Χίος, Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Σχολή Γονέων στις Οινούσσες

Δευ, 09/12/2019 - 20:03

Αύριο στις Οινούσσες με πρωτοβουλία του Δήμου εγκαινιάζεται για πρώτη φορά Σχολή Γονέων.

Οπως τονίζει ο Δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, "Βάζουμε το θεμέλιο να λειτουργήσει ένας θεσμός εξαιρετικά επιτυχής και δοκιμασμένος, που βοήθησε σημαντικά τους γονείς σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά ζητήματα της εκπαίδευσης και ανατροφής των παιδιών τους.

Αύριο στις 3 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Οινουσσών για τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου με ομιλήτρια την ψυχολόγο κα Στεριανή Μαχαίρα. Ευχαριστώ θερμά τον Αντιδήμαρχο Χίου κ. Γιώργο Πατεριμό για την πολύτιμη βοήθειά του σε αυτήν την προσπάθειά μας. Επίσης τον Σύλλογο Γονέων με πρόεδρο την κα Κωνσταντίνα Ηλιάδη για την συνεργασία. Εύχομαι καλή επιτυχία και πιστεύω όλοι οι γονείς των παιδιών του Δημοτικού να είναι παρόντες."

Σχετικά Άρθρα

Σάβ, 18/01/2020 - 07:08

Σχεδόν 139.000 «παράτυπες» αφίξεις μεταναστών καταγράφηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, ενώ οι επιστροφές στις χώρες καταγωγής καταγράφουν αύξηση, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων Frontex.

Η μείωση των αφίξεων στα εξωτερικά σύνορα, η οποία σημείωσε πτώση 92% σε σχέση με την κορύφωσή της το 2015, «οφείλεται κυρίως σε μια μείωση στις (μεταναστευτικές) οδούς της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου, ανακοίνωσε ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκέρι σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, η ανατολική Μεσόγειος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος) γνώρισε αύξηση των διελεύσεων κατά 46% σε σχέση με το 2018, που ορίζονται σε 82.000. Ίδια τάση παρατηρήθηκε στα σύνορα της Κροατίας και της Ουγγαρίας, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό.

Οι περισσότεροι μετανάστες που ακολουθούν αυτές τις οδούς της κεντρικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων είναι Αφγανοί και Σύροι. Οι Αφγανοί αντιπροσωπεύουν εξάλλου την πρώτη εθνικότητα (σχεδόν το ένα τέταρτο) αυτών που φθάνουν στην ΕΕ.

Ο επικεφαλής της Frontex αιτιολόγησε την αύξηση από τη σύγκρουση στη Συρία αλλά και «την αστάθεια στο Αφγανιστάν, τις αλλαγές πολιτικής των ιρανικών και των πακιστανικών αρχών απέναντι στους Αφγανούς πολίτες» μεταξύ άλλων.

Σε αύξηση οι επιστροφές στις χώρες καταγωγής

Παρότι ο αριθμός των αφίξεων μειώνεται συνολικά, ο αριθμός των επιστροφών παράτυπων μεταναστών προς τις χώρες καταγωγής τους ουδέποτε ήταν τόσο υψηλός, καθώς ανήλθε στις 15.850 το 2019, πρόσθεσε ο Λεγκέρι.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις επιστροφής, σε συντονισμό με την Frontex, γίνονται κυρίως με πτήσεις τσάρτερ αλλά και από το 2018 με εμπορικές πτήσεις. Οι χώρες που εφάρμοσαν περισσότερο αυτές τις επιχειρήσεις είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο ενώ οι κυριότερες χώρες προορισμού είναι η Αλβανία, η Τυνησία και η Γεωργία.

Η Frontex πραγματοποίησε σχεδόν 600 πτήσεις παρακολούθησης-- προκειμένου να εντοπίσει διακινήσεις αλλά και πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα -- πάνω από την κεντρική Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, την Αδριατική και τη Βαλτική Θάλασσα αλλά και τα χερσαία σύνορα στην Πολωνία, τη Σλοβακία, την Κροατία και την Ουγγαρία.

Η υπηρεσία, την οποία η ΕΕ ενίσχυσε το 2019, αναμένεται να διαθέτει με ορίζοντα το 2027 μόνιμο σώμα 10.000 συνοριοφρουρών και ακτοφυλάκων για να βοηθά τα κράτη μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