Oι Δάσκαλοι συμμετέχουν στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών
Πέμ, 27/04/2023 - 18:50

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου στηρίζει και συμμετέχει στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργανώνει το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται:  

 "Η απεργία της Πρωτομαγιάς είναι η μέρα που μας θυμίζει το διπλό χρέος που έχουμε ως εκπαιδευτικοί: να τιμήσουμε όσους και όσες αγωνίστηκαν για να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για τους εργαζόμενους και να δώσουμε τη σκυτάλη αυτών των αγώνων στην νέα γενιά.

Τα παραδείγματα των αγώνων των εκπαιδευτικών σε Ελλάδα, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, οι αγώνες των  εργαζομένων στην E-food, τη Wolt, την COSCO, το σύνθημα «οι νεκροί μας-τα κέρδη σας» που κυριάρχησε στις πολυήμερες κινητοποιήσεις στη χώρα μας μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι όλα μπορούμε να τα αλλάξουμε με τον αγώνα μας.

Και αυτές ακριβώς οι κινητοποιήσεις είναι τα καλύτερα στεφάνια τιμής που οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να αποδώσουμε στους νεκρούς εργάτες της Πρωτομαγιάς του Σικάγου το 1886, στους εκτελεσμένους της Πρωτομαγιάς στην Καισαριανή το 1944, στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες και εποχές".

Για το ίδιο θέμα από τον Σύλλογο γυναικών εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: 

 

ΤΙΜΑΜΕ αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά διεκδικώντας ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας.

 

Εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, αγρότισσες, νέες μητέρες, φοιτήτριες, συνταξιούχοι, μετανάστριες και πρόσφυγες,

Εμπνεόμαστε από τα λόγια του μεγάλου ποιητή Πάμπλο Νερούντα «Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω (…) για των ψαράδων τον ωκεανό, για το ψωμί των παιδικών μας αηδονιών, και για την αγροτιά και για τ’ αλεύρι μας, τη θάλασσα, το ρόδο και το στάχυ, τους σπουδαστές, τους ναύτες, τους φαντάρους, για όλους τους λαούς σ’ όλους τους τόπους, για τη λυτρωτική τη θέληση των πορφυρών λαβάρων της αυγής. Πάλεψε πλάι μου, κι εγώ θα σου χαρίσω τα όπλα όλα της ποίησης μου»

Εμπνεόμαστε από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και με τη συμμετοχή των γυναικών, όπως οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, των εργατριών του Ρετσίνα, των απεργών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 36, των 200 εκτελεσμένων το Μάη του ‘44 στην Καισαριανή, που φωτίζουν και σήμερα το δρόμο της αγωνιστικής μας δράσης για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.

Ενώνουμε τη φωνή μας και δυναμώνουμε το κοινό μας αγώνα σήμερα με τα εκατομμύρια των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, που βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων που υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες. Αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη.

Δεν υποτασσόμαστε στη λογική που μας καλεί να σκύψουμε το κεφάλι και να επιλέξουμε το “μικρότερο κακό” που μας οδηγεί από το κακό στο χειρότερο για να θεριεύουν τα κέρδη μιας χούφτας παράσιτων. Το μήνυμα της εργατικής πρωτομαγιάς μας δείχνει και σήμερα το δρόμο: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ – ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ με τη συλλογική οργανωμένη δράση μας.

Οι γυναίκες της βιοπάλης ξεσηκωνόμαστε ενάντια σε κάθε αντεργατική πολιτική, που μας θέλει σύγχρονες σκλάβες και αντιμέτωπες

  • με την εργασιακή ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα εξουθενωτικά ωράρια και κατάργηση της κυριακάτικης αργίας,
  • με μισθούς στα “τάρταρα” και την ακρίβεια να τσακίζει το πενιχρό μας εισόδημα,
  • με ένα αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, που φέρνει σε αντιπαράθεση το δικαίωμα στην εργασία με τα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας γιατί θεωρούνται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος.

ΩΣ ΕΔΩ με τα εγκλήματα της αντιλαϊκής πολιτικής τους σε κάθε πλευρά της σκληρής μας καθημερινότητας με τις οδυνηρές συνέπειες τους στις ζωές μας για την προώθηση της επιχειρηματικής δράσης!

Οι ΑΝΑΓΚΕΣ και η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Δεν αποδεχόμαστε η υγεία, η ασφάλεια, η προστασία και η ζωή των οικογενειών μας να λογαριάζονται ως κόστος για το κράτος και ως πηγή για νέα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα που θάβει τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας κάτω από τα παζάρια και τον πόλεμο, είτε εμπορικό – είτε στα πεδία των μαχών, μεταξύ ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κρατών και επιχειρηματικών κολοσσών. Δεν ανεχόμαστε να πληρώνουμε αβάστακτους λογαριασμούς, ακόμα και αίματος, που μας φορτώνουν ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των ομίλων!

Σήμερα, την εποχή της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες ΟΛΩΝ μας! Γι’ αυτό παλεύουμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση κάθε πλευράς της κοινωνικής ζωής, για να σπάσει ο “φαύλος κύκλος” της εκμετάλλευσης και βίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Σταθερή εργασία με σταθερό ωράριο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα από Συλλογικές Συμβάσεις, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, με προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με ελεύθερο χρόνο για όλες τις εργαζόμενες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες τις δικές μας και των οικογενειών μας στην πρόληψη, στην θεραπεία, στην αποκατάσταση, στην προαγωγή της υγείας, χωρίς καμία πληρωμή για γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα, για τον τοκετό, την ΙΥΑ, τον προγεννητικό έλεγχο.
  • Δημόσιες δωρεάν δομές και υπηρεσίες προστασίας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών, της οικογένειάς και των παιδιών χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.

      Παλεύουμε για να σπάσει επιτέλους η αλυσίδα της εκμετάλλευσης που σφίγγει τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εργαζόμενων γυναικών.

Ο ασυμβίβαστος κοινός αγώνας, των γυναικών και των ανδρών της βιοπάλης, ενάντια στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης και η αλληλεγγύη είναι τα όπλα μας!

Ζήτω η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!

Σχετικά Άρθρα