Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Βραδινούς ελέγχους στην Σιδηρούντα για παράνομη βόσκηση, προανήγγειλε ο Δασάρχης

Παρ, 14/07/2017 - 15:55

 Καταγγελία ότι το Δασαρχείο κάνει "τα στραβά μάτια" σε παράνομη βόσκηση στη Σιδηρούντα, έκανε ραδιοφωνικά ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Παντελής Ψαρρός. Για την ακρίβεια κατήγγειλε ότι τα κοπάδια των αδελφών Τζήκα, βόσκουν κάθε βράδυ στην περιοχή καταστρέφοντας όλα τα μικρά πεύκα στην αναδασωτέα έκταση και ότι ενώ έχει ενημερώσει - τρεις φορές μάλιστα- το Δασαρχείο, δεν λαμβάνεται καμιά μέριμνα προστασίας.

Συμπληρώνοντας την καταγγελία από το Ράδιο «Α»  ο Σαράντος Πιτσιλαδής, αφού επιβεβαίωσε όσα είπε ο κ. Ψαρρός, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό παράνομης βόσκησης σε καμμένη περιοχή, από τη φωτιά του περασμένου Αυγούστου, που έγινε στις 4 Ιουλίου στις 5.30 μ.μ. για το οποίο ενημέρωσε την ίδια ημέρα, μέσω του 4ψηφιου 1591, το Δασαρχείο.

«Είναι απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν», είπε ο κ. Πιτσιλαδής και θύμισε ότι με υπόμνημά τους, το οποίο κοινοποίησαν στην Εισαγγελία,  103 κάτοικοι Σιδηρούντας έθιγαν το συγκεκριμένο πρόβλημα ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ανέφερε, όπως και ο κ. Ψαρρός, ότι το χειμώνα αυξάνονται τα κοπάδια στην περιοχή, με τη λειτουργία ποιμνιοστασίου  στη Μακριά Άμμο.

«Εκεί παραμένει νοικιασμένη από το Δήμο, ακόμη και σήμερα, αναδασωτέα έκταση, ως βοσκότοπος, με τη σύμφωνη γνώμη υπηρεσιών, ανάμεσά τους και το Δασαρχείο», ανέφερε ο κ. Πιτσιλαδής.

 

Κ. Μπέλλας: Θα κάνουμε και βραδινούς ελέγχους

Απαντώντας στις καταγγελίες Ψαρρού για παράνομη βόσκηση στα καμένα της Σιδηρούντας, ο Δ/ντής Δασών, Κώστας Μπέλλας, ανέφερε ότι δασοφύλακας έκανε έλεγχο στην περιοχή, 3 φορές, πρωινές όμως ώρες και συγκεκριμένα στις 8, 10 και 11 Ιουλίου, αλλά δε διαπιστώθηκε βοσκή σε αναδωσετέα. Δεσμεύτηκε ότι ανάλογοι έλεγχοι θα γίνουν και βραδινές ώρες, αφού σύμφωνα με την καταγγελία τότε εξορμούν τα κοπάδια.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι για να βεβαιωθεί παράνομη βόσκηση με αγροζημία αρκούν τα υπολείμματα από το κοπάδι (βερβελιές), όμως για υποβολή μήνυσης για παράνομη βοσκή σε αναδασωτέα έκταση ο δασοφύλακας πρέπει να δει ο ίδιος την παράνομη πράξη για να μπορέσει να υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά.

Ο κ. Μπέλλας θεωρεί ότι το όλο ζήτημα ξεκινά από το ότι πουθενά στη Χίο δεν υπάρχουν καθορισμένοι βοσκότοποι, ελπίζοντας ότι θα καταλήξουν κάπου τα σχέδια που είναι σε εξέλιξη στην παρούσα φάση από το αρμόδιο υπουργείο.

Αναφορικά, τέλος, με το ποιμνιοστάσιο που είναι στην Μακριά Άμμο, τόνισε ότι είναι παράνομο αλλά έχει δοθεί διορία μέχρι τις 8/8/2017 στον ποιμένα να λάβει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, κάτι που θα εξετάσει η υπηρεσία του, μετά την παρέλευση αυτής της ημερομηνίας.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 27/01/2020 - 16:12
Αστυνομική Διεύθυνση Χίου

Παλιό είναι το κόλπο εξαπάτησης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, που ήρθε στην επικαιρότητα και αφορά  τηλεφωνικές κλήσεις δήθεν από γνωστή εταιρεία λογισμικού, ο εκπρόσωπος της οποίας , μιλώντα Αγγλικά,  με την πρόφαση βλάβης στον υπολογιστή του αποδέκτη του τηλεφωνήματος τον καθοδηγεί προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή του και να υποκλέψει προσωπικά στοιχεία και κωδικούς.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα στο Ράδιο Αλήθεια ο Μιχάλης Κοντογιάννης, υποδιευθυντής της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας του Δ/νσης Αστυνομίας Χίου, συνιστώντας στους πολίτες να μη γνωστοποιούν κανένα προσωπικό δεδομένο στους άγνωστους που τους τηλεφωνούν. Σημείωσε μάλιστα ότι αρκετοί συμπολίτες μας έχουν απευθυνθεί στην αστυνομία, για να ενημερώσουν για τη λήψη τέτοιων κλήσεων, όμως μέχρι τώρα – ευτυχώς- δεν έχουν εξαπατηθεί.

Ο κος Κοντογιάννης διευκρίνισε ότι οι συγκεκριμένες κλήσεις που γίνονται με κωδικούς Βουλγαρίας, δηλαδή τα τηλέφωνα ξεκινούν από 0035 και 0040, δεν έχουν χρέωση.

Εκτός από τις τηλεφωνικές κλήσεις ο κος Κοντογιάννης αναφέρθηκε και στις απάτες που γίνονται με αποστολή email, με περιεχόμενο που εκβιάζει τον παραλήπτη ο οποίος καλείται να καταθέσει συγκεκριμένο ποσό για να μην δημοσιοποιηθούν – δήθεν- ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του.