
Πραγματοποιήθηκε και φέτος η 5η Συνάντηση Χορωδιών Χίου υπό την διοργάνωση του Συλλόγου Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'', με ένα δυναμικό και γεμάτο μουσικό τριήμερο εκδηλώσεων, Παρασκευή 1, Σάββατο 2 και Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, κάθε απόγευμα στις 7, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, που την Παρασκευή 01/02/19 γέμισε από κόσμο που απόλαυσε τις γλυκιές μελωδικές φωνούλες των παιδιών, από τις χορωδίες των δημοτικών σχολείων της Χίου, που τραγούδησαν στην έναρξη της εκδήλωσης.
Αυτή τη χρονιά συμμετέχουν 23 χορωδίες από όλη τη Χίο, με την μικτή χορωδία της "Ένωσης Μικρασιατών Σάμου¨ και η χορωδία της Σμύρνης "Karsiyaka (Cordelia) Seskem Choir.
''Τραγουδάμε μαζί'', είναι ο γενικός τίτλος των εκδηλώσεων και αξίζουν συγχαρητήρια στο Σύλλογο ''Χίοι εν Χορώ'' και τα μέλη του, για την άψογη επιμέλεια και φροντίδα της ομαλής διεξαγωγής της κίνησης των χορωδών και του κοινού στο Ομήρειο, που δεν είναι και τόσο εύκολη δουλειά, καθώς αποδείχθηκε μεγάλος ο αριθμός των εισερχομένων και των εξερχομένων στην αίθουσα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου ''Χίοι εν Χορώ'', Δέσποινα Λοϊζου, που προλόγισε την εκδήλωση της Παρασκευής, με την έναρξη του μουσικού τριημέρου, ευχαρίστησε το Δήμο Χίου και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο για την πολύτιμη βοήθειά τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι, «σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε κοντά μας παιδιά...η αποψινή βραδιά ας αποτελέσει το επισφράγισμα αυτής της όμορφης γιορτής, μιας και τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου». Ανέφερε ακόμα ότι ο θεσμός της συνάντησης των Χορωδιών Χίου, που διεξάγεται φέτος για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, απλώνεται πλέον και πέρα από τα όρια του νησιού μας, αφού το βράδυ του Σαββάτου τραγουδούν μεταξύ άλλων στο Ομήρειο, η μικτή χορωδία της "Ένωσης Μικρασιατών Σάμου" και η χορωδία της Σμύρνης.
Την Παρασκευή τραγούδησαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου ''Μουσικά Κύμματα'', με μαέστρο την Αγγελική Κουτσούρη, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με μαέστρο την Κωνσταντίνα Τουρνή, που συνόδευσε με το πιάνο, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' με την παιδική και εφηβική χορωδία ''Μουσικοπερπατητές'' και μαέστρο την Ασπασία Τσαγκάτου, ο Μ.Ε.Α.Σ. Νενήτων με την παιδική και εφηβική χορωδία ''Μαστιχόνερο'' και μαέστρο την Αγγέλα Τσιμπιρλού, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με μαέστρο την Γεωργία Τσαπράζη και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου Παλαιοκάστρου με μαέστρο την Κωνσταντίνα Τουρνή.
Όλα τα παιδιά και οι χορωδίες τραγούδησαν εξαιρετικά όμορφα ενώ παράλληλα η φροντίδα και το εμπνευσμένο ρεπερτόριο των μαέστρων ήταν αξιοθαύμαστα. Όμως και οι μικροί και μεγάλοι μουσικοί που συνόδευσαν τις χορωδίες με τα διάφορα μουσικά όργανα, ήταν υπέροχοι. Το μουσικό λουτρό που απόλαυσε το κοινό είχε ένα πολύ ευρύ φάσμα.
Τα παιδιά τραγούδησαν, το ''Φιλντισένιο Καραβάκι'' του Μάνου Χατζιδάκι και του Γκάτσου, ''Το μηδέν'' του Λαζόπουλου και του Μικρούτσικου, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τραγούδι, το ''My heart will go on'' από την ταινία ''Τιτανικός'', τη ''Φτωχολογιά'' του Παπαδόπουλου και του Ξαρχάκου, ''Το δισκοπότηρο'' του Ι. Πολέμη και Γ.Νούσια και άλλα πολλά όμορφα και ευχάριστα τραγούδια.
