Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Πως κατανέμονται οι Κατανομή έδρες στο Δήμο Χίου

Ποια είναι η κατανομή στους Δήμους Οινουσσών και Ψαρών, πώς ο «Οικολογικός Άνεμος Β. Αιγαίου» παίρνει έδρα στη Χίο
Τρί, 20/05/2014 - 14:50

Την Κυριακή ψηφίζουμε Δήμαρχο Χίου και Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, όμως πέρα από τον επικεφαλής ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η σύνθεση της ομάδας που θα κληθεί την επόμενη 5ετία να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο.

Ο Σωτήρης Παραδείσης, πολύτιμος βοηθός της ΑΛΗΘΕΙΑΣ τα τελευταία χρόνια, παρουσίασε το μεσημέρι τη νέα σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων  Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, όχι σε πρόσωπα, αφού ακόμη και σήμερα δεν είναι γνωστό αν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αποτελεσμάτων για τους σταυρούς στην Περιφερειακή Ενότητα, αλλά σε έδρες για κάθε συνδυασμό ανάλογα με το αποτέλεσμα της 2ης Κυριακής των εκλογών.

Στο Δήμο Χίου οι μισές έδρες κατανέμονται την πρώτη Κυριακή και οι υπόλοιπες τη 2η Κυριακή.

Από την 1η έχουν δοθεί ήδη από 9 στους συνδυασμούς Λαμπρινούδη και Βουρνού, 2 στο συνδυασμό Φρεζούλη και 1 στο συνδυασμό Σκούφαλου.

Να δούμε όμως πως θα κατανεμηθούν ανά εκλογική περιφέρεια, λαμβάνοντας υπ’όψιν και το γεγονός ότι όποιος εκλεγεί δήμαρχος θα λάβει 25 έδρες τελικά, ενώ ο συνδυασμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 13 έδρες.

Μ’ αυτό το δεδομένο καθώς και με δεδομένα τα τελικά αποτελέσματα του ΥΠΕΣ, όπως δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του, τα οποία ενδεχομένως να τροποποιηθούν λίγο στο Πρωτοδικείο που θα δώσει τα τελικά, η κατανομή μπορεί να γίνει ως εξής:

 

Στην εκλογική περιφέρεια Χίου (τέως δήμος Χίου) σε περίπτωση επικράτησης του Πολύδωρου Λαμπρινούδη τότε θα έχουμε 14 έδρες στο συνδυασμό του, 6 στο συνδυασμό Βουρνού και 1 στο συνδυασμό Φρεζούλη (από πλευράς της «Χιακής Συμπολιτείας» θα εκλεγεί η Ερμιόνη Φρεζούλη).

Σε περίπτωση επικράτησης του Μανώλη Βουρνού τότε στην εκλογική περιφέρεια Χίου θα εκλέξει 15 συμβούλους (γιατί έχει καλύτερο ποσοστό σ’αυτήν την περιφέρεια), ο Π. Λαμπρινούδης θα εκλέξει 5 και η Ερμ. Φρεζούλη 1.

 

Στην ενότητα της Ομηρούπολης, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα οι δύο πρώτοι συνδυασμοί θα πάρουν από 2 έδρες. Ο συνδυασμός της Ερμιόνης Φρεζούλη θα λάβει 1 (όποιος από τους συμβούλους της πλειοψηφήσει στη συγκεκριμένη περιφέρεια) και ο συνδυασμός του Μάρκου Σκούφαλου 1 έδρα (θα εκλεγεί ο ίδιος. Βέβαια το ότι εκλέγεται ο ίδιος στην Ομηρούπολη και όχι στη Χίο είναι θέμα μιας ελάχιστης διαφοράς, 3 μόλις ψηφοδελτίων. Αν αυτή η διαφορά ανατραπεί στο Πρωτοδικείο, τότε ο Μάρκος Σκούφαλος θα εκλεγεί στην εκλογική περιφέρεια Χίου σε βάρος του όποιου πρώτου συνδυασμού, ο οποίος βέβαια αντίστοιχα την έδρα που θα χάσει στην εκλογική περιφέρεια της Χίου θα την πάρει στην Ομηρούπολη).

