Χίος, Πέμπτη 9 Απριλίου

Όχι στην υποθήκη των νησιών

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ
Τετ, 22/01/2020 - 17:54

Ως ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ θεωρούμε ότι το σημερινό μήνυμα από την κατάμεστη από κόσμο κάθε ηλικιών κεντρική πλατεία της Χίου προς την κυβέρνηση, το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της πρώτης ημέρας της απεργιακής κινητοποίησης που συντονίστηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, είναι ξεκάθαρο:  

Απαιτούμε:

 • πίσω τα νησιά μας!!!!!!!! Απαιτούμε πίσω την κανονική μας ζωή!!!!!!!
 • ταχύτερη αποσυμφόρηση των νησιών μας με χρονική επίσπευση των διαδικασιών ασύλου.
 • επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο
 • ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσους για ολίγιστο χρονικό διάστημα θα παραμένουν στα νησιά μας και, φυσικά,
 • καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων-μεταναστών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην ευαίσθητη αυτή εθνικά περιοχή, την συνορεύουσα με την εμφορούμενη από νεοθωμανικές αντιλήψεις Τουρκία του Ερντογάν!!!!!!!!!!
 • να καταργηθεί το αίσχος των hotspots και για το νησί μας η ΒΙΑΛ. Λέμε όχι στην δημιουργία οποιουδήποτε νέου hotspot. Μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση να γίνεται στη Χίο.
 • να μην μετατραπούν τα νησιά μας σε αποθήκες-φυλακές ψυχών και οι νήσοι Ellis της Ευρώπης!!!!!!!!!!
 • να μην θυσιαστούν τα νησιά μας ελέω προσφυγικού-μεταναστευτικού και να μην υποθηκευτεί το μέλλον των παιδιών μας!!!!!!!
 • περαιτέρω στήριξη των υποδομών-υπηρεσιών φύλαξης, υγείας, ασύλου, διεθνούς προστασίας, κ. ά., γιατί το βάρος, που σηκώνουν είναι δυσανάλογο απ’ εκείνο, που τους αναλογεί.
 • να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποστεί ζημιές
 • καμία εμπλοκή των ΜΚΟ στην διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 09/04/2020 - 21:19

Στο δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το θέμα δημιουργίας καραντίνας, καταθέσαμε την παρακάτω πρόταση την οποία και ψηφίσαμε σαν συνδυασμός.

Θεωρούμε ότι είναι λάθος η δημιουργία δομής στο νησί μας με το πρόσχημα της υγειονομικής τρέχουσας κρίσης.

Αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι αναγκαστικές επαφές μεταξύ γηγενών και νεοεισερχόμενων (δίκτυο σίτισης, φύλαξης ,δικτύου μεταφοράς, ιατρικής φροντίδας και πιθανής περίθαλψης , ΜΚΟ κλπ).

Είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση με την στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πανδημία που προσβλέπει στην ελαχιστοποίηση "επαφών" .

Θυμίζουμε τις συνεχείς εκκλήσεις του κυβερνητικού επιτελείου διαχείρισης της κρίσης για την προστασία του εξαιρετικά ευαίσθητου συστήματος περίθαλψης των νησιών (πεπερασμένες δυνατότητες, δυσκολία αεροδιακομιδών).
Ηδη απο χθές η Πολιτική προστασία αυστηροποίησε στο μέγιστο την δυνατότητα μετακίνησης προς τα νησιά.

Προτείνουμε την δημιουργία αμφίδρομου κυκλικού πλωτού δικτύου μεταξύ των 3 νησιών για την συλλογή των νεοεισερχόμενων και την άμεση μετακίνησή τους σε κατάλληλους χώρους εκτός των νησιών.(Μόνο μεταφορά, όχι δημιουργία πλωτής δομής).

Διαφωνούμε με την χρήση ξενοδοχείων η κτιρίων γιατί η χρήση τους με βάση τις εξαγγελίες του Υπουργείου συνεπάγεται ότι μετά την παρέλευση 14 ημερών οι νεοεισερχόμενοι θα οδηγούνται στην ΒΙΑΛ, γεγονός που εξυπηρετεί την περαιτέρω διόγκωσή της.Ο δεύτερος σημαντικότατος λόγος είναι η προστασία του ΓΝΧ .

Εμμένουμε επίσης στις ήδη έως τώρα ψηφισθείσες θέσεις του ΔΣ για το μεταναστευτικό.
Καταδικάζουμε την αδιαφάνεια και τις μεθοδεύσεις που έχουν μέχρι τώρα ακολουθηθεί απο το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής.