Χίος, Δευτέρα 30 Μαρτίου

Π. Μπουγδάνος: Θέλουμε το Πανεπιστήμο πολύτιμο συνεργάτη μας

Παρ, 13/12/2019 - 10:36

«Θέλουμε το Πανεπιστήμο πολύτιμο συνεργάτη μας», τόνισε στην παρέμβασή του στην χθεσινή  εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Διασύνδεσης του Παν/μίου Αιγαίου με τη Χιακή Κοινωνία, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, ο οποίος αφού έκανε μια πρώτη αναφορά στον αείμνηστο Γιάννη Καράλη πρόεδρο επί σειρά ετών και πραγματική ψυχή της Επιτροπής Διασύνδεσης, λέγοντας ότι είχε διαβλέψει τη ζωτική σημασία που έχει η ανάπτυξη δεσμών της πανεπιστημιακής κοινότητας με την τοπική κοινωνία και είχε εργαστεί ακούραστα γι’ αυτό το στόχο, επισήμανε τα εξής:

«Κι εμείς υπηρετώντας αυτό το στόχο δεν αντιμετωπίζουμε τη συμμετοχή μας στην Επιτροπή Διασύνδεσης ως μια τυπική υποχρέωση αλλά ως ένα πεδίο συνεργασίας, ένα πεδίο συνάντησης των αναγκών της χιακής κοινωνίας με τη γνώση που κομίζει η πανεπιστημιακή κοινότητα. Θεωρώ πολύ σημαντικό τον απολογισμό πεπραγμένων της Επιτροπής τα προηγούμενα χρόνια, ακριβώς γιατί αναδεικνύει τον πλούτο και το εύρος των ζητημάτων στα οποία μπορούμε να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε.

 

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και στην Π.Ε. Χίου ειδικότερα εργαζόμαστε εντατικά για την προετοιμασία μας εν όψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Στόχος μας δεν είναι μονάχα η απορρόφηση πόρων , αλλά η υλοποίηση έργων και δράσεων που θα βάλουν πραγματικά τα νησιά μας σε αναπτυξιακή τροχιά. Σ’ αυτό το πλαίσιο, βλέπουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως πολύτιμο συνεργάτη και στο στάδιο της προετοιμασίας και στο στάδιο της υλοποίησης.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ενδεικτικά μια σειρά από τομείς στους οποίους ετοιμάζουμε προτάσεις, και στους οποίους η συνεργασία μας μπορεί να είναι ουσιαστική και αποδοτική:

 

  • Η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, ειδικά για τους νέους και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • Η διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας και γνώσης στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας.
  • Η προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού και ο σχεδιασμός πρωτοβουλιών για ποιοτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
  • Η υποστήριξη δράσεων κυκλικής οικονομίας, ανακύκλωσης και περιβαλλοντικής προστασίας.
  • Η υποστήριξη καινοτόμων δράσεων και έργων στον τομέα της πολιτικής προστασίας με δεδομένη την κλιματική αλλαγή.
  • Η βελτίωση των συγκοινωνιών και η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.

 

Είμαστε βέβαιοι ότι στους τομείς που προανέφερα μπορούν να αναπτυχθούν σχήματα συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο και να υπάρξει η αναγκαία αλληλοτροφοδότηση. Παράλληλα ως τοπικές αρχές είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε το αναπτυξιακό σχέδιο του Πανεπιστημίου τα επόμενα χρόνια.

 

Καταλήγοντας λοιπόν, επισημαίνουμε ότι αυτή η εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Διασύνδεσης μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την αναβάθμιση, από όλες τις απόψεις της συνεργασίας του συνόλου των φορέων της χιακής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από την άποψη αυτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε την υλοποίηση των προτάσεων που σήμερα κατατίθενται και θα συμμετέχουμε στις πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.»

Σχετικά Άρθρα

Σύσκεψη το πρωί στην Περιφέρεια
Δευ, 30/03/2020 - 12:25

Στους δήμους καταλήγει η πρόταση του Υπoυργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την υπόδειξη χώρου ώστε εκεί να παραμένουν οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, τηρώντας τα μέτρα ελέγχου και καραντίνας που επιβάλλονται, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το αίτημα του υπουργείου αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που έγινε το πρωί υπό τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, με τη συμμετοχή των χωρικών αντιπεριφερειρχών, του Αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνου για θέματα Δημόσιας Υγείας, Π. Βρουλή και Δημάρχων των νησιών, μεταξύ των οποίων και ο Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Όπως δήλωσε πριν λίγο από το Ράδιο «Α» ο Παντελής Βρουλής όλοι συμφώνησαν να αφήσουν κατά μέρος τις διαφορές και στο συγκεκριμένο ζήτημα να συμπράξουν γιατί προέχει η δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι τους χώρους θα υποδείξουν οι Δήμοι.