Από Σούδα… Κούκλα μέχρι το 2027!

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β.Α.Α. ΕΡΓΑ 3,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΨΗ ΚΑΙ ΟΔΟΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 07/02/2024 - 15:26

Όταν υπάρχει στόχος, οργάνωση και χρήματα τότε μπορεί το όνειρο να γίνει πραγματικότητα.

Ο λόγος για το Κάστρο της Χίου, το οποίο μέσα από το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης πρόκειται "κλείδωσε" 4,4 εκατομμύρια ευρώ για την εκτέλεση έργων, από τα οποία τα 3,4 εκ. ευρώ θα υλοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου.

Παράλληλα όμως από την εφορεία αρχαιοτήτων θα τρέξουν και έργα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές που αφορούν αναστηλωτικές εργασίες στα τείχη.

Σημείο αναφοράς αυτών των παρεμβάσεων το βόρειο τμήμα του Κάστρου, η περιοχή Σούδα, από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του μέχρι σήμερα, που πλέον αναβαθμίζεται με στερεωτικές εργασίες στα τείχη και από την πίσω πλευρά των σπιτιών επί της Καραολή και Δημητρίου, με παράλληλες παρεμβάσεις στην τάφρο, με στόχο να αποτελέσει ένα χώρο αναψυχής και περιπάτου, βγάζοντας εκτός τα αυτοκίνητα που σήμερα σταθμεύουν ή περνούν από εκεί.

Αυτό τουλάχιστον επιδιώκει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπως ανέφερε σε συνέντευξή της στο Ράδιο "Αλήθεια" η Προϊσταμένη της, Όλγα Βάσση.

Η υπηρεσία για το συγκεκριμένο τμήμα χρηματοδοτείται με 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την ανάπλαση τάφρου σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, από τη Δυτική Πύλη του Κάστρου («Πάνω Πορτέλλο») έως τον προμαχώνα του Antonio Zeno .

Αξίζει  να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο των ΒΑΑ με δική του μελέτη, την οποία αναμένει για έγκριση η Εφορεία Αρχαιοτήτων,  ο Δήμος θα αναλάβει την ανάπλαση της Βόρειας Τάφρου του Φρουρίου, με τον προϋπολογισμό του έργου να φτάνει στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Θέλουμε πλέον τα αποτελέσματα των πραγμάτων που κάνουμε να είναι ορατά και όταν δεν είναι μέσα σε ένα σύνολο δεν φαίνονται.  Στο Κάστρο  έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια πάρα πολλά πράγματα. Συνεργαζόμαστε με επιχειρηματίες, με κατοίκους, με το δήμο, με άλλους φορείς», σημείωσε η κα Βάσση, αναφερόμενη στη στόχευση που υπάρχει για μια πιο ολιστική παρέμβαση στο μνημείο.

Και εσωτερικά όμως μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η Εφορεία σκοπεύει να αφήσει το αποτύπωμά της, επιλέγοντας αυτή τη φορά την οδό Αγίου Γεωργίου.

Έχοντας ήδη γίνει στο παρελθόν έργα στην κεντρική πύλη του Κάστρου, στην είσοδο, στην πλατεία, η οδός Αγίου Γεωργίου -ως συνέχεια των προαναφερόμενων παρεμβάσεων- εντάσσεται στο τρέχον πρόγραμμα των ΒΑΑ για την ανάπλασή της, εξασφαλίζοντας 700.000 ευρώ.

«Αυτό πρέπει να σας πω ότι είναι επιθυμία πολλών και από παλαιότερα.  Είχαμε δυσκολευτεί διαχειριστικά τότε, και τώρα ακόμα δεν ξέρω πώς θα αντιμετωπιστούν κάποιες δυσκολίες. Εκείνο πάντως που θέλουμε  είναι να επισκευαστούν οι προσόψεις των σπιτιών, που είναι πάρα πολύ ωραίες, αλλά πολλά από τα κτήρια είναι ετοιμόρροπα. Δεν είναι δυνατόν στον κεντρικό δρόμο πλέον να κρέμονται από πάνω ερείπια. Πρέπει να βρούμε τρόπο αυτά -πιστεύω ότι θα βρούμε-  στο πλαίσιο του έργου, να τα φτιάξουμε. Επίσης θα απομακρύνουμε αυτόν τον φοβερό υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ και να κάνουμε το δρόμο λιθόστρωτο.»

Στα έργα που καλείται να φέρει σε πέρας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση και ανάδειξη του γενουατικού κτιρίου στη Δυτική Πύλη του Κάστρου της Χίου (850.000 €) το οποίο έχει απαλλοτριωθεί για αρχαιολογικούς σκοπούς.

Όπως είπε, για το συγκεκριμένο έργο  έχει ήδη γίνει μελέτη η οποία έχει αποσταλεί στη Δ/νση Αναστήλωσης  και όταν ολοκληρωθεί το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί για ίδιους σκοπούς της υπηρεσίας ενώ στόχος είναι να ανοίγει και στο κοινό κάποιο τμήμα του.

Τέλος προβλέπεται η δημιουργία Γλυπτοθήκης πλάι στη μεσαιωνική δεξαμενή του Κάστρου της Χίου (350.000 ευρώ). Η γλυπτοθήκη θα είναι υπαίθρια σε οικόπεδο που έχει απαλλοτριωθεί στην περιοχή προκειμένου να φιλοξενήσει γλυπτά που βρίσκονται στις αποθήκες του Βυζαντινού Μουσείου και ήταν παλιότερα στην αυλή του τζαμιού.

Θυμίζουμε ότι τα έργα εντάσσονται στο «πακέτο» των 53,3 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΣΠΑ Β.Αιγαίου που θα συντονίσει ο Δήμος Χίου και το οποίο σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία – για πρώτη φορά- 5 φορέων, που είναι ο Δήμος Χίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου, το Επιμελητήριο, ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ και το Αστικό ΚΤΕΛ, με χρόνο ολοκλήρωσης το 2027, εκτός κι αν δοθεί - όπως συνηθίζεται- παράταση.

 

erga_35_ek._eyro_apo_tin_eforia_arhaiotiton_sto_svaa

Σχετικά Άρθρα