Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Τα παιδικά χαμόγελα των Χίων εν χορώ

Με τραγούδια, χορευτικά και βραβεύσεις έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα τους οι ''Χίοι εν Χορώ''.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 18/02/2019 - 07:01

Με πολύ κόσμο στην ενοριακή αίθουσα του Αγίου Αρτεμίου, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 στις 6 μ.μ. ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'' που στις αρχές του μηνός διοργάνωσε και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία τη φετινή Συνάντηση Χορωδιών Χίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

              Μετά την ευλογία της καθιερωμένης Βασιλόπιτας από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου και την κοπή της από την Πρόεδρο του Συλλόγου Δέσποινα Λοϊζου, ακολούθησαν βραβεύσεις, τραγούδια από την χορωδία και χορευτικά με μικρούς και μεγάλους από τα τμήματα που λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι ''Χίοι εν Χορώ''. Μαέστρος της χορωδίας, που ομόρφυνε την εκδήλωση, είναι ο Πέτρος Καρβούνης και υπεύθυνη για τη διδασκαλία του χορού στα τμήματα του συλλόγου είναι η Άννα Μιμίδη. Ιδιαιτέρως τα μικρά παιδιά των τμημάτων ενθουσίασαν με την εντυπωσιακή πρόοδο που παρουσιάζουν, τη χάρη και τη ζωντάνια τους.

              Φέτος βραβεύθηκαν με την τιμητική πλακέτα του Συλλόγου, άνθρωποι και φορείς ''που πίστεψαν στο έργο και της προσπάθειές μας  και πρόσφεραν με την υποστήριξή τους στο  Σύλλογο ''Χίοι εν Χορώ ποικιλοτρόπως'', όπως τόνισε η Πρόεδρος Δέσποινα Λοϊζου.

              Την τιμητική διάκριση του Συλλόγου παρέλαβαν η μαθήτρια Χονδρογιάννη Κατερίνα και μέλος των ''Χίων εν Χορώ'' για την επιτυχία της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή της με άριστα στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου, ο Πατέρας Στέφανος Λάρδας που στέγασε και φιλοξένησε τη Θεατρική ομάδα του Συλλόγου, το Σωματείο Καλλιμασιάς ''Η Πρόοδος'' και το Σωματείο Δαφνώνα ''Η Δάφνη'' για τις πάμπολες άριστες συνεργασίες τους με τους ''Χίους εν Χορώ'', ο Τιμολέων Φουστάνας και ο Γεώργιος Κωστοπούλης για την προσφορά τους, και για τις απλόχερες χορηγίες τους στο σύλλογο οι Ποτοποιίες Στουπάκη, Τέττερη, Ψυχή, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις ''Νηρέας'' και ''Σόδης''.

               Ανάμεσα στις βραβεύσεις ο Λοχαγός της Μουσικής της Ταξιαρχίας Γιάννης Μαυρομάτης είπε απευθυνόμενος προς τον Σύλλογο ''Χίοι εν Χορώ'', ότι ''η μουσική και ο χορός είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό και γιαυτό το το έργο που επιτελείτε ως σύλλογος είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τους ανθρώπους''. Ο Πατέρας Στέφανος Λάρδας, στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε ''καλά κάνετε και βραβεύετε τους ποτοποιούς, γιατί οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, βεβαίως πάντα με μέτρο''.  

              Στην εκδήλωση, εκτός από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Πατέρα Στέφανο Λάρδα και τον Εκπρόσωπο της Ταξιαρχίας και Λοχαγό της Μουσικής Γιάννη Μαυρομάτη, παραβρέθηκαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Ξενάκης, ο περ. Σύμβουλος Παντελής Μπουγδάνος εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη Γιάννης Μανάρας και η Ρένα Δαμίγου Προίσταμένη της Υπηρεσίας Τουρισμού του Δήμου Χίου.

              Το φλουρί έπεσε στον Γιάννη Μανάρα που κέρδισε ένα ταξίδι στη Σμύρνη από το Sunrise Tours. Ο τυχερός από τη Λαχειοφόρο κλήρωση κέρδισε μια τηλεόραση 32 ιντσών, προσφορά από το κατάστημα Κωτσόβολος.           

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 06/12/2019 - 06:28

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απόλυτα συνεπής με τις προεκλογικές και μετεκλογικές δηλώσεις της- ότι θα συμβάλει με τις δυνάμεις της για τα προβλήματα που χρονίζουν- παρουσίασε έγκαιρα, χωρίς αιφνιδιασμούς, προτάσεις για επεξεργασία, όμως για άλλη μια φορά βρήκε την πόρτα κλειστή. Στον κόσμο της αριστείας που ζούμε, είναι προβληματικό και μεμπτό, από ότι φαίνεται,  να έχεις επεξεργαστεί και να καταθέτεις τεκμηριωμένες προτάσεις.