Σήμερα Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, εκτός από τις χορωδίες της Σάμου και της Σμύρνης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παιδική και εφηβική χορωδία του Παγχιακού Ομίλου Μουσικής Παιδείας ''Η Αρμονία'' με μαέστρο τη Βίνα Αμπανούδη, τη χορωδία του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου ''Ο Γεώργιος Βούρος'' με μαέστρο και εδώ τη Βίνα Αμπανούδη, από τον Προοδευτικό Όμιλο Λαγκάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Συκιάδας, τη σύνθεση δύο χορωδιών σε μία, τα ''Ηχοχρώματα'' Π.Ο. Λαγκάδας και τη Γυναικεία Χορωδία Π.Σ. Συκιάδας με μαέστρο τη Νεκταρία Μπουκιστιάνου, την χορωδία του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος'' με μαέστρο τη Βασίλη Χαμέτη, τη χορωδία ενηλίκων του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' με μαέστρο τη Κατερίνα Πρίνου και τη ''Χορωδία Χίου'' με μαέστρο την Αγγέλα Τσιμπιρλού. Το ρεπερτόριο των χορωδιών, θα πραγματοποιηθεί και το βράδυ του Σαββάτου, και υπόσχεται να είναι ποικιλόμορφο και εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Τα παιδιά της ''Αρμονίας'' θα τραγουδήσουν μεταξύ άλλων ''Τα Παλιομισοφόρια'' του Αλέκου Σακελλάριου και του Μάνου Χατζιδάκι και η χορωδία του ''Γεώργιου Βούρου'' έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της, τη ''Μυρτιά'' του Νίκου Γκάτσου και του Μίκη Θεοδωράκη, σε μια πολύ ρυθμική και ζωηρή, ευχάριστη διασκευή.
Τα ''Ηχοχρώματα'' Π.Ο. Λαγκάδας και η Γυναικεία Χορωδία Π.Σ. Συκιάδας, θα μας ταξιδέψουν στη δεκαετία του 1980 με ''Το γρανάζι'' των Τριπολίτη-Χατζηνάσιου, στο ''Νέο Κύμα'' με ''Τα γαλάζια σου γράμματα'' και τον ''Ανθρωπάκο''. Ο ''Φάρος'', τραγουδάει, ''Δημητρούλα μου'', ''Δυο παλικάρια απ' τ' Α'ι'βαλί'' και ένα παραδοσιακό τραγούδι της Μικράς Ασίας. Ο ''Λέων Αλλάτιος'' τραγουδά ''Το μαγικό βουνό'' των Π. Καρασούλου και Θ. Παπαδόπουλου και η ''Χορωδία της Χίου'' έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της Σουγιούλ, ''Ας ερχόσουν για λίγο''.
Οι εκλεκτοί προσκεκκλημένοι από τη Σάμο και τη Σμύρνη, που τραγουδούν σήμερα στην 5η Συνάντηση Χορωδιών Χίου, ταξιδεύουν με το ρεπερτόριό τους το κοινό και στις δυο μεριές του Αιγαίου. Η μικτή χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου τραγουδά παραδοσιακά τραγούδια της Θράκης, της Κωνσταντινούπολης και Μικράς Ασίας, με μαέστρο τον Στέφανο Πουλτσάκη. Θα ακούσουμε τη ''Γιωργίτσα'', ''Σαν τα μάρμαρα της Πόλης'', ''Αρχοντογιός παντρεύεται''.
Η χορωδία Σμύρνης τραγουδάει το ''Καναρίνι μου γλυκό'' σε ελληνο-τουρκική απόδοση, το '' Όλα σε θυμίζουν''- εδώ έχουμε και ένα ελληνο-τουρκικό σόλο- όπως και στο ''Τέλι, τέλι, τέλι'', καθώς επίσης και τραγούδια τουρκικά όπως το ''Gonul Sayfam'', με μαέστρο τον Seher Onal.
Tην Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, την τρίτη μέρα της 5ης Συνάντησης των Χορωδιών Χίου, που θα ολοκληρωθεί και το τριήμερο των φετινών εκδηλώσεων του θεσμού, τραγουδούν η ''Χορωδία Χιόνη'' από τον ''Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου'', με μαέστρο τη Σόφη Κώτη, που διευθύνει και τις χορωδίες του Μορφωτικού Συλλόγου Πυργίου ''Γεώργιος Θεοτοκάς'' και του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών Μ.Ε.Ο.Θ., που παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους την ίδια μέρα.
Τραγουδούν ακόμα η σύνθεση των χορωδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαγκάδας ''Η Κυδιάντα'' και του ''Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων'' με μαέστρο τον Πέτρο Καρβούνη, το ''Εθνικό Ωδείο Χίου'' με μαέστρο τον Παναγιώτη Μπλάνη και φυσικά στον επίλογο και στο εορταστικό κλείσιμο της εκδήλωσης, τραγουδούν οι διοργανωτές της φετινής Συνάντησης των Χορωδιών Χίου που έχουν την τιμητική τους, ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'', με μαέστρο τον Πέτρο Καρβούνη που διηύθυνε και τις χορωδίες Λαγκάδας και Καρδαμύλων.
ο μουσικό ρεπερτόριο της τρίτης μέρας, που ολοκληρώνει τη συνάντηση των χορωδιών, είναι επίσης πολύ ενδιαφέρον και γεμάτο αγαπημένα τραγούδια.
