21 χρόνια Αγάς των Μεστών μια φορά αθώωσα και την… πάτησα

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 23/02/2017 - 15:15

Οι Μεστούσοι είναι υπερήφανοι για τον Αγά τους, που είναι κομμάτι της λαϊκής και πολιτιστικής τους παράδοσης, που συνεχίζει αυτή τη στιγμή ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.

“Το έθιμο”, μας λέει ο Νίκος Σαραντινούδης, που δικάζει τους πάντες ως Αγάς εδώ και... 21 χρόνια, “χάνεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι χωριανοί δεν είναι μονοιασμένοι, έχουν διαφορές κτηματικές, διαφορές με τα ζώα τους, ζητήματα καθημερινότητας, μέχρι που εμφανίζεται στην είσοδο του χωριού ο… Αγάς. Εδώ”, μας λέει ο Νίκος Σαραντινούδης, “αρχίζει ολόκληρη αναπαράσταση. Ο Αγάς με τους στρατιώτες, τις χανούμισσές του, τα ζώα τους, ξεκινούν από το Σχολειό και βαδίζουν προς το χωριό, όπου βρίσκουν την πόρτα κλειστή. Οι Μεστούσοι αμύνονται, γίνεται κανονική μάχη, πέφτουν… κορμιά αλλά τελικά ο Αγάς μπαίνει θριαμβευτής στο χωριό και καλεί τους χωριανούς στην Πλατεία, που χορεύουν τον δετό.

Εκεί να τες πάλι οι διαφορές των… Ελλήνων, οπότε ο… αλλόθρησκος αναλαμβάνει να τις λύσει δικάζοντας και καταδικάζοντας. Οι κατηγορούμενοι απολογούνται και στην ουσία εξομολογούνται δημόσια τα… κρίματάα τους, οπότε τα πρόστιμα, λίγα κουκιά, σούμα κ.λπ. (τώρα χρήματα για τις ανάγκες του Συλλόγου) πέφτουν βροχή. Στο τέλος βάζουν την πληρωμή στη μέση και την… τρώνε μονοιασμένοι.”

Έθιμο με ισχυρούς συμβολισμούς, δένει τους Μεστούσους όπου γης, αφού φροντίζουν την Καθαρή Δευτέρα, “ο κόσμος να χαλάσει”, να βρίσκονται στο χωριό.

21 χρόνια δικαστής ρωτάμε τον… Αγά, αν αθώωσε κανέναν.

“Ναι”, απαντά αυθόρμητα “και επειδή την πάτησα τους καταδικάζω όλους και ξεμπερδεύω.”.

Και ποιος ήταν ο… τυχερό, επιμένουμε στο ερώτημά μας.

“Ένας πρώην Αστυνομικός Διευθυντής. Τον… αθώωσα εγώ και μετά καταδικάστηκε από την Δικαιοσύνη για εκβιασμό σε καταστήματα ηλεκτρονικών παιχνιδιών.”

 

 

Νίκος Σαραντινούδης - 21 χρόνια Αγάς στα Μεστά - Μια φορά αθώωσα και την… πάτησα

Σχετικά Άρθρα