Χίος, Κυριακή 16 Ιουνίου

23 Χορωδίες τραγουδούν μαζί στο Ομήρειο

Μαζί τους η μικτή χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου και η χορωδία της Σμύρνης KARSIYAKA(CORDELIA)SESKEM CHOIR.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 02/02/2019 - 06:38

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η 5η Συνάντηση Χορωδιών Χίου υπό την διοργάνωση του Συλλόγου Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'', με ένα δυναμικό και γεμάτο μουσικό τριήμερο εκδηλώσεων, Παρασκευή 1, Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, κάθε απόγευμα στις 7, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, που την Παρασκευή 01/02/19 γέμισε από κόσμο που απόλαυσε τις γλυκιές μελωδικές φωνούλες των παιδιών, από τις χορωδίες των δημοτικών σχολείων της Χίου, που τραγούδησαν στην έναρξη της εκδήλωσης.

Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν 23 χορωδίες από όλη τη Χίο, με την μικτή χορωδία της "Ένωσης Μικρασιατών Σάμου¨ και η χορωδία της Σμύρνης "Karsiyaka (Cordelia) Seskem Choir.

''Τραγουδάμε μαζί'', είναι ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων και αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύλλογο ''Χίοι εν Χορώ'' και τα μέλη του, για την άψογη επιμέλεια και φροντίδα της ομαλής διεξαγωγής της κίνησης των χορωδών και του κοινού στο Ομήρειο, που δεν είναι και τόσο εύκολη δουλειά, καθώς αποδείχθηκε μεγάλος ο αριθμός των εισερχομένων και των εξερχομένων στην αίθουσα. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου ''Χίοι εν Χορώ'', Δέσποινα Λοϊζου, που προλόγισε την εκδήλωση της Παρασκευής, με την έναρξη του μουσικού τριημέρου, ευχαρίστησε το Δήμο Χίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο για την πολύτιμη βοήθειά τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε κοντά μας παιδιά...η αποψινή βραδιά ας αποτελέσει το επισφράγισμα αυτής της όμορφης γιορτής, μιας και τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου». Ανέφερε ακόμα ότι ο θεσμός της συνάντησης των Χορωδιών Χίου, που διεξάγεται φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, απλώνεται πλέον και πέρα από τα όρια του νησιού μας, αφού το βράδυ του Σαββάτου τραγουδούν μεταξύ άλλων στο Ομήρειο, η μικτή χορωδία της "Ένωσης Μικρασιατών Σάμου" και η χορωδία της Σμύρνης.

Την Παρασκευή τραγούδησαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου ''Μουσικά Κύμματα'', με μαέστρο την Αγγελική Κουτσούρη, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με μαέστρο την Κωνσταντίνα Τουρνή, που συνόδευσε με το πιάνο, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' με την παιδική και εφηβική χορωδία ''Μουσικοπερπατητές'' και μαέστρο την Ασπασία Τσαγκάτου, ο Μ.Ε.Α.Σ. Νενήτων με την παιδική και εφηβική χορωδία ''Μαστιχόνερο'' και μαέστρο την Αγγέλα Τσιμπιρλού, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με μαέστρο την Γεωργία Τσαπράζη και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου Παλαιοκάστρου με μαέστρο την Κωνσταντίνα Τουρνή.

Όλα τα παιδιά και οι χορωδίες τραγούδησαν εξαιρετικά όμορφα ενώ παράλληλα η φροντίδα και το εμπνευσμένο ρεπερτόριο των μαέστρων ήταν αξιοθαύμαστα. Όμως και οι μικροί και μεγάλοι μουσικοί που συνόδευσαν τις χορωδίες με τα διάφορα μουσικά όργανα, ήταν υπέροχοι. Το μουσικό λουτρό που απόλαυσε το κοινό είχε ένα πολύ ευρύ φάσμα.

Τα παιδιά τραγούδησαν, το ''Φιλντισένιο Καραβάκι'' του Μάνου Χατζιδάκι και του Γκάτσου, ''Το μηδέν'' του Λαζόπουλου και του Μικρούτσικου, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τραγούδι, το ''My heart will go on'' από την ταινία ''Τιτανικός'', τη ''Φτωχολογιά'' του Παπαδόπουλου και του Ξαρχάκου, ''Το δισκοπότηρο'' του Ι. Πολέμη και Γ.Νούσια και άλλα πολλά όμορφα και ευχάριστα τραγούδια.

