4η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου

14, 15, 16 Ιουλίου 2023 στο Πιτυός
Παρ, 23/06/2023 - 19:07

Από την Παρασκευή 14 έως και την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, στο ορεινό χωριό Πιτυός στη Χίο, θα πραγματοποιηθεί η 4η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου. Πρόκειται για έναν τριήμερο θεσμό που διοργανώνει η ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός – Προορισμός σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποιμένων Χίου «Ο Άγιος Μάμας» και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Πιτυούς «Ο Μάκελος».

Η Γιορτή, μεταξύ άλλων, έχει στόχο την ανάδειξη της ζωτικής σημασίας που έχει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, την ενίσχυση και προώθηση του πλούτου της κτηνοτροφικής και αγροτικής δραστηριότητας και των τοπικών προϊόντων και την προβολή του σπάνιου φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής. Απώτερος στόχος είναι η αναζωογόνηση της περιοχής μας, με σεβασμό στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και η ανέλιξη της φιλοξενίας και των παραδόσεων της τοπικής κοινωνίας και της βόρειας Χίου.

Την έκθεση των τοπικών προϊόντων πλαισιώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, για μικρούς και μεγάλους, που αφορμώνται  από την παράδοση και τη συνδέουν αρμονικά με το σήμερα. 

Παράλληλα οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν παραδοσιακά εδέσματα και ποτά, να σεργιανίσουν στα γραφικά δρομάκια, να επισκεφτούν τον Μεσαιωνικό Πύργο του χωριού που θα είναι ανοιχτός και επισκέψιμος εκείνες τις μέρες, το παλιό Ελαιοτριβείο του Γιαννόμωρου, τον παραδοσιακό Ξυλόφούρνο, να γνωριστούν με τους παραγωγούς και να ενημερωθούν για τη διαδικασία που ακολουθούν για τη δημιουργία και παραγωγή των προϊόντων τους, να δουν υπαίθριες εκθέσεις, να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν σε ένα αυθεντικό, ασφαλές και φιλικό περιβάλλον.

Συνεργασίες και συνέργειες

Ως διοργανωτές δίνουμε μεγάλη σημασία στις εποικοδομητικές συνεργασίες και συνέργειες, έτσι φέτος συνεργαζόμαστε με τον Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Συκούση, το Φιλοπρόοδο Όμιλο Καρδαμύλων και το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς για κάποια από τα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα.

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές στέλνει τις μικρής διάρκειας ταινίες του από τη σειρά Ρούμελη, ο βετεράνος φωτογράφος Κώστας Σταμούλης παραχωρεί φωτογραφικές καταγραφές του χωριού από τη δεκαετία του 80, ενώ 30 εικαστικοί καλλιτέχνες έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα μας και συμμετέχουν στην έκθεση «Ποιμενικά» που θα φιλοξενηθεί στο παλιό καφενείο της Ηρώς και θα απλώνεται και σε άλλα σημεία του χωριού.

Για όλη την οικογένεια

Οι μικροί μας φίλοι και όσοι νιώθουν παιδιά θα ζήσουν περιπέτειες γεμάτες εκπλήξεις μέσα από παραμύθια που θα αφηγηθούν η Στέλλα Τσιροπινά, η Γεωργία Φραγκάκη, η Ανεζούλα Κατσιμπίρη και η Σμαράγδα Αποστολάτου, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν σε ρυθμούς απ΄ όλη την Ελλάδα σε ένα μουσικό εργαστήρι με την Ευφροσύνη Πάτρα, και ο Καραγκιόζης της ομάδας Ανεμοδούρα θα γίνει φούρναρης στο φούρνο του Πιτυούς.       

Και όπως σε κάθε Γιορτή, η μουσική θα πρωτοστατεί!

• Η Χορωδία ΦΑΣΜΑ θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση με μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Γκάτσου.

• Χοροί και τραγούδια από τα βορειόχωρα της Χίου θα μας πουν τις ιστορίες τους, σε επιμέλεια του Δημήτρη Γιαννιώδη.

• Έντεχνα και τραγούδια της Μεσογείου με τη Χρύσα Καραΐσκου (κανονάκι) τον Παντελή Λύκο (λαούτο) τον Γιάννη Κυριακόπουλο (κλαρίνο) και τον Κυριάκο Κυριακόπουλο (κρουστά), και παραδοσιακό γλέντι με τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου του Πιτυούς και τους μουσικούς: Σάκη Πιπίδη (κλαρίνο), Μαρκέλλο Πούπαλο (λαούτο, ούτι), Σταμάτη Πούπαλο (βιολί), Μανώλη Στάθη (μπουζούκι), Γιάννη Βούκουνα (κρουστά) και τσαμπουνιέρηδες από τον Άη Γιώργη Συκούση, θα γεμίσουν την «μέσα πλατεία» του Άη Γιώργη του Τροπαιοφόρου με αγαπημένες μελωδίες και κέφι.

