Το βραχιολάκι των προσφύγων είναι... χάρτινο

Βελτιωμένη “αντιγραφή” των Ταμπάκικων το Κέντρο στην ΒΙΑΛ
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 17/02/2016 - 15:19

1.500 με 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες μπορούν να καταγραφούν καθημερινά στο Κέντρο στην πρώην ΒΙΑΛ, που ξεκίνησε από χθες τη λειτουργία του, ενώ εδώ και λίγες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε εφαρμογή, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, την αυτοματοποιημένη αναζήτηση για κάθε άτομο που καταγράφεται, ώστε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να παρέχονται πληροφορίες για το εάν πρόκειται για άτομο που απασχολεί τις αστυνομικές αρχές, ή έχει ξαναπεράσει από άλλο σημείο της Ευρώπης στο χώρο Σένγκεν.

Σε πρώτη φάση στο νέο κέντρο η Αστυνομία διαθέτει δύο ροές εργασίας και 6 συσκευές Euroduc, επανδρωμένες με προσωπικό 24 ώρες το 24ωρο, ενώ έχουν ζητηθεί 10 ακόμη συσκευές, κάτι που αν γίνει, σε συνδυασμό και με τη στελέχωση της υπηρεσίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί περισσότερο ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να ταυτοποιηθούν και καταγραφούν καθημερινά.

Ο Γιώργος Κεβόπουλος, Διοικητής Ασφάλειας της Α.Δ. Χίου, μιλώντας για τη “μετακόμιση” του Κέντρου στο Χαλκειός, επεσήμανε ότι πρόκειται για μια “αντιγραφή” στη βελτιωμένη της μορφή, της δομής που είχε λειτουργήσει με πρωτοβουλία των τοπικών παραγόντων στα Ταμπάκικα. Από τα θετικά του νέου χώρου και η βελτίωση της γραμμής internet, που βοηθά στην επίσπευση των διαδικασιών.

Ο κ. Κεβόπουλος διευκρίνισε ότι ο ρόλος της Αστυνομίας αφορά στην καταγραφή και ταυτοποίηση των αφιχθέντων, καθώς και στην ασφάλεια του χώρου, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχουν ενημέρωση για το θέμα των επαναπροωθήσεων.

Τέλος απάντησε και σε διάφορα σχόλια για το περίφημο χάρτινο βραχιολάκι που μπαίνει στο χέρι κάθε πρόσφυγα και μετανάστη, λέγοντας ότι αυτό γίνεται με πρωτοβουλία των οργανώσεων, για πρακτικούς λόγους, όπως π.χ. για να γνωρίζουν εάν έχουν εφοδιαστεί με κουβέρτες, εάν έχουν περάσει από γιατρούς κ.ο.κ.

 

 

 

 

 

Γ. Κεβόπουλος - Δ/ντής Ασφάλειας Α.Δ. Χίου - Δυνατότητα καταγραφής έως 2.000 ατόμων στην ΒΙΑΛ

Σχετικά Άρθρα