Χίος, Κυριακή 8 Δεκεμβρίου

Συνεργάτες του ραδιοφωνικού σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησιάς στην Βιβλιοθήκη "Άγιος Αγαπητός"

Σάβ, 21/09/2019 - 19:56

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Χίου 

"Πολυάριθμη ὁμάδα συνεργατῶν καί φίλων τοῦ Ρ/Σ τῆς «ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ» ἐπισκέφθηκε κατά τήν πρόσφατη (07.09.2019) προσκυνηματική περιήγησή της στή Χίο καί τήν Βιβλιοθήκη τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Χίου «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ». 

Τούς Ἱεροκήρυκες τοῦ Ἄμβωνος τῶν ἐρτζιανῶν κυμμάτων ὑπεδέχθη ὁ ἴδιος ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψαρῶν καί Οἰνουσσῶν κ. Μᾶρκος, τούς ἐξενάγησε στούς χώρους τῆς Βιβλιοθήκης καί τούς ὁμίλησε μέ Θεολογικό Λόγο γιά τήν Ἐκκλησιαστική Ἱστορία τῆς Χίου, ἀλλά καί, ἐμφανῶς συγκινημένος, γιά τήν Ἱστορία τοῦ Νησιοῦ μέ ἰδιαίτερη ἐθνική σημασία καί ἱερές θυσίες λόγῳ τῆς ἀκριτικῆς θέσεώς του. Ὁ Σεβ. Χίου ἐζήτησε νά διαβιβάσουν εὐχαριστίες στόν Σεβ. Πειραιῶς κ. Σεραφείμ γιά τήν ἐν Χριστῷ ἀγάπη του πρός τόν Χιώτη Ἱεράρχη καί ὑπενθύμισε ὅτι ὡς φοιτητής συμμετεῖχε στήν Φοιτητική Ἐκκλησιαστική Δράση (ΦΕΔ) τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς καί ὅτι ἡ εἰς Ἐπίσκοπον Χειροτονία του ἐτελέσθη στόν Ἱ. Ναό Ἁγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς.

Τέλος ὁ Σεβ. Χίου ἐδώρησε ὡς εὐλογία στούς ἐπισκέπτες μιά μικρή εἰκόνα τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Μάρκου καί μιά  ἔκδοση τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως γιά τά μνημεῖα τῆς Χιακῆς Ἱστορίας ἀπό τό 6.000 π. Χ."

Ανακοίνωση της ΛΑΣ
Κυρ, 08/12/2019 - 12:06

 

Στη συζήτηση που έγινε για κινητοποιήσεις για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοποθέτηση του Δημάρχου Σταμάτη Κάρματζη , στο πνεύμα των αποφάσεων της Περιφέρειας ,  η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία όσον αφορά το πλαίσιο των αιτημάτων, και βασικά οι περισσότεροι Δήμοι υιοθετούν τα κλειστά κέντρα, και διαφωνούν στον αριθμό των εγκλείστων και στην τοποθεσία που θα γίνουν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την κινητοποίηση της Τετάρτης για το κλείσιμο του Δήμου Χίου, αλλά δήλωσε ότι στηρίζει κινητοποιήσεις που θα γίνουν με βάση το πλαίσιο που κατέθεσε και στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο και είναι το εξής:

  • Να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες δομές (hotspot) και να δημιουργηθεί σε κάθε νησί ένας επαρκής χώρος υποδοχής προσωρινής διαμονής, υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σε θέση που τα τυγχάνει της έγκρισης της τοπικής κοινότητας.
  • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Μεταφορά τους σε ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να διατυπώνονται τα αιτήματα ασύλου κλπ και από εκεί σύντομα και με ασφάλεια να πηγαίνουν στις χώρες που επιθυμούν.
  • Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη συνθήκη τους εγκλωβίζει στα νησιά και τη χώρα. Δουβλίνο κλπ
  • Ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά, επανενώσεις οικογενειών, κανένας ανήλικος, έγκυος και ευάλωτος σε ακατάλληλες συνθήκες.
  • Πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων στο άσυλο, όχι στην καταστολή και την καταπάτηση θεμελιωδών διεθνών και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων.
  • Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μακροχρόνιου εγκλωβισμού.

Η κινητοποίηση  που γίνεται από τη μεριά δημάρχων και της περιφέρειας για κλείσιμο των υπηρεσιών για 1 ημέρα είναι προκλητική όταν στην ουσία και από τα αιτήματα τους δέχονται την ύπαρξη δομών στα νησιά είτε κλειστά είτε ανοιχτά, αποδεχόμενοι ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα παραμείνει για χρόνια εγκλωβίζοντας στα νησιά μας χιλιάδες κόσμου που έφυγαν κατατρεγμένοι από την περιοχή τους.

ΧΙΟΣ 8-12-2019