Σας περιμένουμε στην 4η Γιορτή Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου να γνωριστούμε, να χαρούμε, να γευτούμε, να φτιάξουμε αναμνήσεις, δεσμούς και ωραίες παρέες!

Ελάτε στη Γιορτή για να βρείτε δροσερό αεράκι, φρέσκες ιδέες, ζεστές καρδιές!

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Πρόγραμμα 4ης γιορτής Βουνού και Κτηνοτροφίας Χίου

Παρασκευή 14 Ιουλίου

18.00 Έναρξη -  Βράβευση του γηραιότερου τσοπάνη από το Σύλλογο Ποιμένων Χίου

19.00 - 20.00 «Ένα καρδαμυλίτικο παραμύθι: ο Τρυποούνος, ο Σιδεροφάς, ο Αστρονόμος» Αφήγηση παραδοσιακού παραμυθιού από τη Στέλλα Τσιροπινά, συνοδεία ζωντανής μουσικής

Τι μπορεί να κάνει κάποιος που ονομάζεται "Τρυποούνος"; Ένας "Σιδεροφάς"; Και ένας "Αστρονόμος"; Είναι, άραγε, άνθρωποι ή... κάτι άλλο; Η αφήγηση του παραμυθιού θα δώσει τις απαντήσεις, καθώς θα μας μεταφέρει στη μάντρα ενός τσοπάνη και στον πύργο ενός δράκου. Τώρα, αν είναι όλα όσα θα ακούσετε ψέματα ή αλήθεια, δεν ξέρω να σας το πω, γιατί... ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να τα πιστέψετε!

20.30  «Τα πάθη μας τραγούδια» Ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό, με προβολή αρχειακού υλικού, στα Βορειόχωρα, στην πατρίδα του Πελινναίου Όρους, των ανθισμένων σπάρτων, των κρυών νερών και του Αριούσιου οίνου.  Την πολυσυζητημένη εκδήλωση διοργάνωσαν ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων και ο εθνομουσικολόγος Δημήτρης Γιαννιώδης.

Μουσική διεύθυνση: Πέτρος Καρβούνης

Επιμέλεια - παρουσίαση: Δημήτρης Γιαννιώδης

Ορχήστρα: Μ. Μοσχούρης (κλαρίνο) Α. Τουλιδάκης (βιολί) Δ. Κοντός (λαούτο) Π. Καρβούνης (σαντούρι) Γ. Βούκουνας (κρουστό)

Συμμετέχουν βιωματικοί χορευτές και τραγουδιστές από Καρδάμυλα, Πιτυός, Σπαρτούντα, Ποταμιά, Αμάδες, Πιραμά.

Σάββατο 15 Ioυλίου

18.00 - 19.30 «Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα με τραγούδια, μουσικές και ιστορίες» με την Ευφροσύνη Πάτρα και τη Γεωργία Φραγκάκη. Συμμετέχουν μέλη της ομάδας παραδοσιακής μουσικής του Μορφωτικού Συλλόγου Άη Γιώργη Συκούση

Μια συμμετοχική δράση για όλη την οικογένεια. Μικροί και μεγάλοι φίλοι θα γίνουμε μια παρέα θα τραγουδήσουμε, θα χορέψουμε, θα μάθουμε για τα κατορθώματα ενός τσοπάνη που τα έβαλε με τους δράκους, και θα απολαύσουμε μια κεφάτη διαδρομή γεμάτη παραδοσιακές μελωδίες.  

20.00 - 21.00 «Ο Καραγκιόζης Φούρναρης» με την ομάδα Ανεμοδούρα

Ο Καραγκιόζης με συνέταιρο τον φίλο του τον Χατζηαβάτη αναλαμβάνουν να λειτουργήσουν το φούρνο του Πιτυούς. Ο καπνός όμως ενοχλεί τον Πασά και δίνει διαταγή να κλείσει. Ο Καραγκιόζης… ψήνει τον Πασά να τον κρατήσει μια μέρα. Ψήνει και τα φαγητά των πελατών που, παρά το αίτημα του σαραγιού για μερίδιο, καλύπτουν την πείνα του Καραγκιοζέικου.

