Χίος, Δευτέρα 22 Απριλίου

Τα παιδικά χαμόγελα των Χίων εν χορώ

Με τραγούδια, χορευτικά και βραβεύσεις έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα τους οι ''Χίοι εν Χορώ''.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 18/02/2019 - 07:01

Με πολύ κόσμο στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Αρτεμίου, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 στις 6 μ.μ. ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'' που στις αρχές του μηνός διοργάνωσε και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη φετινή Συνάντηση Χορωδιών Χίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

              Μετά την ευλογία της καθιερωμένης Βασιλόπιτας από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και την κοπή της από την Πρόεδρο του Συλλόγου Δέσποινα Λοϊζου, ακολούθησαν βραβεύσεις, τραγούδια από την χορωδία και χορευτικά με μικρούς και μεγάλους από τα τμήματα που λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι ''Χίοι εν Χορώ''. Μαέστρος της χορωδίας, που ομόρφυνε την εκδήλωση, είναι ο Πέτρος Καρβούνης και υπεύθυνη για τη διδασκαλία του χορού στα τμήματα του συλλόγου είναι η Άννα Μιμίδη. Ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά των τμημάτων ενθουσίασαν με την εντυπωσιακή πρόοδο που παρουσιάζουν, τη χάρη και τη ζωντάνια τους.

              Φέτος βραβεύθηκαν με την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου, άνθρωποι και φορείς ''που πίστεψαν στο έργο και της προσπάθειές μας  και πρόσφεραν με την υποστήριξή τους στο  Σύλλογο ''Χίοι εν Χορώ ποικιλοτρόπως'', όπως τόνισε η Πρόεδρος Δέσποινα Λοϊζου.

              Την τιμητική διάκριση του Συλλόγου παρέλαβαν η μαθήτρια Χονδρογιάννη Κατερίνα και μέλος των ''Χίων εν Χορώ'' για την επιτυχία της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή της με άριστα στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου, ο Πατέρας Στέφανος Λάρδας που στέγασε και φιλοξένησε τη Θεατρική ομάδα του Συλλόγου, το Σωματείο Καλλιμασιάς ''Η Πρόοδος'' και το Σωματείο Δαφνώνα ''Η Δάφνη'' για τις πάμπολες άριστες συνεργασίες τους με τους ''Χίους εν Χορώ'', ο Τιμολέων Φουστάνας και ο Γεώργιος Κωστοπούλης για την προσφορά τους, και για τις απλόχερες χορηγίες τους στο σύλλογο οι Ποτοποιίες Στουπάκη, Τέττερη, Ψυχή, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις ''Νηρέας'' και ''Σόδης''.

               Ανάμεσα στις βραβεύσεις ο Λοχαγός της Μουσικής της Ταξιαρχίας Γιάννης Μαυρομάτης είπε απευθυνόμενος προς τον Σύλλογο ''Χίοι εν Χορώ'', ότι ''η μουσική και ο χορός είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό και γιαυτό το το έργο που επιτελείτε ως σύλλογος είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τους ανθρώπους''. Ο Πατέρας Στέφανος Λάρδας, στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ''καλά κάνετε και βραβεύετε τους ποτοποιούς, γιατί οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, βεβαίως πάντα με μέτρο''.  

              Στην εκδήλωση, εκτός από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Πατέρα Στέφανο Λάρδα και τον Εκπρόσωπο της Ταξιαρχίας και Λοχαγό της Μουσικής Γιάννη Μαυρομάτη, παραβρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Ξενάκης, ο περ. Σύμβουλος Παντελής Μπουγδάνος εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη Γιάννης Μανάρας και η Ρένα Δαμίγου Προίσταμένη της Υπηρεσίας Τουρισμού του Δήμου Χίου.

              Το φλουρί έπεσε στον Γιάννη Μανάρα που κέρδισε ένα ταξίδι στη Σμύρνη από το Sunrise Tours. Ο τυχερός από τη Λαχειοφόρο κλήρωση κέρδισε μια τηλεόραση 32 ιντσών, προσφορά από το κατάστημα Κωτσόβολος.           

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 22/04/2019 - 10:00

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κατέθεσε ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, σχετικά με τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυτικών ελαίων στη Λαγκάδα της Χίου.

Ο κ. Μηταράκης ρωτάει τους Υπουργούς, κατά πόσο είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι εμπλεκόμενοι φορείς, περιλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης, εάν είχαν υποβληθεί ενστάσεις κατά της εγκριτικής αυτής απόφασης, τα επόμενα βήματα στην αδειοδότηση του έργου, καθώς και πώς θα διασφαλίζεται η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, στα επόμενα στάδια του έργου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:

1. Τον Υπουργό Εσωτερικών

2. Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

3. Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Πορεία υλοποίησης του έργου μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λαγκάδα της Χίου».

Τον Μάρτιο του 2018 εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την «Εγκατάσταση και λειτουργία Σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυτικών ελαίων στη θέση «ΚΑΡΥΔΑΣ» Λαγκάδας Χίου». Κατά της εν λόγω εγκριτικής απόφασης, μπορούσε να ασκηθεί προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 30 ημερών, βάσει της παρ. 2 του αρ. 1 του ν. 2503/1997.

Κάθε επένδυση η οποία έχει σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση, είναι φυσικό να εγείρει ανησυχίες στους κατοίκους των γύρω περιοχών, ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και τις τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ποιότητα ζωής στην περιοχή. Ευθύνη της πολιτείας είναι να διασφαλίζει την αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων, να ακολουθεί τις διαδικασίες αδειοδότησης και να δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ρωτούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Είχε γίνει κοινοποίηση της εγκριτικής απόφασης σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, περιλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης;

2. Είχε ασκηθεί κάποια προσφυγή κατά της εγκριτικής απόφασης των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης;

3. Ποια τα επόμενα βήματα στη διαδικασία έγκρισης της επένδυσης και ποιοι οι εμπλεκόμενοι φορείς; Έχουν γίνει δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων για τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης επένδυσης;

4. Πώς θα ελέγχεται η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου, αλλά και αργότερα κατά τη λειτουργία του; Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι κάτοικοι, αλλά και όσοι άλλοι έχουν τυχόν έννομο συμφέρον κατά τη φάση υλοποίησης και κατά τη φάση λειτουργίας εάν διαπιστωθεί παραβίαση ή μη ορθή εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Νότης Μηταράκης