Ενθουσίασε στο κατάμεστο Ομήρειο η... διεθνής Χορωδία Χίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 16/12/2018 - 08:12

Μια νέα εποχή για τη Χορωδία Χίου ανοίγουν οι δραστηριότητες της Μαέστρου Αγγέλας Τσιμπιρλού, που καθιστά την αρχαιότερη και πρωτοπόρο πολυφωνική Χορωδία του νησιού μας, πλέον και διεθνή, αλλά και τη Χίο ταυτόχρονα πομπό και δέκτη μουσικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που κέρδισαν το ευαίσθητο κοινό της πόλης μας, με τους ''Μουσικούς διαλόγους Ελλάδας-Αυστρίας'' το βράδυ του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2018, στο κατάμεστο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο (δε χώρεσε όλο το πλήθος του κόσμου που προσήλθε). Σε μια εορταστική Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που κύλισε ...ανάλαφρη και ραφινάτη με έναν τόνο τόσο ξεχωριστό και σημαντικό...μεταμόρφωσε μια συνηθισμένη βραδιά σε εντελώς εξαιρετική. Σαν ακριβή Σαμπάνια!...Ζήτω η Σαμπάνια!!!

              Τενόροι, μπάσοι, σοπράνο και άλτες με τη μακρά εμπειρία τους έδειξαν και τούτη τη φορά την ικανότητα της Χορωδίας Χίου να εναρμονίζεται άριστα με υψίφωνους και σολίστες, βιολιά και βιολοντσέλα της ποιότητας και του βεληνεκούς της Ορχήστρας Δωματίου του Γκρατς της Αυστρίας, που απαρτίζεται ως επί το πλείστον από μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Όπερας του Graz. Με εξαιρετική επιδεξιότητα ενσωματώθηκαν με το σύνολο η Παιδική Χορωδία της Χίου και η Παιδική Χορωδία Μαστιχόνειρο Μ.Ε.Α.Σ. Νενήτων σε μια υπέροχη ερμηνεία στο Χριστουγεννιάτικο μουσικό κομμάτι '' Άγια Νύχτα'' σε δύο Γλώσσες, ενώ η συμμετοχή του  πιάνου πρόσθεσε στη μουσική πανδαισία.

               Η Αρχιμουσικός Αγγέλα Τσιμπιρλού εναρμόνισε την ανάσα και τις κινήσεις χορωδών και οργάνων σαν καλός αγωγός μεταξύ της σκηνής και του ακροατηρίου και απόδειξε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι μόνο Μαέστρος αλλά και ''Smooth Operator''.

               Όσοι περνούν από τη Βενιζέλου τα απογεύματα της Δευτέρας σίγουρα θα διαπίστωσαν τις ατέλειωτες ώρες που εξασκείται η Χορωδία της Χίου μέχρι αργά το βράδυ. Μπράβο στα μέλη, μπράβο και στα παιδιά που προοιωνίζουν το αύριο και απ' ότι φαίνεται το μέλλον είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο.

''Να φέρετε τα παιδιά σας στη Χορωδία, γιατί η Χορωδία είναι πραγματικά ένας τρόπος να φτάσουμε στο Θεό'' είπε η Μαέστρος Αγγέλλα Τσιμπιρλού'' κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η προτροπή και η διαπίστωσή της συμπίπτει με την Αρχαία Ελληνική αντίληψη για τη Μουσική, που εθεωρείτο ότι έχει διπλό ρόλο... και να ευχαριστήσει τον άνθρωπο αλλά ταυτόχρονα να κινητοποιήσει την ψυχή και το νου του για τη σύνδεση με το Θείο.

