Χίος, Παρασκευή 10 Ιουλίου

ΣΕΣΝΟΧ για Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: Αγώνας για καλύτερες συνθήκες εργασίας

Τρί, 12/05/2020 - 16:25

"Δύο μήνες πανδημίας και η επόμενη μέρα για τους Υγειονομικούς είναι ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε", αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Χίου, εστιάζοντας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Το Δ.Σ. του ΣΕΣΝΟΧ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου μας και σε όλο το Μαιευτικό προσωπικό με αφορμή την 5η Μαΐου που έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή.

 

Η 12η Μαΐου θα μπορούσε να ήταν μια χαρούμενη γιορτή, ωστόσο άλλη μία επέτειο βρίσκει το Νοσηλευτικό κλάδο, να στενάζει κάτω από έναν πρωτοφανή εργασιακό ζυγό.

Δύο μήνες πανδημίας και η επόμενη μέρα για τους Υγειονομικούς είναι ακριβώς από εκεί που ξεκίνησε. Η 12η Μάη βρίσκει το νοσηλευτικό προσωπικό κατάκοπο και με τσακισμένα δικαιώματα, αφού οι προσλήψεις που έγιναν ήταν ελάχιστες και αυτές με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Τα παράνομα εξαντλητικά και ευτελώς κοστολογημένα ωράρια, διαδέχονται το ένα τ’ άλλο. Η κόπωση του γερασμένου πλέον ΕΣΥ επιτείνεται με την αύξηση των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις βαθμίδες του νοσηλευτικού προσωπικού. Η δε, ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δε βγάζει άχνα για την αυτονόητη άμεση και χωρίς όρους ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ. Μας «βομβαρδίζουν» με πλήθος τηλεοπτικών προκηρύξεων, που δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Στρέφουν την υγεία προς την ιδιωτικοποίηση και τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .

Για τους Έλληνες Νοσηλευτές η 12η του Μάη δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ γιορτή. Ήταν, είναι και θα είναι μέρα τιμής και αγώνων.

Γιατί οι νοσηλευτές, παρόλο που αποτελούν την καρδιά του συστήματος υγείας της χώρας μας, βρίσκονται θεσμικά, νομοθετικά και εκπαιδευτικά παραγκωνισμένοι και απαξιωμένοι από την εκάστοτε πολιτεία διαχρονικά.

Γιατί οι νοσηλευτές εργάζονται σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, σε ένα σύστημα υγείας με σοβαρά προβλήματα στελέχωσης (40% κενές οργανικές θέσεις, στις 223 θέσεις που προβλέπονται από τον οργανισμό του Νοσοκομείου μας υπηρετούν 130 άτομα).

Γιατί οι έλληνες νοσηλευτές κατέχουν την τελευταία θέση στους δείκτες στελέχωσης τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ με μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερος.
Γιατί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας της χώρας, με έμφαση στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών, είναι αναγκαίος και επιτακτικός για την βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών, την ποιότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γιατί πρέπει επιτέλους ο νοσηλευτής να αποκτήσει ξεκάθαρο και διακριτό επαγγελματικό και επιστημονικό ρόλο, στο χώρο της Υγείας. Ισότιμος συνεργάτης στη χάραξη στρατηγικών και πολιτικών Υγείας.

Το Νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου της Χίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα, ώστε οι πολίτες του Νομού μας να αισθάνονται ασφαλείς, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες εργασίας που πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Η 12η του Μάη δεν γιορτάζεται με λόγια και ευχολόγια, τιμάται με έργα, με δράση, με επαγρύπνηση και αγώνες:

Απαιτούμε:

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
 • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
 • Να πραγματοποιούνται τεστ του COVID-19 περιοδικά σε όλους τους υγειονομικούς και υποχρεωτικά σε όλους του ασθενείς που κάνουν εισαγωγή στο Νοσοκομείο.
 • Διαρκεί υποχρεωτική επιμόρφωση-παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του Δημόσιου συστήματος Παιδείας και Υγείας.
 • Δημιουργία Ενιαίο Νοσηλευτικού Κλάδο , όπου θα περιλαμβάνονται όλες οι Επαγγελματικές Κατηγορίες Νοσηλευτών (ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ) με σαφώς διακριτά επαγγελματικά, βαθμολογικά και μισθολογικά δικαιώματα. "

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 10/07/2020 - 09:24

Κριτική στον Υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, με αφορμή την επίσκεψή του στη Χίο σήμερα, ασκεί με ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική παράταξη της ΛΑΣ.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Αφού ψήφισε το έκτρωμα της κυβέρνησής  του για τις διαδηλώσεις  ο κ. Μηταράκης , αφού έπαιξε το επικοινωνιακό του παιχνίδι για άλλη μια φορά στα φιλικά του ΜΜΕ που ό ίδιος και η κυβέρνησή του  πληρώνουν για την πλύση εγκεφάλου με χρήματα του ελληνικού λαού, επισκέπτεται ξανά το νησί μας, επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος , για να μας πει τι;

 • Ότι πρέπει να κάνουμε μια νέα δομή  φυλακή της ΕΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες  για να κλείσει η ΒΙΑΛ;
 • Ότι εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων και της αυξανόμενης  επιθετικότητας που μπορεί να οδηγήσει  σε θερμό επεισόδιο, τα νησιά μας πρέπει να έχουν και στρατόπεδα συγκέντρωσης  επιπλέον άμαχου και ευάλωτου πληθυσμού , που ο ίδιος και η κυβέρνησή του επιθυμούν; 
 • Ότι ΘΑ αποσυμφορηθεί η ΒΙΑΛ;
 • Μήπως για το πόσο καλά λειτούργησε η «δομή καραντίνας» στο κτίριο της Αλήθειας, που την προορίζει για «άλλες χρήσεις»;
 • Να μας μεταφέρει τεχνογνωσία για το πώς επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες και μετανάστες μεσοπέλαγα και μετά κάνεις την πάπια;
 • Να μας εξηγήσει πώς ,εξ αιτίας της ανάλγητης πολιτικής του ίδιου και της κυβέρνησής  του ,γέμισε η πλατεία Βικτωρίας από πρόσφυγες με άσυλο ,που τους πέταξαν έξω από τα κέντρα, για να το πάρουν πίσω την άλλη μέρα, αφού είδαν ότι άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου;
 • Ή μήπως να μας πει για τις ισχύουσες ακόμα επιτάξεις στα βουνά μας ;

Εκτός και αν έρχεται για ταχύρυθμα σεμινάρια σε όσους πρόθυμα τον ακολουθούν, για να λειτουργήσουν  ως κερκόπορτες της πολιτικής του ίδιου και της ΝΔ.

Εκτός και αν ήρθε να εξακτινώσει τη ρουσφετολογική του πολιτική με τα μυστικά κονδύλια και την  εξαγορά συνειδήσεων, που ειδικά στο δήμο της Χίου σε αυτό τον τομέα βαδίζουν χέρι χέρι.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι ο χιώτικος λαός για να γλιτώσει από τα δεινά του,  πρέπει απέναντι στην πολιτική της ΝΔ και του υπουργού της , απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων της , που διαχρονικά τη στηρίζουν με σοσιαλδημοκρατικό ή δήθεν αριστερό μανδύα , να εφαρμόσει τη μόνη πολιτική που καταλαβαίνουν: PUSH BACK!!!!"