Oι ελλείψεις δεν αναπληρώνονται με το... φιλότιμο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΣΝΟΧ
Δευ, 10/08/2020 - 10:00

Αγανάκτηση σε χιλιάδες εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, που συνεχίζουμε καθημερινά την προσπάθεια ενάντια στην επιδημία και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, προκαλούν οι πρόσφατες πρωθυπουργικές δηλώσεις περί «ενεργοποίησης του εθνικού εμβολίου που είναι το φιλότιμο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας  COVID-19.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Ενώ συνεχίζεται η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 – που οφείλεται, πρώτα από όλα, στον περιορισμό στο ελάχιστο κάθε προληπτικού μέτρου στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, στις Μεταφορές, στην Εστίαση αλλά και την ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους μαζικούς εργασιακούς χώρους – η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για  την άμεση ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό, υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό.

Εξακολουθεί όμως να προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, είτε «κουνώντας το δάκτυλο» στις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της νέας κρίσης, είτε «πετσοκοβόντας» τις άδειες των εργαζομένων, όπως έγινε ήδη στο προσωπικό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σχεδιάζεται και για το προσωπικό των δημόσιων μονάδων υγείας.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας, λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου, μη ιατρικού, προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντικατασταθεί ούτε οι 3500 συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ενώ την τριετία 2017 – 2019, η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά 415 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του  νοσοκομείου της Χίου, όπου το τμήμα απεικονιστικής ιατρικής υπολειτουργεί εξαιτίας της έλλειψης γιατρών και της ελλιπής σύνθεσής του σε χειριστές (μονές βάρδιες απόγευμα, νύχτα, Σαββατοκύριακα και αργίες).  Αντίστοιχα και η ΜΕΘ του νοσοκομείου μας λειτουργεί με ένα γιατρό, ενώ και η λειτουργία  του αναισθησιολογικού τμήματος  βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς ως το τέλος του χρόνου πρόκειται να αποχωρήσουν οι δύο από τους τρείς γιατρούς του.  

Παράλληλα, αντιμέτωποι με απόλυση, λόγω λήξης της σύμβασης τους, είναι χιλιάδες επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου συνάδελφοι, που καλύπτουν πάγιες  ανάγκες στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Στο Νοσοκομείο της Χίου κινδυνεύουν  με απόλυση, τους αμέσως επόμενους μήνες, περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι (π.χ. επικουρικοί νοσηλευτές,  τραυματιοφορείς, διοικητικοί υπάλληλοι,  καθαριστές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κλπ).

Προειδοποιούμε ότι η κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας θα χειροτερέψει.  Η εφαρμογή των DRG, κατά απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών θα οδηγήσει «αιματηρά εξιτήρια» σε βάρος της υγείας των ασθενών. Οι Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνση των ασθενών. Τους σχεδιασμούς αυτούς υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος για την ίδρυση του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Οι δε, πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης για τα δις ευρώ επιδοτήσεων στους τουριστικούς, ξενοδοχειακούς και λοιπούς επιχειρηματικούς ομίλους από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», ως αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο την οργή μας μπορούν να προκαλέσουν.

Και αυτό γιατί, γνωρίζουμε ότι από τις επιχορηγήσεις των 19,5 δις και τα δάνεια των 12,5 δις ευρώ, που προβλέπονται για την Ελλάδα,  ούτε ένα ευρώ δεν προορίζεται για τους εργαζόμενους στην Υγεία και Πρόνοια αλλά και γιατί ξέρουμε ότι εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ:

 ● με τους νέους φόρους (για τα πλαστικά απόβλητα, τον ψηφιακό φόρο, τον διασυνοριακό μηχανισμό άνθρακα κλπ).

● με την αποπληρωμή των νέων δανείων, που προστίθενται στον ήδη υπέρογκο κρατικό δανεισμό της Ελλάδας.

● με την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και την προώθηση του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που μετατρέπει την επικουρική σύνταξη σε «ατομικό επενδυτικό προϊόν», σύμφωνα με το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

● με την επιτάχυνση της εξάλειψης των λιγνιτικών σταθμών, που αυξάνει την ανεργία, ακυρώνει την αξιοποίηση εγχώριων πηγών Ενέργειας και αυξάνει τις εισαγωγές φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Έχουμε πικρή εμπειρία για το ποιοι ωφελήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από τα «δισεκατομμύρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ποιοι βγήκαν κερδισμένοι από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τα ΜΟΠ, τα Β' και Γ' ΚΠΣ κλπ.

Η δική μας απάντηση είναι η συνέχιση του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και πλήρη κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ . Δε θα θυσιάσουμε τα δικαιώματα μας και τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

 

Ο Πρόεδρος                                             Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                              Κουβαρά Ολυμπία

Σχετικά Άρθρα