Τα... είπαν οι νησιώτες Δήμαρχοι με τον Πρωθυπουργό, αλλά ο ΦΠΑ παραμένει 24%

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο 4ΩΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 15/06/2022 - 16:30
Ηχητικό απόσπασμα: 

Εξαντλητικό χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Οινουσσών, Γ. Δανιήλ, το διάλογο που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι δήμαρχοι των μικρών νησιών – με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων- σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών και Γενικών Γραμματέων υπουργείων, ώστε να δοθούν απαντήσεις και στα θέματα που έθεσαν οι αυτοδιοικητικοί.

Αν και σε καλό κλίμα η σύσκεψη, που διήρκησε 4 ώρες, όπως δήλωσε στην «Α» ο Δήμαρχος Ψαρών, Κώστας Βρατσάνος, δεσμεύσεις δεν υπήρξαν, δόθηκαν όμως κατευθύνσεις για σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα το πώς θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Εκτός των κινήτρων για προσέλκυση γιατρών, ο πρωθυπουργός μίλησε για την επιμόρφωση των αγροτικών γιατρών και τον  περαιτέρω εξοπλισμό των ιατρείων για την αξιοποίηση του εργαλείου της τηλεϊατρικής, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στο σχέδιο για 5 πλωτά ασθενοφόρα, δεν είπε όμως πότε θα υλοποιηθεί.

Οι Δήμαρχοι  ανέπτυξαν θέματα που αφορούν  σε γενικές γραμμές όλα τα μικρά νησιά. Εκτός από το ζήτημα της υγειονομικής θωράκισης, όπως προαναφέρθηκε, μπήκαν θέματα όπως εκείνα της ακτοπλοϊκής εξυπηρέτησης, των οικονομικών κινήτρων για την παραμονή κατοίκων και της ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών κ.α. αλλά και επιμέρους ζητήματα που αφορούν την κάθε περιοχή.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμαρχος Οινουσσών εξέθεσε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για να ολοκληρωθεί το σχέδιο της ναυτικής εκπαίδευσης στο νησί, με τη λειτουργία της Σχολής Σωστικών, της επισκευή της ΑΕΝ και τη δημιουργία του ναυτιλιακού συνεδριακού κέντρου, ενώ ο Δήμαρχος Ψαρών μίλησε για τον ΦΠΑ, που παραμένει 24% στα νησιά, για τον οποίο δεν υπήρξαν ανακοινώσεις ελάφρυνσης,  αλλά και για την αναγκαιότητα οι νησιώτες εκπαιδευτικοί με προτεραιότητα να υπηρετούν στα νησιά καταγωγής τους, τυγχάνοντας αυξημένης μοριοδότησης.

Από τη σύσκεψη δεν έλειψαν και οι αναφορές των δημάρχων για την ένταση που προκαλεί στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας η ρητορική Ερντογάν και το πώς αυτό επηρεάζει περιοχές που έχουν αναπτύξει οικονομικές σχέσεις και σχέσεις φιλίας με τα απέναντι παράλια, με τον Πρωθυπουργό να υπεραμύνεται του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να έχουν οι νησιώτες.

Στα «καυτά» θέματα περιελήφθη και εκείνο της τιμής των καυσίμων, με τον Πρωθυπουργό να παραπέμπει τους νησιώτες αυτοδιοικητικούς στις ανακοινώσεις που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

«Πήραμε διαβεβαιώσεις ότι θα είναι παρόντες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και θα είναι για εμάς ανοιχτά τα τηλέφωνα και τα γραφεία τους», ανέφερε ο κος Δανιήλ.