Στα € 6 εκ. υπολογίζεται η ζημιά στον Αγροτοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου

Τετ, 14/07/2021 - 06:54

Ολοκληρωτική η καταστροφή που υπέστη ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου μετά τη φωτιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα. Μηνύματα συμπαράστασης έρχονται από παντού για έναν συνεταιρισμό υπόδειγμα που κατάφερε να προωθήσει, όσο ελάχιστοι, τις λεσβιακές γεύσεις και έχει χαρακτηριστεί ως ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Αυτό που περιμένουν όλοι εναγωνίως είναι το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς δεν είναι λίγοι που υποψιάζονται το ενδεχόμενο της δολιοφθοράς.

Ζωοτροφές αξίας 1,5 εκ. ευρώ, δύο μηχανήματα τύπου bobcat, ένα φορτηγό, εγκαταστάσεις, γραφεία κάηκαν ακόμη όλα τα καινούργια μηχανήματα που προορίζονταν για το τυροκομείο κά. Η συνολική ζημιά εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 5-6 εκ. ευρώ. 

«Θα ξαναγεννηθεί»

Για «ολοκληρωτική καταστροφή» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Μεσοτόπου, Γαβριήλ Πιπίνης, που τόνισε ότι ο Συνεταιρισμός δεν έσβησε και πως όλα θα φτιαχτεί και πάλι «Να είμαστε εμείς υγιείς και όλα θα γίνουν» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Μεσοτόπου αποτελεί πρότυπο για το νησί, πρόσφατα κυκλοφόρησε παγωτό από ντόπιο γάλα ενώ απέκτησε και δικό του βενζινάδικο.  

Να σημειωθεί ότι σήμερα επρόκειτο να επισκεφτεί το Συνεταιρισμό η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή. 

Μηνύματα συμπαράστασης

Μηνύματα συμπαράστασης έρχονται από παντού, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης κοινοποίησε σχετική ανακοίνωση, καθώς και το Επιμελητήριο Λέσβου.

Το Επιμελητήριο στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την καταστροφή που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεσοτόπου από την πυρκαγιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 13 Ιουλίου 2021.

Ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου είναι μια πρότυπη μονάδα με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα για την περιοχή και την οικονομία της Δυτικής Λέσβου αλλά και όλου του νησιού και πραγματική διαφήμιση για τον τόπο μας.

Περισσότερο από ποτέ, τώρα, όλοι μας στεκόμαστε δίπλα στον Συνεταιρισμό, βοηθώντας με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να επανέλθει σε πλήρη και κανονική λειτουργία».

 «Υπομονή και Κουράγιο», εύχεται στο μήνυμά του ο δρ. Τάκης Ιορδάνης. Αναλυτικότερα αναφέρει:«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, αγαπητέ συναγωνιστή μου σ’ άλλο πεδίο,φίλε μου Μάνο, ως θιασώτης της ανάπτυξης αλλά και ενεργός Λέσβιος πολίτης, χρόνια τώρα παρακολουθώ με ξεχωριστό ενδιαφέρον τις ατέλειωτες προσπάθειές σου, στο να κάνεις το καλύτερο δυνατό για το Συνεταιρισμό σας, τους συνεταιριστές του  και γενικά όλους τους φίλους κατοίκους του Μεσοτόπου. Όαση πραγματική μέσα στην ξεραΐλα τέτοιων προσπαθειών σ’ όλη τη χερσόνησο του Ορδύμνου και όχι μόνο.  Καμάρωνα με τις επιτυχίες σου και τις επιτυχίες όλων των συναγωνιστών σου που είχατε καταφέρει παλεύοντας σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, όταν πολλοί συνεταιρισμοί σ’ όλη τη χώρα διαλύονται, εσείς όχι μόνο να κρατήσετε το δικό σας συνεταιρισμό αλλά ακόμη και να  τον ενδυναμώσετε. Καταφέρατε δε αυτό, αφού μπορέσατε να δώσετε αξία, στους κόπους σας, στον ιδρώτα σας  αξιοποιώντας οι ίδιοι οι παραγωγοί  τα προϊόντας σας  με το να δώσετε σ’ αυτά προστιθεμένη αξία. Χαρακτηριστική περίπτωση  η εξαιρετική φέτα του Συνεταιρισμού σας που επέτυχε  να κερδίσει και την αγορά των Αθηνών. Το τραγικό γεγονός της πυρκαγιάς που χθες βράδυ έκαψε  μέρος των εγκαταστάσεων σας, ομολογώ με συντάραξε. Ευελπιστώ η ζημιά αυτή να είναι αντιστρεπτή, σε τρόπο ώστε, σε λίγο καιρό να επουλωθεί το  κακό που σας βρήκε. Ξέρω ότι η αγωνιστικότητά σου και καθοδηγητικές σου ικανότητες είναι τέτοιες που η επούλωση του θα γίνει  το ταχύτερο δυνατό. Φυσικά προσβλέπω ότι συμπαραστάτες εσού ως και όλων των συν-συνεταιριστών σου, στην τιτάνια αυτή προσπάθειά σας  θα υπάρξουν και μάλιστα άμεσα η Πολιτεία, η Περιφέρεια, η Νομαρχιακή Ενότητα και ο Δήμος. Σου εύχομαι από καρδιάς υπομονη & κουραγιο».

Πηγή: Εμπρός

 

 

Σχετικά Άρθρα