21.30 - 23.30 «Πέρα απ΄τον ορίζοντα»  Η Χρύσα Καραΐσκου (κανονάκι) και ο Παντελής Λύκος (λαούτο) πλαισιωμένοι από τον Γιάννη και τον Κυριάκο Κυριακόπουλο στο κλαρίνο και το τα κρουστά,  παρουσιάζουν μια συναυλία με μουσική από την σύγχρονη έντεχνη - ethnic μουσική σκηνή της Ελλάδας και της Μεσογείου. Το κανονάκι, το λαούτο και το κλαρίνο σε συνδυασμό με τα κρουστά διασκευάζουν γνωστά παραδοσιακά και έντεχνα τραγούδια σε νέες μελωδικές φόρμες και ρυθμούς.

Κυριακή 16 Ιουλίου

18.15 - 18.45 «Τρία μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Γκάτσου» Η Χορωδία ΦΑΣΜΑ - Μικτή χορωδία φίλων της Εταιρείας Γονέων Νοητικά Υστερούντων (ΕΓΑΝΥ) στην πρώτη της εμφάνιση! Η ποίηση του Νίκου Γκάτσου και αγαπημένες μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι και Γιώργου Χατζηνάσιου σηματοδοτούν αυτή τη μελωδική εκκίνηση. Υπεύθυνη χορωδίας: Σόφη Κώττη.

19.00-20.00 Ιστορίες που βγήκαν μέσα από ένα… πιθάρι! Παράσταση αφήγησης για όλη την οικογένεια. Μια κοπέλα βρίσκει ένα πιθάρι… ανοίγοντας το μπαίνει σε ένα μαγικό κόσμο γεμάτο περιπέτεια ιστορίες και τραγούδια…

Επιμέλεια κειμένων / Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου, Ανεζούλα Κατσιμπίρη

Μουσική - Τραγούδι: Θεοδώρα Παπαδοπούλου – Μάριος Νεαμονιτάκης

20.30 - 22.30 «Του βουνού και της θάλασσας» Παραδοσιακό γλέντι

Συμμετέχουν: Η χορευτική ομάδα του Πιτιούς και οι μουσικοί: Σάκης Πιπίδης (κλαρίνο), Μαρκέλλος Πούπαλος (λαούτο, ούτι), Σταμάτης Πούπαλος (βιολί), Μανώλης Στάθης (μπουζούκι), Γιάννης Βούκουνας (κρουστά), τσαμπουνιέρηδες από τον Άη Γιώργη Συκούση.

Παράλληλες δράσεις

«Ποιμενικά» Ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτών τεχνικών

Συμμετέχουν: Loi Julie, Αξιωτάκης Στυλιανός, Ασλανίδου Κατερίνα, Καλαγκιά Δέσποινα, Κασαπίδου Μαρία, Κοιλιάρης Μπάμπης, Κωστάκου Σταυρούλα, Λαμπρέτσα Δήμητρα, Λυκουρίνας Ηλίας, Μάρα Μάγδα, Μαργαρώνη Λυδία, Μαυρονικόλα Ματίνα, Μενής- Μαστρομιχαλάκης Σταμάτης, Μίχου Πέρσα, Mπονάτσου Ισμήνη, Πανταζή Δέσποινα, Παπαθανασίου Αργυρώ, Σοφρά Βασιλική, Στεφανίδη Φωτεινή, Παπαδουλή Αφροδίτη, Σαλιάρη Ναυσικά, Σαλιάρη Δόμνα, Σεζένια Αφροδίτη, Στραβοράβδη Αλεξάνδρα, Τσακίρη Στέλλα, Τσουκαλά Ναταλία, Φερεντίνου Βούλα, Χουλιαρά Σοφία, Χρήστου Έβης.

Χώρος: To παλιό καφενείο της Ηρώς και εξωτερικοί χώροι στο χωριό

Έναρξη: Παρασκευή 14 Ιουλίου Διάρκεια 14 Ιουλίου - 6 Αυγούστου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Κυριακή: 19.00 - 22.00 και κατόπιν ραντεβού

Στην πλατεία, τα δρομάκια και τα καλντερίμια του χωριού θα συναντήσετε…

«Πιτιούς στιγμές» Στιγμιότυπα της ζωής στο Πιτυός και από την κτηνοτροφική ζωή στη Χίο  της δεκαετίας του 80 - μία καταγραφή, φωτογραφίες από το αρχείο του φωτογράφου Κώστα Σταμούλη.

«Τον παλιό εκείνο τον καιρό» Παραδοσιακά αντικείμενα και εργαλεία της καθημερινότητας παλιών επαγγελματιών, εκθέματα από το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

«Σε γιορτή και πανηγύρι»  Έκθεση με τσαμπούνες και φωτογραφίες παραδοσιακών γλεντιών και μουσικά δρώμενα από το Mορφωτικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Συκούση

 

Πληροφορίες - Επικοινωνια τηλ. +30 6982382667 (Καλλιόπη Λιαδή)

 

Σχετικά Άρθρα