Χίος, Παρασκευή 29 Μαΐου

ΣΕΣΝΟΧ: Απέναντι στον κορωνοϊό με ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υλικών

Τρί, 31/03/2020 - 13:10

“Σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, καθώς και σε ατομικά μέτρα προστασίας», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου και αναρωτιέται πότε το υγειονομικό υλικό που αναμένεται από την Κίνα, και εξαγγέλλει η Κυβέρνηση θα φτάσει και στη Χίο. Σε επιστολή του προς το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΥΠΕ και τη Δ/τρια του Νοσοκομείου αναλυτικά αναφέρει τα παρακάτω:

"Το σύστημα της δημόσιας υγεία της χώρας μας αυτές τις μέρες που διανύουμε βρίσκεται σε περίοδο σκληρής δοκιμασίας, αφού καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά χρόνιων προβλημάτων τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο με αφορμή την πανδημία. Τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται είναι πολλά και σε πολλές κατευθύνσεις. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τον ιό είναι μεν ένα μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο σε καμία περίπτωση η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική και να θεωρηθεί υπεύθυνος ο ασθενής, για την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας, για άλλη μια φορά καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, καθώς και σε ατομικά μέτρα προστασίας!

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, ενώ οι ανακοινωθείσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού θα καλύψουν προσωρινά ένα μικρό μόνο μέρος των κενών οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων.

Οι 11 επικουρικοί εργαζόμενοι που θα αναλάβουν υπηρεσία στο Νοσοκομείο μας είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν αναλογιστεί κανείς τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εξαιτίας της επί σειρά ετών υποστελέχωσης και απαξίωσης που έχει βιώσει το δημόσιο σύστημα υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων!

Να επισημάνουμε ότι από το 2018 μέχρι και σήμερα 2020, δεν ολοκληρώθηκε καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία, ενώ οι 2.000 προσλήψεις τις οποίες έχουν εξαγγείλει από τον Ιούλιο, όπου δεν υπήρχαν οι ανάγκες της πανδημίας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα τεράστια κενά. Και εύλογα αναρωτιόμαστε, γιατί η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό και επιμένει με τους επικουρικούς, οι οποίοι μέχρι να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία, θα φτάσει η ώρα να φύγουν;

Είναι απαράδεκτο σήμερα να γίνεται έκκληση για εθελοντές στα Νοσοκομεία μας, όταν έχουμε χιλιάδες επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι μακροχρόνια άνεργοι και εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα μας αναζητώντας εργασία σε χώρες του εξωτερικού!

Σοβαρότατες είναι και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε μέσα ατομικής προστασίας. Οι προστατευτικές μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο» ενώ οι συνάδελφοι «καλούνται» να χρησιμοποιούν την καθεμία έως και πέντε ημέρες. Η μάσκα μιας χρήσης φοριέται για ώρες, ακόμα και για μια ολόκληρη βάρδια. Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα είμαστε στην αρχή της πανδημίας με ένα μόλις πρόσφατο επιβεβαιωμένο κρούσμα! 

Από την άλλη οι καθημερινές κυβερνητικές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για παραλαβή τόνων υγειονομικού υλικού από την Κίνα και άλλες χώρες του εξωτερικού, ωστόσο εύλογα αναρωτιόμαστε πότε αυτό το πολύτιμο υλικό θα διατεθεί σε εμάς;

Η πρόσφατη απαράδεκτη οδηγία του ΕΟΔΥ, αποτελεί ομολογία των μεγάλων ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αφού φτάνει στο σημείο να προτείνει αντί γαντιών, την εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και τη χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή!

Σοβαρό κίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς εγκυμονούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων της εξέτασης για κορωνοϊό, λόγω της διενέργειας της εξέτασης σε ελάχιστα δημόσια εργαστήρια, καθυστέρηση η οποία στην περίπτωση των Νησιών του Αιγαίου είναι μεγαλύτερη εξαιτίας των μεγάλων θαλάσσιων αποστάσεων από τα αστικά κέντρα,  με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό κόστος για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και σε σπατάλη πολύτιμου υγειονομικού υλικού υψηλής προστασίας!       

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή της μάχης! Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, ωστόσο τόσο η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη αρνείται πεισματικά να εντάξει τους εργαζόμενους του ΕΣΥ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ενώ διατηρεί πολλούς από εμάς αποκλεισμένους ακόμη κι από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος!

Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον κορονωϊό αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, πόσο μακριά από τις ανάγκες του λαού είναι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Πρόληψης, Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας.

Αποδεικνύεται, ότι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για υπηρεσίες υγείας και η προστασία της, καθώς και η ασφάλεια των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στρατηγική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Οι μονόπλευρες εκκλήσεις των κυβερνητικών παραγόντων για «ατομική ευθύνη» δεν μπορούν να κρύψουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις του Δημόσιου Συστήματος Υγείας!

Φτάνει πια με τα τηλεοπτικά παιχνίδια κύριε Υπουργέ!

Εμείς οι υγειονομικοί ακόμα και να το θέλαμε δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε σπίτι.

Σταματήστε να μας αντιμετωπίζεται ως αναλώσιμους και πράξτε έστω και για μια φορά το αυτονόητο!

Θωρακίστε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Χίου με το απαιτούμενο υγειονομικό υλικό προστασίας.

Απαιτούμε:

Ø Να εξασφαλιστεί άμεσα ο απαιτούμενος εξοπλισμός και όλα τα αναγκαία υλικά μέσα ατομικής προστασίας, καθώς και ο συνεχής εφοδιασμός του Νοσοκομείου της Χίου".