Σήμερα Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, εκτός από τις χορωδίες της Σάμου και της Σμύρνης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παιδική και εφηβική χορωδία του Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας ''Η Αρμονία'' με μαέστρο τη Βίνα Αμπανούδη, τη χορωδία του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου ''Ο Γεώργιος Βούρος'' με μαέστρο και εδώ τη Βίνα Αμπανούδη, από τον Προοδευτικό Όμιλο Λαγκάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκιάδας, τη σύνθεση δύο χορωδιών σε μία, τα ''Ηχοχρώματα'' Π.Ο. Λαγκάδας και τη Γυναικεία Χορωδία Π.Σ. Συκιάδας με μαέστρο τη Νεκταρία Μπουκιστιάνου, την χορωδία του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος'' με μαέστρο τη Βασίλη Χαμέτη, τη χορωδία ενηλίκων του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' με μαέστρο τη Κατερίνα Πρίνου και τη ''Χορωδία Χίου'' με μαέστρο την Αγγέλα Τσιμπιρλού. Το ρεπερτόριο των χορωδιών, θα πραγματοποιηθεί και το βράδυ του Σαββάτου, και υπόσχεται να είναι ποικιλόμορφο και εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Τα παιδιά της ''Αρμονίας'' θα τραγουδήσουν μεταξύ άλλων ''Τα Παλιομισοφόρια'' του Αλέκου Σακελλάριου και του Μάνου Χατζιδάκι και η χορωδία του ''Γεώργιου Βούρου'' έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της, τη ''Μυρτιά'' του Νίκου Γκάτσου και του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια πολύ ρυθμική και ζωηρή, ευχάριστη διασκευή.

Τα ''Ηχοχρώματα'' Π.Ο. Λαγκάδας και η Γυναικεία Χορωδία Π.Σ. Συκιάδας, θα μας ταξιδέψουν στη δεκαετία του 1980 με ''Το γρανάζι'' των Τριπολίτη-Χατζηνάσιου, στο ''Νέο Κύμα'' με ''Τα γαλάζια σου γράμματα'' και τον ''Ανθρωπάκο''. Ο ''Φάρος'', τραγουδάει, ''Δημητρούλα μου'', ''Δυο παλικάρια απ' τ' Α'ι'βαλί'' και ένα παραδοσιακό τραγούδι της Μικράς Ασίας. Ο ''Λέων Αλλάτιος'' τραγουδά ''Το μαγικό βουνό'' των Π. Καρασούλου και Θ. Παπαδόπουλου και η ''Χορωδία της Χίου'' έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της Σουγιούλ, ''Ας ερχόσουν για λίγο''.

Οι εκλεκτοί προσκεκκλημένοι από τη Σάμο και τη Σμύρνη, που τραγουδούν σήμερα στην 5η Συνάντηση Χορωδιών Χίου, ταξιδεύουν με το ρεπερτόριό τους το κοινό και στις δυο μεριές του Αιγαίου. Η μικτή χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης και Μικράς Ασίας, με μαέστρο τον Στέφανο Πουλτσάκη. Θα ακούσουμε τη ''Γιωργίτσα'', ''Σαν τα μάρμαρα της Πόλης'', ''Αρχοντογιός παντρεύεται''.

Η χορωδία Σμύρνης τραγουδάει το ''Καναρίνι μου γλυκό'' σε ελληνο-τουρκική απόδοση, το '' Όλα σε θυμίζουν''- εδώ έχουμε και ένα ελληνο-τουρκικό σόλο- όπως και στο ''Τέλι, τέλι, τέλι'', καθώς επίσης και τραγούδια τουρκικά όπως το ''Gonul Sayfam'', με μαέστρο τον Seher Onal.

Tην Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, την τρίτη μέρα της 5ης Συνάντησης των Χορωδιών Χίου, που θα ολοκληρωθεί και το τριήμερο των φετινών εκδηλώσεων του θεσμού, τραγουδούν η ''Χορωδία Χιόνη'' από τον ''Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου'', με μαέστρο τη Σόφη Κώτη, που διευθύνει και τις χορωδίες του Μορφωτικού Συλλόγου Πυργίου ''Γεώργιος Θεοτοκάς'' και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών Μ.Ε.Ο.Θ., που παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους την ίδια μέρα.