Η Λαγκάδα και τα Καρδάμυλα τραγουδούν, το ευγενέστατο και αξιοθαύμαστο Καλαματιανό ''Ας ειν' καλά το γινάτι σου'' του Δημήτρη Χορν και του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Βροντάδος τραγουδά Γκάτσο και Σαββόπουλο, με ''Το Λαύριο'' και τους ''Αστρολόγους''. Το Πυργί, '' Άσπρη μέρα'', ''Αθανασία'', ''Μάνα μου Ελλάς''. Τα Θυμιανά, ''Εμένα η γιαγιά μου ήτανε Χιώτισσα'', της Κικής Καγιαβά και της Ευγενίας Ασλανίδη και το Εθνικό Ωδείο Χίου, ''Ξύπνησε πετροπέρδικα'' και ''Στην Αγιά Μαρκέλλα'', παραδοσιακά Χίου, καθώς επίσης και μια ''Δοξολογία'' Αργή, σε Ήχο Τρίτο, του Θεόδωρου Φωκαέως.
Οι ''Χίοι εν Χορώ'' παρουσιάζουν ένα πλούσιο παραδοσιακό και έντεχνο, μουσικό ρεπερτόριο, με τραγούδια από την Ερυθραία της Μικράς Ασίας, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τραγούδια του Παπάζογλου, του Μουντάκη και του Σαββόπουλου. Το ''Προσφυγάκι'', ''Στης Πάργας τον ανήφορο'', ''Ο πραματευτής'', η ''Δημητρούλα'', ''Τι 'θελα και σ' αγαπούσα'', ''Ο αργαλειός''.
Όλες τις χορωδίες συνοδεύουν εξαιρετικοί μουσικοί με παραδοσιακά, λαϊκά και κλασικά μουσικά όργανα.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται από την πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συλλόγου Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'', σε όλους εκείνους που υποστήριξαν ηθικά, υλικά με τη συνεργασία τους, τη φετινή διοργάνωση της 5ης Συνάντησης Χορωδιών Χίου.
Ευχαρίστησε το Δήμο Χίου για την πολύτιμη βοήθειά του και ειδικότερα στο Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, καθώς επίσης και τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΧ, Γιώργο Κερμπάτσο.
Ευχαριστίες έδωσε και στον Πρόεδρο του Ομηρείου, Ηλία Σμυρνιούδη, στον Γιάννη Αναδιώτη και σε όλο το προσωπικό του Ο.Π.Κ.Δ.Χ. για τη συνεργασία τους, στη Ρένα Παγούδη-Δαμίγου, προϊσταμένη του "Τμήματος Τουρισμού" Δήμου Χίου, για την παρουσίαση της εκδήλωσης το Σάββατο και την Κυριακή, στην Ελπίδα Αποστολή για την παρουσίαση της εκδήλωσης την πρώτη μέρα της διεξαγωγής της, στην Ιωάννα Σαμουϊλίδου για τη βοήθεια της στην επικοινωνία και τις μεταφράσεις, με την τουρκική χορωδία, τους μαέστρους και τις συμμετέχουσες χορωδίες, στην χορωδία της "Ένωσης Μικρασιατών Σάμου" και στη χορωδία Σμύρνης για την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα., στον διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αριστείδη Κελεπερτζή, στα Δημοτικά Σχολεία Χίου 1ο, 2ο, 3ο και 8ο, στους διευθυντές τους και στα παιδιά για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της εκδήλωσης, στους εθελοντές του Συλλόγου ''Χίοι εν Χορώ'' που έτρεξαν για τα πάντα και στο μαέστρο της Χορωδίας, Πέτρο Καρβούνη, που έβαλε την ψυχή του για την εκδήλωση.
Τέλος θερμές ευχαριστίες σε όλο τον κόσμο, που τίμησε και τιμά, τις τριήμερες εκδηλώσεις των χορωδιών, με την παρουσία και τη συμμετοχή του στο Ομήρειο.
Η μουσική αγγίζει τις ευαίσθητες πτυχές του ανθρώπου και της δημιουργίας και είναι τιμή για τη Χίο να διοργανώνει και να φιλοξενεί τέτοιες εκδηλώσεις μέγάλου μεγέθους, ποιότητας, πολιτισμού και καλού γούστου, που εκτός από τις ευχάριστες ώρες που μας χαρίζουν, έχουν και πολύ μεγάλη εκπαιδευτική δράση και σημασία για όλους μας.
Άλλωστε η ίδια η φύση και η δημιουργία στο σύνολό της, είναι μια υπέροχη μουσική με αλληλουχίες και ξαφνιάσματα, ο παφλασμός των κυμμάτων, τα τζιτζίκια το καλοκαίρι, το θρόϊσμα των φύλλων στα δέντρα με το χάδι του ανέμου, τα πουλάκια στα κλαδιά, ακόμα κι ο ήχος της βροχής και του κεραυνού, είναι μια διαρκής χορωδία με την ορχήστρά της μαζί.
Φλάουτα και ντραμς και άρπες και φωνές βαρύτονες, σοπράνο και άλτες που πότε ξυπνούν, πότε νανουρίζουν... και πάντοτε χαϊδεύουν τις αισθήσεις μας.
Δημήτρης Ζαφείρης
















