                Μουσική δωματίου είναι η μουσική που είναι γραμμένη για μικρά σύνολα μουσικών οργάνων και με ένα πνεύμα χαλάρωσης και εσωτερικού διαλογισμού. Η Ορχήστρα Δωματίου του Γκρατς που συνεργάστηκε με τη Χορωδία της Χίου σε αυτή τη Συναυλία έχει σαν στόχο την κατάρριψη της λεγόμενης ''σοβαροφάνειας'' των Συναυλιών της Κλασικής Μουσικής και την ανάδειξη ενός ευρύτερου φάσματος ρεπερτορίου( από τη Ρομαντική Μουσική και την εποχή του πρώϊμου Μπαρόκ, μέχρι την σύγχρονη Κινηματογραφική Μουσική).

                Στη Συναυλία του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2018, ''Μουσικοί Διάλογοι Ελλάδας-Αυστρίας'' που διηύθυνε η Αγγέλα Τσιμπιρλού και πραγματοποιήθηκε από τη Χορωδία της Χίου με τα παιδιά της και τα παιδιά των Νεννήτων, μαζί με την Ορχήστρα Δωματίου του Γκρατς προεξάρχοντος του Γιώργου Ζαχαρούδη ο οποίος ''δούλεψε σκληρά'' όπως είπε η Μαέστρος Αγγέλα Τσιμπιλού ''για να πετύχει αυτός ο μουσικός διάλογος'', ακούστηκαν Ορχηστρικές Σουϊτες του Μπαχ, Άριες του Μότσαρτ και του Πουτσίνι από Όπερες, μια Σερενάτα του Σούμπερτ, τα Κάλαντα του Μανώλη Καλομοίρη και η ''Άγια Νύχτα'' μαζί με τα παιδιά που έκλεψαν την παράσταση.

                 Η Αγγέλα Τσιμπιρλού ευχαρίστησε το κοινό της Χίου που αγγάλιασε τη Συναυλία, επίσης την Ορχήστρα Δωματίου του Γκρατς της Αυστρίας, όλα τα μέλη της Χορωδίας της Χίου και τα παιδιά της πόλης και των Νενήτων, τον Πρόεδρο της Χορωδίας Χίου Κ. Χαλλιορή και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την Υπεύθυνη Επικοινωνίας της Χορωδίας Χίου Βίκη Αργυρούδη-Κονταξή και ''όλους όσους βοήθησαν να γίνει το όνειρο αυτό πραγματικότητα''. Τόνισε την πολύτιμη συνεργασία του Γιώργου Ζαχαρούδη, της Μαρίας Παπαχρήστου (Σοπράνο), του Πέτρου Τζιώτη (Τενόρος), της Τούλας Φραγκάκη (Πιανίστα της Χορωδίας), του Φώτη Πέζου (Βιόλα), του Νίκου Κοταρά (Κοντραμπάσο)και του Ευγένιου Τσαρίδη (Ηχολήπτη). Για τη συμβολή τους ευχαρίστησε την Περιφέρεια και το Δήμο Χίου που συνεισέφεραν για να πραγματοποιηθεί η Διοργάνωση, καθώς επίσης και το Ομήρειο για την άψογη συνεργασία του. 

                 Η  Ταμίας της Χορωδίας Χίου Ξένη Φύλλα-Γιούργη απηύθυνε ιδιαίτερο χαιρετισμό στην εκδήλωση, μιλώντας στο κοινό και τη Χορωδία της Χίου αλλά και στους εκλεκτούς προσκεκκλημένους από την Αυστρία. Τόνισε ότι η μουσική είναι πάντα η δύναμη που στηρίζει τον άνθρωπο γιατί είναι μια παγκόσμια γλώσσα αγάπης και ανταλλαγής συναισθημάτων που αβαντάρει στην ομορφιά του κόσμου.

                 Όπως είναι λοιπόν φανερό η αγαπημένη μας Χορωδία της Χίου αποκτά πλέον διεθνή υπόσταση και αξία αφού ήδη έχει μια πρόσκληση από την Αυστρία και ένα ταξίδι στο άμεσο πρόγραμμά της για να πραγματοποιήσει εκεί την επόμενη Συναυλία της.  

 

 

magepse_i_diethnis_horodia_hioy

Σχετικά Άρθρα