέας υπερδομής και οι επικεφαλείς των άλλων δημοτικών παρατάξεων με τους πολίτες να αντιδρούν ανάλογα σε κάθε τοποθέτηση.

Στην συμμετοχή του δήμου Χίου στις κινητοποιήσεις της Περιφέρειας επικεντρώθηκε ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης τονίζοντας ότι για όλα τα άλλα το δημοτικό συμβούλιο έχει αποφασίσει.

Το δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο, στην απόφαση του δεν ξεκαθαρίζει ότι διαφωνεί με την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο Αίπος, επισημαίνοντας απλά ότι δεν δέχεται καμιά υπερδομή παρά μόνο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρητικότητας 500 ατόμων, χωρίς όμως να υποδεικνύει που θα γίνει αυτό, τονίζοντας ότι η χωροθέτηση είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Παράλληλα στην απόφαση του Δημοτικό Συμβούλιο, που ελήφθει κατά πλειοψηφία, αναφέρεται ότι ο δήμος θα στηρίξει τις θέσεις του Αγ. Γεωργίου Βροντάδου, που φέρεται ως ιδιόκτητης της περιοχής στο «15», ενώ θα συμμετέχει και στις κινητοποιήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στις 22 και 23 του Γενάρη.

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 20/01/2020 - 20:30

Με δεδομένη την αντίθεση που έχει δημιουργηθεί στο νησί, σχετικά με το πλαίσιο της κινητοποίησης της Τετάρτης, προκειμένου να ακουστούν όλες οι διαφορετικές απόψεις για ένα κοινό πρόβλημα, και με δεδομένη τη θέση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη, ότι αυτόνομα οι τοπικές κοινωνίες των νησιών θα ρυθμίζουν τα του οίκου τους, αποδέσμευσε τον Π. Μπουγδάνο, να χειριστεί όπως νομίζει το πλαίσιο της συγκέντρωσης στη Χίο.

Έτσι ο Αντιπεριφεριάρχης αποφάσισε να ακολουθηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας με τους μαζικούς φορείς της περασμένης Παρασκευής, δηλαδή στην μεγάλη, μία, ενωτική συγκέντρωση της Τετάρτης στην Πλατεία Ν. Πλαστήρα, να μιλήσουν εκτός από τον ίδιο και τους Δημάρχους και εκπρόσωποι φορέων, εκφράζοντας ελεύθερα ο καθένας την άποψη του.