Αισιόδοξος ότι στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί κοινή συνισταμένη δηλώνει σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» ο πρώην Βουλευτής του κόμματος στη Χίο, Ανδρέας Μιχαηλίδης, μετά τα όσα έγιναν χθες με την γραπτή παρέμβαση του τέως προέδρου Αλέξη Τσίπρα και την απάντηση του νυν, Στέφανου Κασσελάκη, για τετραπλή κάλπη εσωκομματικών εκλογών μέσα στο Μάρτη.
Ο κος Μιχαηλίδης εκφράζει την άποψη ότι ήταν ορθές οι διαπιστώσεις του Αλέξη Τσίπρα, έχει όμως ερωτηματικά για το χρόνο που έγινε η παρέμβαση εκτιμώντας ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση η επόμενη ημέρα θα βρει στο εσωκομματικό πεδίο ενισχυμένο τον Στέφανο Κασσελάκη, διότι και ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να βρεθεί σοβαρό αντίπαλο δέος, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος πάντως παίρνει θέση και για τις πρωτοβουλίες του προέδρου που έχουν προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις αναφέροντας ότι ξενίζουν πάρα πολύ κόσμο, περιλαμβάνοντας και τον εαυτό του, διότι -όπως σημείωσε- είναι έξω από την κουλτούρα και το ήθος της Αριστεράς,
Ακολουθούν αποσπάσματα της τοποθέτησής του:
"Μετά την αιφνίδια να αναρτήσει που τέως πρωθυπουργού του Αλέξη του Τσίπρα, ο οποίος έκανε κατά τη γνώμη μου κάποιες απολύτως ορθές διαπιστώσεις και κάλεσε τον νυν Πρόεδρο τον κύριο Κασελάκη να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης των μελών του κόμματος και η αποδοχή στη συνέχεια, κατά την ομιλία του της πρόκλησης αυτής από τον ίδιο τον νυν Πρόεδρο, νομίζω ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση, ότι δηλαδή η επόμενη μέρα θα βρει κατά την εκτίμησή μου απολύτως ενισχυμένο τον κύριο Κασελάκη. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή και ο χρόνος μέχρι την επικείμενη τετραπλή εκλογή, όπως ακριβώς την επισημάνετε, είναι πολύ μικρή και επομένως σοβαρό αντίπαλο δέος δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει.
Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η όλη αυτή η διαδικασία, τουλάχιστον σε εσωκομματικό επίπεδο, θα τα ωφελήσει σε ένα βαθμό τον στέφανο Κασσελάκη...
...Για τον τρόπο και τον χρόνο που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει την παρέμβαση αυτή ομολογουμένως έχω ερωτηματικά και πράγματι με ξένισε. Εγώ θα προτιμούσα ο Αλέξης Τσίπρας να έρθει στο Συνέδριο και να θέσει τα ζητήματα αυτά δια ζώσης με φυσική παρουσία. Άλλωστε το Συνέδριο είναι μια κορυφαία διαδικασία όπου γίνεται έκφραση απόψεων εκτιμήσεων, ιδεών ζυμώσεις και από κει και πέρα ναι γίνονται διαπιστώσεις, αυτοκριτική. Επομένως δεν κατάλαβα το χρόνο και τον τρόπο που έγινε η παρέμβαση αυτή.
Αναφερόμενος στη συνέχεια ο κος Μιχαηλίδης στο περιεχόμενο της παρέμβασης Τσίπρα σημείωσε:
Καταρχήν θέλω να υπενθυμίσω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένας νόμιμα εκλεγμένος πρόεδρος πριν από μερικούς μήνες, με μια διαδικασία στην οποία είχαμε συνομολογήσει όλοι, ακόμα και αυτοί οι οποίοι αποχώρησαν στη συνέχεια.
Επομένως, επί της διαδικασίας και του τρόπου εκλογής του Προέδρου νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία έννοια.
...Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα και νομίζω ότι εδώ είναι και η ουσία του θέματος.
Ο Στέφανος Κασσελάκης παίρνει πρωτοβουλίες οι οποίες είναι έξω από την κουλτούρα και το ήθος αν θέλετε της Αριστεράς, έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει, τουλάχιστον εμείς οι οποίοι από τα 18 χρόνια μας βρισκόμαστε μέσα στο χώρο αυτό.
Και ο τρόπος που εκφράζει αυτές τις απόψεις -τις νεωτεριστικές με ένα γενικό χαρακτηρισμό- είναι λογικό ότι ξενίζουν πάρα πολύ κόσμο. Ανάμεσα σε αυτούς επιτρέψτε μου να περιλάβω και τον εαυτό μου.
Δεν ξέρω αν ο τόπος αυτός ή κάποιες από τις απόψεις τις προσωπικές που εκφράζει ο Στέφανος Κασελάκης, βρίσκουν ευήκοα ώτα.
Υπάρχει μια εκτίμηση, μια άποψη, ότι θα πρέπει να αφουγκραστούμε την κοινωνία με τα νέα δεδομένα και άρα να συνομιλήσουμε μαζί της με ένα διαφορετικό τρόπο και με ένα διαφορετικό ύφος.
Σε αυτό το ερώτημα εγώ προσωπικά δεν το έχω απαντήσει.
Νομίζω ότι τα ζητήματα αυτά αυτές τις 3 μέρες θα τα συζητήσουμε διεξοδικά στο Συνέδριο. Και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι από το Συνέδριο τα πράγματα θα καταλήξουν σε μια κοινή συνισταμένη.
... Από εκεί και πέρα πρέπει να απαντήσουμε στο βασικό ζητούμενο που αυτή τη στιγμή και που απασχολεί στην ουσία την κοινωνία έξω από το χώρο, το δικό μας που είναι, τι κάνουμε απέναντι στην παντοκρατορία μιας κυβερνητικής ισχυρής πλειοψηφίας που λέγεται του λέγεται Μητσοτάκης.
Η εκτίμησή μου είναι ότι η κοινωνία πλέον ασφυκτιά με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σε πολλά επίπεδα στο επίπεδο της υγείας, στο επίπεδο της παιδείας, στο πεδίο της οικονομίας και αναμένει περισσότερη σοβαρότητα και από το δικό μας χώρο.
Και νομίζω ότι η ευθύνη, η δική μας είναι εξαιρετικά μεγάλη, κυρίως σ' αυτή τη συγκυρία.
Ο κος Μιχαηλίδης απάντησε και στο εάν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του πολιτικού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και ο Πρόεδρος μιλάει για κυβερνώσα παράταξη και όχι κυβερνώσα αριστερά.
Πολύ ορθά βάζετε το ερώτημα άλλωστε, αυτή η πρόταση ως ερώτημα έχει κατατεθεί και από 3 στελέχη, αν θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην Ευρωπαϊκής Αριστεράς ή θα πρέπει να μεταπηδήσειστο χώρο των σοσιαλιστών τ.
Νομίζω ότι και αυτό το θέμα θα ξεκαθαρίσει σε αυτό το Συνέδριο. Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, επειδή την έχω εκφράσει και στα όργανα του κόμματος, είναι ότι τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή -δηλ. μεταπήδηση στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας- δεν υπάρχει. Ο σύριζα έχει μια εμβληματική θέση στην ευρωπαϊκή αριστερά. Είναι ο κύριος, αν θέλετε, εκφραστής της αριστεράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επομένως μια τέτοια κίνηση νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας.
Ο ίδιος καταλήγοντας σημείωσε ότι "ο χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ πυκνός και η κατάσταση η οποία επικρατεί έξω από την Κουμουνδούρου και το στάδιο ειρήνης και φιλίας είναι εκρηκτική στην κοινωνία".