Είναι πραγματικά απογοητευτικό όχι μόνο μην να έχουν θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις όλοι εκείνοι που λόγω θέσης όφειλαν να έχουν, αλλά να μην «προλαβαίνουν» καν να επεξεργαστούν ακόμα και την έτοιμη τροφή. Τους περισσεύει όμως ο επαναστατικός βερμπαλισμός. Αυτά συμβαίνουν σε όποιους συγχρωτίζονται με …μόνιμους επαναστάτες. Δηλώνουν με πολύ αυτοπεποίθηση δημόσια ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ανάπτυξη. Όταν η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν απορροφηθεί σημαντικά κονδύλια, όπως 7 εκατ.€ στον τακτικό προϋπολογισμό, 38εκ € ταμειακά υπόλοιπα  στο ΠΔΕ από Εθνικούς Πόρους (κατά δήλωση του κ. Βαλσαμίδη, που υπερηφανεύτηκε για την …. αναποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης Καλογήρου) και 200 εκ. € που παραμένουν στα αζήτητα από το ΕΣΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά και στη πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Περιφέρεια.

Ποσά που κινδυνεύουν να χαθούν, σύμφωνα με την «απειλή» του Πρωθυπουργού στη πρόσφατη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες, όταν μίλησε για την ανάγκη για αποτελεσματικότητα και έργο. Αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Είναι καιρός να εμπεδώσουμε ότι ανάπτυξη δεν είναι να μοιράζεις χρήματα στην εκλογική σου πελατεία, χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πολλές-πολλές διαδικασίες. Οι πρακτικές αυτές μας έχουν οδηγήσει όχι μόνο σε πτώχευση της χώρας ολόκληρης, αλλά ειδικά ως Περιφέρεια κυριολεκτικά στον πάτο της ΕΕ από πλευράς ανταγωνιστικότητας, παραγωγής, απασχόλησης και εισοδήματος.

Δεν μπορούμε πια να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε …..επαναστατικά τραγούδια, ούτε να κρυβόμαστε πίσω από το μεταναστευτικό.

Απαιτείται όραμα, στόχοι, διαβούλευση, σχέδιο, συνεργασίες και οργάνωση της δουλειάς. Τίποτα από αυτά δεν έχουμε δει από την Περιφερειακή Αρχή μέχρι τώρα.

Από τις προτάσεις που καταθέσαμε εμείς είναι μεταξύ άλλων :

  • Μια σειρά παρεμβάσεων στα κρίσιμα σημεία της παραγωγικής διαδικασίας σημαντικών προϊόντων (πχ. λάδι, κρασί, αρωματικά φυτά, μέλι κλπ).
  • Ένα διαφορετικό πρόγραμμα στον τουρισμό που να υπερβαίνει την αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος και επαναλαμβανόμενη σημερινή πολιτική προβολής.
  • Και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα ΑΜΕΑ που θα περιλαμβάνει δράσεις για χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό . Δράσεις που δεν έγιναν δεκτές, και ας μην είχαν προλάβει να στεγνώσουν οι δηλώσεις συμπαράστασης με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με ειδικές Ανάγκες

Προτάσεις που, όπως φαίνεται, δεν έχουν θέση στον σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής.  Σχεδιασμός που καθυστερεί επειδή περιμένει να εκδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών την εγκύκλιο για σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας. Τόσο υψηλή αυτοδιοικητική αγωνιστικότητα.

Προς το παρόν όμως, και με ευθύνη και άλλων παρατάξεων πέραν αυτής του Περιφερειάρχη, αφήσαμε για το απώτερο μέλλον το χτίσιμο ενός προϋπολογισμού, που να σχηματοποιεί έστω σε αρχικό στάδιο το πλαίσιο των παρεμβάσεων της νέας Περιφερειακής Αρχής. Αναβάλαμε για άλλη μια φορά τις αποφάσεις για σημαντικά θέματα όπως το Σχέδιο Δράσης του Τουρισμού και την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, αφού δεν δημιουργήθηκε η ελάχιστη συναίνεση μετά από λάθη και του Προεδρείου.  Λες και έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει τη δύναμη να κάνει προτάσεις που μπορούν να βγάλουν την Περιφέρεια από το τέλμα. Δεν έχει όμως τη δύναμη να τις επιβάλει. Επομένως ας περιμένουμε.

Σε ότι αφορά την προσωπική επίθεση της κας Αντωνέλλη στον επικεφαλής της παράταξης, που έρχεται μετά από ανάλογη επίθεση του κ.Χατζηκομνηνού στο προηγούμενο ΠΣ, μάλλον σχετίζεται με τον εκνευρισμό που τους δημιουργεί το γεγονός ότι η παράταξη μας έχει προτάσεις και ασκεί κριτική ουσίας αναδεικνύοντας τις δικές τους αδυναμίες. Καλό είναι να μάθει οτι προϋπολογισμός σημαίνει πάντα : στη βάση ενός προγράμματος" και όχι "μοιράζουμε" τώρα τα λεφτά και μετά θα δούμε το πρόγραμμα ". Εκτός αν αυτό που θέλει να μας πει είναι ότι "η πολιτική που θέλει να υλοποιήσει η αρχή Μουτζούρη απλά είναι χωρίς πρόγραμμα»?

Επίσης καλό είναι να μην ξεχνά η κα Αντωνελλη που κόπτεται για την Δημοκρατία ότι καμία εντολή άσκησης της πολιτικής του δεν έδωσε ο λαός στον κ. Μουτζουρη. Του έδωσε 10 συμβούλους και τον υποχρέωσε, ως επικεφαλής της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας, σε συνεργασίες μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που παραμένει, έστω και κολοβωμένο από την «Νέα Δημοκρατία» της κας Αντωνέλλη, το αποφασιστικό όργανο.  .