Τραγουδούν ακόμα η σύνθεση των χορωδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκάδας ''Η Κυδιάντα'' και του ''Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων'' με μαέστρο τον Πέτρο Καρβούνη, το ''Εθνικό Ωδείο Χίου'' με μαέστρο τον Παναγιώτη Μπλάνη και φυσικά στον επίλογο και στο εορταστικό κλείσιμο της εκδήλωσης, τραγουδούν οι διοργανωτές της φετινής Συνάντησης των Χορωδιών Χίου που έχουν την τιμητική τους, ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'', με μαέστρο τον Πέτρο Καρβούνη που διηύθυνε και τις χορωδίες Λαγκάδας και Καρδαμύλων.

 ο μουσικό ρεπερτόριο της τρίτης μέρας, που ολοκληρώνει τη συνάντηση των χορωδιών, είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο αγαπημένα τραγούδια.

Η Λαγκάδα και τα Καρδάμυλα τραγουδούν, το ευγενέστατο και αξιοθαύμαστο Καλαματιανό ''Ας ειν' καλά το γινάτι σου'' του Δημήτρη Χορν και του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Βροντάδος τραγουδά Γκάτσο και Σαββόπουλο, με ''Το Λαύριο'' και τους ''Αστρολόγους''. Το Πυργί, '' Άσπρη μέρα'', ''Αθανασία'', ''Μάνα μου Ελλάς''. Τα Θυμιανά, ''Εμένα η γιαγιά μου ήτανε Χιώτισσα'', της Κικής Καγιαβά και της Ευγενίας Ασλανίδη και το Εθνικό Ωδείο Χίου, ''Ξύπνησε πετροπέρδικα'' και ''Στην Αγιά Μαρκέλλα'', παραδοσιακά Χίου, καθώς επίσης και μια ''Δοξολογία'' Αργή, σε Ήχο Τρίτο, του Θεόδωρου Φωκαέως

Οι ''Χίοι εν Χορώ'' παρουσιάζουν ένα πλούσιο παραδοσιακό και έντεχνο, μουσικό ρεπερτόριο, με τραγούδια από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τραγούδια του Παπάζογλου, του Μουντάκη και του Σαββόπουλου. Το ''Προσφυγάκι'', ''Στης Πάργας τον ανήφορο'', ''Ο πραματευτής'', η ''Δημητρούλα'', ''Τι 'θελα και σ' αγαπούσα'', ''Ο αργαλειός''.

 Όλες τις χορωδίες συνοδεύουν εξαιρετικοί μουσικοί με παραδοσιακά, λαϊκά και κλασικά μουσικά όργανα.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται από την πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συλλόγου Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'', σε όλους εκείνους που υποστήριξαν ηθικά, υλικά με τη συνεργασία τους, τη φετινή διοργάνωση της 5ης Συνάντησης Χορωδιών Χίου.

Ευχαρίστησε το Δήμο Χίου για την πολύτιμη βοήθειά του και ειδικότερα στο Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΧ, Γιώργο Κερμπάτσο.

Ευχαριστίες έδωσε και στον Πρόεδρο του Ομηρείου, Ηλία Σμυρνιούδη, στον Γιάννη Αναδιώτη και σε όλο το προσωπικό του Ο.Π.Κ.Δ.Χ. για τη συνεργασία τους, στη Ρένα Παγούδη-Δαμίγου, προϊσταμένη του "Τμήματος Τουρισμού" Δήμου Χίου, για την παρουσίαση της εκδήλωσης το Σάββατο και την Κυριακή, στην Ελπίδα Αποστολή για την παρουσίαση της εκδήλωσης την πρώτη μέρα της διεξαγωγής της, στην Ιωάννα Σαμουϊλίδου για τη βοήθεια της στην επικοινωνία και τις μεταφράσεις, με την τουρκική χορωδία, τους μαέστρους και τις συμμετέχουσες χορωδίες, στην χορωδία της "Ένωσης Μικρασιατών Σάμου" και στη χορωδία Σμύρνης για την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα., στον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αριστείδη Κελεπερτζή, στα Δημοτικά Σχολεία Χίου 1ο, 2ο, 3ο και 8ο, στους διευθυντές τους και στα παιδιά για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της εκδήλωσης, στους εθελοντές του Συλλόγου ''Χίοι εν Χορώ'' που έτρεξαν για τα πάντα και στο μαέστρο της Χορωδίας, Πέτρο Καρβούνη, που έβαλε την ψυχή του για την εκδήλωση.

