Συλλυπητήρια του Περιφερειάρχη για την τραγωδία στην Λιβύη

Δευ, 18/09/2023 - 17:36

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση, μέσω DNA, των απανθρακωμένων σορών των νεκρών μελών της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη που επαναπατρίστηκαν λίγο πριν από τις εννιά το πρωί της Δευτέρας με C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νεκρά είναι πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής και πιο συγκεκριμένα ένα στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δύο νοσηλεύτριες του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δύο πολίτες.

Πρόκειται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για δύο αδέλφια, παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μαναδαλιού, που παρείχαν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην αποστολή.

Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των πέντε νεκρών, κάτι που αναμένεται να γίνει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Οι τραυματίες

Στην Ελλάδα έφτασαν νωρίτερα με C-130 και οι 13 τραυματίες, όλοι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο για τη ζωή τους, φέρουν ωστόσο τραύματα σε όλο τους το σώμα, κατάγματα και εγκαύματα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ενα ακόμη μέλος της αποστολής, ο τρίτος μεταφραστής, παρέμεινε για νοσηλεία στη Λιβύη.

Στις Ενοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε τριήμερο πένθος με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Δένδια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διενεργηθεί έρευνα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Την ίδια ώρα ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

«Το τραγικό γεγονός του τροχαίου  δυστυχήματος της Ελληνικής Ανθρωπιστικής  Βοήθειας προς τη Λιβύη, με θύματα 5 νεκρούς Έλληνες Αξιωματικούς και πολίτες, μας συγκλονίζει και πλημμυρίζει θλίψη. Τα ονόματα των αδικοχαμένων τραγικών θυμάτων θα γραφούν για πάντα στη μνήμη μας ως Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος προς την πατρίδα και αφιέρωσαν τη ζωή τους στην βοήθεια και αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος και φυλής. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες και τους οικείους τους και στους τραυματίες γρήγορη ανάρρωση.»

Σχετικά Άρθρα