Ø Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, παραϊατρικού κ.λπ). Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ø Ένταξη όλων των εργαζομένων του ΕΣΥ στα ΒΑΕ.

Ø Να ενισχυθεί άμεσα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τον απαιτούμενο εξοπλισμό η ΠΦΥ, της οποίας ο ρόλος θα πρέπει να γίνει ουσιαστικότερος ώστε να μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά  στην αντιμετώπιση της πανδημίας!

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 28/05/2020 - 17:15

«Το Πρωτόκολλο του 1971, που η Ελλάδα κύρωσε στη Βουλή το 1979, αλλά δεν το έπραξε η Τουρκία λόγω της επιβληθείσης δικτατορίας του στρατηγού Εβρέν, καθορίζει με ακρίβεια τη διαδικασία για τα ορόσημα στον ποταμό Έβρο, ενώ η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού , βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, έχει συντάξει τοπογραφικά διαγράμματα και χάρτες που χαράσσουν τη γραμμή των συνόρων με ακρίβεια χιλιοστού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να δεχθούμε τη σύγκληση των κοινών επιτροπών της ελληνοτουρκικής μεθορίου, καθώς ανακύπτουν προβλήματα από τεχνικά έργα εκατέρωθεν, αλλά και από τις πλημμύρες που δημιουργούν νησίδες και προκαλούν εξαφάνιση σημάνσεων ».

Αυτή την πληροφόρηση έδωσε στο ανενημέρωτο ελληνικό κοινό, αλλά και στους …πολιτικούς, καλεσμένος του  Δημήτρη Οικονόμου, στο ΣΚΑΪ, Τετάρτη πρωί, εν μέσω υποβόσκουσας κρίσης στον Έβρο, ο Κώστας Μαρδάς.

 Όπως είπε εισαγωγικά:  Για να καταλάβει αν έγινε τουρκική… εισβολή,  μίλησε με έξι  στρατηγούς εν αποστρατεία, στο πλαίσιο του νέου του βιβλίου που θα είναι η συνέχεια του ΠΡΟ-ΙΜΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Ο Χιώτης δημοσιογράφος διάβασε απόσπασμα  από το εν λόγω Πρωτόκολλο, που, όπως σημείωσε, ανεπίσημα εφαρμόζεται σε ορισμένα σημεία , (όχι όλα ) καθώς κωδικοποιεί διαδικασίες, εξειδικεύοντας τα άρθρα 5 και 6 της Λωζάννης , υλοποιώντας τα κριτήρια που καθόρισε η τριμελής επιτροπή χάραξης των συνόρων.

Στηλίτευσε ξανά το φαινόμενο του διαδικτυακού Σαββατοκύριακου, όταν μέσω… facebook , χωρίς να έχουν γίνει γνωστές όλες οι πτυχές της τουρκικής πρόκλησης στο προγεφύρωμα των Φερρών, όπου θα αναγερθεί εμπόδιο ανάσχεσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κοτζιάς ξιφούλκησε γράφοντας οτι : Υψώθηκε η τουρκική σημαία σε 16 στρέμματα ελληνικής γης, καλώντας τον ελληνικό λαό σε πανστρατιά !  

Ο Κώστας Μαρδάς θύμισε ότι : « Επί υπουργίας του αξιοτίμου κυρίου υπουργού ,Τούρκοι κομάντος κατέβασαν την ελληνική σημαία, που ανοήτως κάποιοι νέοι ύψωσαν προς τιμήν του πεσόντος ΄Ικαρου Μπαλταδώρου στην νησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος Σάμου, χτυπήθηκε η ελληνική ακταιωρός "Γαύδος" στα Ίμια και εκδιώχθηκε από την κυπριακή ΑΟΖ το ιταλικό γεωτρύπανο από  την Τουρκία»...

Από την άλλη πλευρά, επέκρινε την αδέξια δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Δένδια, περί ολίγων στρεμμάτων που δεν θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε πόλεμο, επισημαίνοντας: «Αυτή η κουβέντα, μπορεί να έχει λογική στο διάδρομο της Βουλής ή στο καφενείο, αλλά δεν λέγεται από υπουργό που έχει ταχθεί να υπερασπίσει την  εθνική ακεραιότητα με δυναμισμό, αλλά - βεβαίως - και με ευελιξία». Επέκρινε  επίσης και την πρόσφατη δήλωσή του  υπουργού  οτι το casus belli το θεωρεί...φαιδρότητα αφού δεν απείλησαν ακόμη - όπως είπε χαριτολογώντας - οι Τούρκοι το σπίτι που έχει στους Παξούς... «Και όμως, το casus bellι  συνιστά...προκαταβολική κήρυξη πολέμου !».

Και κατέληξε , λέγοντας πως όλες οι πλευρές  - κυβέρνηση και αντιπολίτευση και κάποιοι απόστρατοι ναύαρχοι  - να αποφεύγουν τις παρορμητικές δηλώσεις, διατάσσοντας επίθεση μέσω ...facebοok ή παραχωρώντας στρέμματα... «Διότι δεν αρκεί η Ελλάδα να μην θέλει τον πόλεμο των  επεισοδίων… Πρέπει να μην τον θέλει και η Τουρκία… Γι' αυτό ας μην τον προκαλούμε με παρορμητικές δηλώσεις ή πράξεις...».

 

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την εκπομπή . Χρόνος παρέμβασης του Κώστα Μαρδά και των άλλων καλεσμένων , από 1.44 έως 1.58

 

https://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2020-05-27-06