Τέλος θερμές ευχαριστίες σε όλο τον κόσμο, που τίμησε και τιμά, τις τριήμερες εκδηλώσεις των χορωδιών, με την παρουσία και τη συμμετοχή του στο Ομήρειο.

Η μουσική αγγίζει τις ευαίσθητες πτυχές του ανθρώπου και της δημιουργίας και είναι τιμή για τη Χίο να διοργανώνει και να φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις μέγάλου μεγέθους, ποιότητας, πολιτισμού και καλού γούστου, που εκτός από τις ευχάριστες ώρες που μας χαρίζουν, έχουν και πολύ μεγάλη εκπαιδευτική δράση και σημασία για όλους μας.

Άλλωστε η ίδια η φύση και η δημιουργία στο σύνολό της, είναι μια υπέροχη μουσική με αλληλουχίες και ξαφνιάσματα, ο παφλασμός των κυμμάτων, τα τζιτζίκια το καλοκαίρι, το θρόϊσμα των φύλλων στα δέντρα με το χάδι του ανέμου, τα πουλάκια στα κλαδιά, ακόμα κι ο ήχος της βροχής και του κεραυνού, είναι μια διαρκής χορωδία με την ορχήστρά της μαζί.

Φλάουτα και ντραμς και άρπες και φωνές βαρύτονες, σοπράνο και άλτες που πότε ξυπνούν, πότε νανουρίζουν... και πάντοτε χαϊδεύουν τις αισθήσεις μας.

Δημήτρης Ζαφείρης   

 

           

Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση αφιερωμένη στον Πρωτοψάλτη και Μελοποιό Γεώργιο Γέμελο, με ομιλητή τον Διδάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης Ηρακλή Μαλανδρίνο
Κυρ, 16/06/2019 - 19:02

 Την ενενηκοστή-πέμπτη επέτειο της ιδρύσεως του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, που έγινε σαν σήμερα (16 Ιουνίου 2019) την Κυριακή της Πεντήκοστης, τίμησαν στις 11.00 π.μ. αφού Εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, που είναι αντίκρυ στην αίθουσα του πνευματικού Κέντρου, το διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη και οι πάμπολλοι φίλοι (απ' το Βροντάδο και όλη τη Χίο) του εκπολιτιστικού και αγαπημένου αυτού σωματείου, με μια εκδήλωση στην κατάμεστη (παρόντες και οι δυο Βουλευτές Χίου) Πνευματική Εστία Φ.Ο.Β. ''αφιερωμένη στον Πρωτοψάλτη Γεώργιο Γέμελο ως Διδάσκαλο και Μελοποιό'', για τον οποίο μίλησε αναφερόμενος στη ζωή και το πολύτιμο έργο του, ο Δάσκαλος Ψαλτικής Τέχνης και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών Χίου Ηρακλής Μαλανδρινός.

Μετά την ομιλία του ο Ηρακλής Μαλανδρίνος επικεφαλής και μαζί με τον Χορό Ψαλτών Χίου απέδωσε Εκκλησιαστικούς Ύμνους επί της σκηνής του Φ.Ο.Β. Παράλληλα με την εκδήλωση στην αίθουσα, στην αυλή του πνευματικού κέντρου λειτούργησε Έκθεση έργων (της περιόδου 2018-2019) των Εργαστηρίων ''Ευ ζην'' του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, που κίνησε το ενδιαφέρον των επισκεπτών με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες που παρουσιάστηκαν, ομόρφηνε τη γιορτή και πρόσθεσε στο...ευ ζην της εκδήλωσης και της επετείου.

 Την ημέρα της Πεντηκοστής...που είναι μεγάλη Δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης (από πολλούς θεωρείται και η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας μας) εις ανάμνησιν της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στους Αποστόλους και εορτάζεται πενήντα μέρες μετά το Πάσχα πάντα Κυριακή... επέλεξαν (πολύ σωστά και συμβολικά) οι εμπνευσμένοι φιλοπρόοδοι και πνευματικοί πρωτεργάτες του Φ.Ο.Β.για να υπογράψουν την Ιδρυτική Πράξη του Σωματείου το 1924, που από τότε μέχρι σήμερα μεταλαμπαδεύει το φως του πολιτισμού σε όλες του τις εκφάνσεις (από τον αθλητισμό και τη λογοτεχνία μέχρι τη μουσική και τα κοινωνικά και θεολογικά θέματα). Είκοσι Βρονταδούσοι με όρεξη, ορμή και προσωπική εργασία και αφοσίωση δημιούργησαν τότε την πρώτη πνευματική εστία του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου αγοράζοντας βιβλία (εξ' Αθηνών) έναντι αντιτίμου 2000 δραχμών και στοιχειοθέτησαν την πρώτη Βιβλιοθήκη του Φ.Ο.Β. στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου.