 

Στην περιφέρεια Αγίου Μηνά, όποιος εκλεγεί από τους δύο θα λάβει 2 έδρες και ο δεύτερος 1 έδρα.

 

Η Αμανή είναι μονοεδρική - για πρώτη φορά στη Χίο έχουμε μονοεδρική-  οπότε την έδρα θα λάβει όποιος εκλεγεί δήμαρχος, ανεξάρτητα από τον αριθμό ψήφων που πήρε εκεί.

 

Στην Ιωνία ο νικητής των εκλογών θα λάβει 2 έδρες και ο δεύτερος θα λάβει 1.

 

Στα Καμπόχωρα και τα Καρδάμυλα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών οι έδρες μοιράζονται, 1 θα πάρει σε κάθε περιφέρεια ο συνδυασμός Λαμπρινούδη και 1 ο συνδυασμός Βουρνού.

 

Τέλος στα Μαστιχοχώρια, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα λόγω των ποσοστών που είχαν οι συνδυασμοί την πρώτη Κυριακή, ο συνδυασμός Λαμπρινούδη θα λάβει 2 έδρες και ο συνδυασμός Βουρνού 1.

 

Δήμοι Ψαρών – Οινουσσών

 

Και στους δύο δήμους ο συνδυασμός του Δημάρχου που πλειοψήφησε παίρνει 8 έδρες και ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης παίρνει 5.

 

Στη Χίο η έδρα των Οικολόγων

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά το αποτέλεσμα του 1ου γύρου των περιφερειακών εκλογών ο Βασίλης Μπάλλας από τον Οικολογικό Άνεμο παίρνει την έδρα του στη Χίο, γιατί εδώ είχε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Η έδρα αυτή θα αφαιρεθεί από τον όποιο συνδυασμό πάρει την πλειοψηφία. Αυτός θα πάρει μια έδρα λιγότερη στη Χίο, βεβαίως στο σύνολο δεν την χάνει θα λάβει  μια άλλη σε άλλη περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι η Χίος σε σχέση με τις εκλογές του 2010 εκλέγει αντί για 10, 11 περιφερειακούς συμβούλους.

 

Κυρ, 05/07/2020 - 08:38

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πλούσια διήμερη περιοδεία της Βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα, στη Χίο.

            Την Πέμπτη, κατά την επίσκεψή της στους εργαζόμενους του Δήμου Χίου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων από το ΔΣ του σωματείου των ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι έθεσαν μεταξύ άλλων το ζήτημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, την εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες όπως στην καθαριότητα. Επισήμαναν την αλλαγή που προετοιμάζεται στον χαρακτήρα των ΚΕΠ, τα οποία θα λειτουργούν προς όφελος των επιχειρηματιών. Ακόμα, μίλησαν για τους εργαζόμενους της καθαριότητας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», οι παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους, ιδίως την περίοδο της πανδημίας, δεν εντάσσονται μόνιμα στα ΒΑΕ.

            Στη συνέχεια συναντήθηκε με του εργαζόμενους της Περιφέρειας όπου της επέδωσαν υπόμνημα με τα προβλήματα που τους απασχολούν. Ως αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής των Κομμάτων που κυβέρνησαν εναλλάξ με τα σχέδια «Καλλικράτης» και «Κλεισθένης», η Περιφέρεια οδηγήθηκε στην υποβάθμισης υπηρεσιών, στην υποστελέχωση, που με τη σειρά τους οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση, την εντατικοποίηση της δουλειάς. Οι κυβερνήσεις  μεταφέρουν αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση, χωρίς όμως να δίνουν και τους ανάλογους πόρους. Αναδείχθηκε η ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

 

            Τέλος, συναντήθηκε με το ΔΣ της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου (ΠΟΑμεΑΒΑ). Εκεί, συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των ΑμεΑ στην ιδιαίτερη περίοδο της πανδημίας. Το σύνθημα της κυβέρνησης της ΝΔ "μένουμε σπίτι" χωρίς την αντίστοιχη βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες δημιούργησε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Οι μεγάλες ελλείψεις στην υγεία, την πρόνοια που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στα νησιά, το κρίσιμο πρόβλημα της πρόσβασης, τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα δικαιώματα των γονιών ΑμεΑ, η πολιτική περικοπών των ΚΕΠΑ που υπηρετούν οι κυβερνήσεις,  απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συζήτηση.

