Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Βραδινούς ελέγχους στην Σιδηρούντα για παράνομη βόσκηση, προανήγγειλε ο Δασάρχης

Παρ, 14/07/2017 - 15:55

 Καταγγελία ότι το Δασαρχείο κάνει "τα στραβά μάτια" σε παράνομη βόσκηση στη Σιδηρούντα, έκανε ραδιοφωνικά ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Παντελής Ψαρρός. Για την ακρίβεια κατήγγειλε ότι τα κοπάδια των αδελφών Τζήκα, βόσκουν κάθε βράδυ στην περιοχή καταστρέφοντας όλα τα μικρά πεύκα στην αναδασωτέα έκταση και ότι ενώ έχει ενημερώσει - τρεις φορές μάλιστα- το Δασαρχείο, δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα προστασίας.

Συμπληρώνοντας την καταγγελία από το Ράδιο «Α»  ο Σαράντος Πιτσιλαδής, αφού επιβεβαίωσε όσα είπε ο κ. Ψαρρός, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό παράνομης βόσκησης σε καμμένη περιοχή, από τη φωτιά του περασμένου Αυγούστου, που έγινε στις 4 Ιουλίου στις 5.30 μ.μ. για το οποίο ενημέρωσε την ίδια ημέρα, μέσω του 4ψηφιου 1591, το Δασαρχείο.

«Είναι απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν», είπε ο κ. Πιτσιλαδής και θύμισε ότι με υπόμνημά τους, το οποίο κοινοποίησαν στην Εισαγγελία,  103 κάτοικοι Σιδηρούντας έθιγαν το συγκεκριμένο πρόβλημα ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ανέφερε, όπως και ο κ. Ψαρρός, ότι το χειμώνα αυξάνονται τα κοπάδια στην περιοχή, με τη λειτουργία ποιμνιοστασίου  στη Μακριά Άμμο.

«Εκεί παραμένει νοικιασμένη από το Δήμο, ακόμη και σήμερα, αναδασωτέα έκταση, ως βοσκότοπος, με τη σύμφωνη γνώμη υπηρεσιών, ανάμεσά τους και το Δασαρχείο», ανέφερε ο κ. Πιτσιλαδής.

 

Κ. Μπέλλας: Θα κάνουμε και βραδινούς ελέγχους

Απαντώντας στις καταγγελίες Ψαρρού για παράνομη βόσκηση στα καμένα της Σιδηρούντας, ο Δ/ντής Δασών, Κώστας Μπέλλας, ανέφερε ότι δασοφύλακας έκανε έλεγχο στην περιοχή, 3 φορές, πρωινές όμως ώρες και συγκεκριμένα στις 8, 10 και 11 Ιουλίου, αλλά δε διαπιστώθηκε βοσκή σε αναδωσετέα. Δεσμεύτηκε ότι ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν και βραδινές ώρες, αφού σύμφωνα με την καταγγελία τότε εξορμούν τα κοπάδια.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για να βεβαιωθεί παράνομη βόσκηση με αγροζημία αρκούν τα υπολείμματα από το κοπάδι (βερβελιές), όμως για υποβολή μήνυσης για παράνομη βοσκή σε αναδασωτέα έκταση ο δασοφύλακας πρέπει να δει ο ίδιος την παράνομη πράξη για να μπορέσει να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά.

Ο κ. Μπέλλας θεωρεί ότι το όλο ζήτημα ξεκινά από το ότι πουθενά στη Χίο δεν υπάρχουν καθορισμένοι βοσκότοποι, ελπίζοντας ότι θα καταλήξουν κάπου τα σχέδια που είναι σε εξέλιξη στην παρούσα φάση από το αρμόδιο υπουργείο.

Αναφορικά, τέλος, με το ποιμνιοστάσιο που είναι στην Μακριά Άμμο, τόνισε ότι είναι παράνομο αλλά έχει δοθεί διορία μέχρι τις 8/8/2017 στον ποιμένα να λάβει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, κάτι που θα εξετάσει η υπηρεσία του, μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 07/07/2020 - 15:01

Η τουρκική ακτοφυλακή αναχαίτισε ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο μετέφερε σχεδόν 300 μετανάστες που ήθελαν να φθάσουν στην Ελλάδα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τουρκικές αρχές, προσθέτοντας πως συνελήφθησαν οκτώ ύποπτοι ως διακινητές ανθρώπων.

Στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στην περιοχή της Σμύρνης, συνελήφθησαν 276 μετανάστες και οκτώ άνδρες που θεωρούνται ύποπτοι ότι οργάνωσαν το ταξίδι, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ο παραπάνω αρμόδιος φορέας.

Οι μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους 59 παιδιά και 46 γυναίκες, προέρχονταν από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Μπανγκλαντές, τη Σομαλία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Ιράν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το πλοίο μέσα στο οποίο βρίσκονταν αναχαιτίσθηκε λίγο πριν αποπλεύσει.

Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Hurriyet