Tιμή στο Πολυτεχνείο με αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα

Ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου
Πέμ, 17/11/2022 - 06:21

«Ο Σύλλογός μας χαιρετίζει με περηφάνια την 49η Επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο. Η αγωνιστική παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην φασιστική, δικτατορία και η συνεπής, αλύγιστη στάση των χιλιάδων εργαζομένων, νέων, γυναικών στις εξορίες, στα μπουντρούμια των φυλακών και στα βασανιστήρια, παραμένουν οδηγός και έμπνευση για τους αγώνες του σήμερα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου σημειώνοντας:

«Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ, που γράφτηκαν στις πύλες του Πολυτεχνείου και το σύνθημα «ψωμί - παιδεία - ελευθερία» που ηχούσε στους δρόμους την περίοδο της χούντας παραμένουν ακόμα επίκαιρα και κάθε χρόνο όλο και πιο ζωντανά.

Σήμερα, ακόμα το ψωμί λείπει από το τραπέζι όταν καλούμαστε να πληρώσουμε την «ενεργειακή» κρίση, τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», τους πολέμους, όταν οι μισθοί μας είναι καθηλωμένοι 12 χρόνια τώρα, όταν μας λένε να ζήσουμε με τα voucher και τα καλάθια της ντροπής, για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Σήμερα, η παιδεία είναι στο στόχαστρο ακόμα πιο πολύ. Η μάχη ενάντια σε κάθε αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, που κατηγοριοποιεί σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς, που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε υποχείρια του συστήματος και τους μαθητές στους αυριανούς φθηνούς εργαζόμενους συνεχίζεται. Η αντιδραστική αξιολόγηση, οι μέντορες και συντονιστές, οι ηλεκτρονικές εκλογές είναι μόνο μερικές από τις μάχες που δίνουμε συλλογικά υπερασπιζόμενοι τον ρόλο μας και το Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο.

Το «Πολυτεχνείο» μας καλεί να μείνουμε ανυπότακτοι, να διαδηλώσουμε ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, απέναντι στα ιμπεριαλιστικά μπλοκ ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ-Ρωσία, που δολοφονούν αμάχους, σπέρνουν προσφυγιά και σκορπούν φτώχεια και πείνα σε πολλές γωνιές του πλανήτη.

Αποκτάει ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα το αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και από τον πόλεμο που συνεχίζεται ακόμα, για να σταματήσει να γίνεται η χώρα μας ορμητήριο πολέμου αλλά και στόχος.

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή.

Η απεργία στις 9 Νοέμβρη απέδειξε ότι έχουμε δύναμη!

Η συγκλονιστική συμμετοχή των εργαζομένων, ειδικά των νέων, δείχνει τον δρόμο της σύγκρουσης με τους επιχειρηματικούς ομίλους και την κυβέρνηση, στον διεκδικητικό αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για συλλογικές συμβάσεις, για φτηνό ρεύμα και τρόφιμα.

Σήμερα, απέναντι σε ένα σύστημα που βασίζεται στην βρίσκεται η μοναδική διέξοδος είναι ο συνεχής, συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, η οργάνωσή μας, η διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς. Είναι ο αγώνας δηλαδή για μια κοινωνία καλύτερη, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς της αντιδικτατορικής πάλης και τους αγώνες τους!

Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση την Πέμπτη στις 5.30 έξω από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου».

Σχετικά Άρθρα