Πολύ σωστά και ο σημερινός Πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, σκέφθηκαν να τιμήσουν τη γενέθλιο ημέρα του σωματείου, με ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο και εξαιρετικό Πρωτοψάλτη, Διδάσκαλο και Μελοποιό Γεώργιο Γέμελο (Κουτουβό), που ενέπνευσε πολλούς νέους στην εποχή του-οι οποίοι μαθήτευσαν δίπλα του, ενδυνάμωσε την Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική στο νησί και τη διδασκαλία της...ο κόσμος έσπευδε (από πολύ μακριά) να έρθει στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου για να τον ακούσει να ψάλλει...και άφησε ανεξίτηλη τη ''σφραγίδα'' του, ζωντανή...μέχρι και τις μέρες μας.

Ο Ηρακλής Μαλανδρίνος (Δάσκαλος της Ψαλτικής Τέχνης και Χοράρχης του Χορού Ψαλτών της Χίου) στην πλούσια και εμπεριστατωμένη ομιλία του που άγγιξε πολλές πτυχές, της ζωής, της προσωπικότητας και του έργου του Πρωτοψάλτη Διδασκάλου και Μελοποιού Γεωργίου Γέμελου, τόνισε ότι ήταν εξαίρετος τεχνίτης με υπέροχη φωνή και φρόντιζε συνέχεια να μαθαίνει και να εξελίσσεται προς το καλύτερο ακατάπαυστα! Πρόσθεσε ότι ήταν ιψήφωνος κάτι που πέρασε και στις μελωδίες που δημιούργησε και έγραψε προσθέτοντας στην Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική. Το σύνηθες ισοκράτημα στους ύμνους του είναι στον μουσικό φθόγκο ''Κε'', που είναι υψηλή τονικότητα...και σπανίως οι μελωδίες του βυθίζονταν σε χαμηλές νότες. Μίλησε και για τα απαράμιλλα σε τέχνη, στοχασμό και χιούμορ, χρονογραφήματα του Γεωργίου Γέμελου (ο Κουτουβός όπως τον ήξεραν στο Βροντάδο) που δημοσιεύθηκαν σε πολλά Βρονταδουσιακά έντυπα. Ο Ηρακλής Μαλανδρίνος πρότεινε τέλος, να δοθεί το όνομά του σε κάποιον κεντρικό δρόμο του Βροντάδου που θα ονομαστεί Οδός Γεωργίου Γέμελου του Χίου, πράγμα που το καλοδέχτηκε και ο κόσμος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά και ο Πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.Μεταξύ άλλων ο Πολύδωρος Στείρος, στον επίλογο της εκδήλωσης, ευχαρίστησε και τους δύο Βουλευτές, αλλά και πολλούς εκλεγμένους από τον Δήμο (Κοινότητα) Βροντάδου για την παρουσία τους και την στήριξή τους και συμπλήρωσε ότι ευελπιστεί πως θα παρουσιάσουν θετικές πρωτοβουλίες για το Βροντάδο και τις ανάγκες του ''χωρίς να χρειάζεται να χτυπάμε εμείς συνέχεια την πόρτα''!

 Την όμορφη εκδήλωση ολοκλήρωσε η μικρή και απέρριτη, μα πολύ ζωντανή, ομιλία της ανιψιάς του Γεωργίου Γέμελου (Κουτουβός), Αγλαϊας Καλλίτση-Τζίνη, που τόνισε πόσο ευαίσθητος, πρόσχαρος και φιλόστοργος άνθρωπος ήταν. ''Μου έχουν μείνει αξέχαστες εκείνες οι ατελείωτες βόλτες-περίπατοι που κάναμε μαζί όταν ήμουν μικρό κοριτσάκι...πάντα στον Άγιο Γεώργιο Βροντάδου, που τόσο πολύ αγαπούσε...''.

Δημήτρης Ζαφείρης