            Η πρόεδρος της ΠΟΑμεΑΒΑ και του τοπικού Συλλόγου ΑμεΑ, Σοφία Μιχάλα, τόνισε ότι τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τα ΑμεΑ και για τα οποία αγωνίζονται είναι προβλήματα κοινά με του υπόλοιπου λαού. Απασχολούν σειρά ευπαθών ομάδων και τα μέλη των οικογενειών μας. Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε τη σταθερή στήριξή του ΚΚΕ στα ΑμεΑ, την πολιτική ανάδειξης πολλών σχετικών ζητημάτων από το ΚΚΕ για τη δουλειά, την ασφάλιση, το εισόδημα, την υγεία, την Ειδική Αγωγή ενώ στάθηκε στην πρόταση του Κόμματος για τη μόνιμη επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, που δεν έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα κόμματα, ως πρόταση που ανακουφίζει και τις ευπαθείς ομάδες των ΑμεΑ.

            Το απόγευμα της ίδιας μέρας περιόδευσε στο χωριό Συκιάδα της Βόρειας Χίου όπου μίλησε σε κατοίκους στην Πλατεία.

           

 

            Την Παρασκευή 3/7 η βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Χίου όπου θίχτηκαν τα ζητήματα των ελλείψεων σε προσωπικό, και της προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία, το ζήτημα του προσφυγικού, καθώς και τα ζητήματα της όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή με την επικίνδυνη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, να ρίχνει λάδι στη φωτιά προμηνύοντας δυσάρεστες εξελίξεις για τους λαούς.

            Κατόπιν συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Χίου. Η βουλευτής σημείωσε ότι το ΚΚΕ διεκδίκησε την καταβολή εκτάκτου επιδόματος για αυτούς τους εργαζόμενους που ήταν στην πρώτη γραμμή όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται χειροκροτήματα ανέφερε αλλά ουσιαστική στήριξη, ατομικά μέσα προστασίας όχι μονάχα σε έκτακτες συνθήκες. Η Βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους «αφανείς ήρωες» όπως είπε χαρακτηριστικά να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά.

            Επόμενη στάση ήταν οι εργαζόμενοι της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην Καρδαμάδα. Κύριο ζήτημα για το ΚΚΕ και για όλους τους εργαζόμενους είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και όχι η ανασφάλεια των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως είπε.

            Στη συνέχεια η Μ. Κομνηνάκα επισκέφθηκε τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Χίου τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονταν σε παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Ζητήματα αιχμής στην παρέμβαση των εργαζόμενων αλλά και της Βουλευτή του ΚΚΕ η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και το σταμάτημα της εργασιακής ομηρίας μέσω ΟΑΕΔ, η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγεινά Επαγγέλγματα που κατέθεσε το ΚΚΕ με τη μορφή σχεδίου νόμου και απορρίφθηκε από τα Κόμματα του κεφαλαίου, η στήριξή τους σε όλα τα επίπεδα για τη μάχη που δίνουν για την υγεία του λαού όχι με χειροκροτήματα αλλά με πράξεις όπως είπε χαρακτηριστικά.

            Το μεσημέρι, επίσκεψη πραγματοποίησε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου, συζητώντας και τις σχετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για επάνδρωση σε μέσα αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης γενικότερα της πυροπροστασίας στη Χίο με μόνιμους εργαζόμενους.

            Τελευταίος σταθμός ήταν η επίσκεψή της το απόγευμα στο χωριό Νένητα όπου συνομίλησε με κατοίκους στην κεντρική πλατεία.