Χίος, Τρίτη 19 Νοεμβρίου

Το… επαναστατικό παιδικό βιβλίο της Βίκυς Σγουρέλλη

«Τη νύχτα που τα παπούτσια ζωντανεύουν»
Σάβ, 02/11/2019 - 10:23

Αυτό το βιβλίο, το δεύτερο της Βίκυς Σγουρέλλη δεν είναι εκπαιδευτικό, όπως ο Κλειδοκράτορας της μνήμης αλλά παιδευτικό, εκπαιδευτικό… επαναστατικό.

Τίτλος του «Τη νύχτα που τα παπούτσια ζωντανεύουν» και πως ζωντανεύουν.

Για να αλλάξουν μήπως… πατώματα; Έχει η κοινωνία… πατώματα;

Μπορεί. Το βιβλίο πάντως, που διαδραματίζεται στην πόλη της… Φαντασιοπληξίας έχει, και πατώματα και…Σνομπάρους και… ΜΥΠ, Μυστική Υπηρεσία δηλαδή Παπουτσιών και…Αρβυλονομία και τσόκαρα.

Και τι γίνεται όταν επιχειρείται μίξη; Και τι συμβαίνει όταν ένα παπούτσι χάσει το ταίρι ρου;  

Ένα παπούτσι ίσον άχρηστο παπούτσι, λέει η Βίκυ και πλέκει μια απίστευτη ιστορία, με πολλά- πολλά μηνύματα, που γίνεται ισχυρότερη από των σπουδαία εικονογράφηση της Μαρίας Καρατζά, που το εκπληκτικό δεν είναι μόνο ότι… ζωγράφισε το βιβλίο, αλλά μπήκε στο κεφάλι της συγγραφέως και… ζωγράφισε την σκέψη της.

Η Βίκυ δεν ξέρουμε αν το έχει συνειδητοποιήσει, αλλά από Δασκάλα Αγγλικών εξελίσσεται σε Δασκάλα παιδικής συγγραφής.

Η γραφιστική δουλειά του βιβλίου είναι της ταλαντούχου Ηλιάνας Στεφάκη.

Δευ, 18/11/2019 - 18:16

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλεί Πάπυρος , Απλωταριάς 42, στη Χίο η συγγραφέας Άννα Μπαχά θα παρουσιάσει το βιβλίο της «Εγώ, ο κύριος Λω».

 

Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη κυκλοφόρησαν το καινούργιο βιβλίο της Άννας Μπαχά

Μια ιστορία η οποία γράφτηκε για έναν άντρα όμως αφορά εξίσου μια γυναίκα, αφού πυρήνας της είναι ο Άνθρωπος πέρα από το φύλο, την καταγωγή ή τη γλώσσα.

Μια ιστορία η οποία περιγράφει τον αγώνα που δίνουμε καθημερινά με βασικότερο αντίπαλο τον εαυτό μας.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας άντρας. Ένας άνθρωπος, ο οποίος φαινομενικά έχει όλα όσα ονειρεύτηκε, αποφασίζει παραμονές του νέου χρόνου να δώσει τέλος στη ζωή του. Οι λόγοι πολλοί μα κανείς τους πιο ισχυρός από την ίδια τη ζωή. Κανείς τους πιο δυνατός από την αλήθεια.

Μια αποκάλυψη που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Μια αποκάλυψη η οποία μοιάζει καταστροφική μα ίσως τελικά να είναι το μοναδικό όχημα για να φτάσει ο ήρωας στη λύτρωση. Να βρει τον χαμένο του εαυτό.

Η ιστορία αυτή δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι ένα μικρό κομμάτι της διαδρομής ενός ανθρώπου για να γνωρίσει τον εαυτό του. Να μάθει ποιος πραγματικά είναι, πού μπορεί να φτάσει κι αν τελικά μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπλήξεις που του επιφυλάσσει η μοίρα.

Μια ιστορία η οποία διψάει να φτάσει στην νίκη που οφείλει καθένας από εμάς στο παιδί που ήταν κάποτε και σήμερα ζει ξεχασμένο πίσω στο χρόνο. Ένα παιδί ικανό κάθε στιγμή, να μας παρασύρει στο πραγματικό μεγαλείο της ζωής. Αρκεί να το θελήσουμε.

 

Η συγγραφέας Άννα Μπαχά αναφέρει σχετικά για τον κύριο Λω:

…Ήταν Γενάρης. Δε θυμάμαι με ποια αφορμή ξεκίνησα να γράφω την ιστορία του, πάντως η αλήθεια είναι πως ο κύριος Λω ξετυλίχθηκε ολόκληρος μπροστά στα μάτια μου μέσα σε λίγες ημέρες. Σαν ένα φαινόμενο της φύσης το οποίο παρατηρείς μέχρι να δεις πού και πώς θα καταλήξει τελικά. Δεν ήξερα από την αρχή την κατάληξη μα θυμάμαι πως η ίδια ένιωσα την ανάγκη του ήρωα να λυτρωθεί.

Ούτε για μια στιγμή δεν σκέφτηκα αν αυτός θα γίνει συμπαθητικός ή αγαπητός. Ξέρω όμως πως ο κύριος Λω είναι αληθινός και αυτό είναι από μόνο του αρκετό για να δώσει απλόχερα την ελευθερία στον αναγνώστη να τον μισήσει ή αν τον αγαπήσει παράφορα. Κι αν πάλι δεν επιτύχει τίποτα από τα δύο θα είναι θαύμα αν μέσα από τη σύντομη ιστορία του, ο ήρωας, καταφέρει τελικά να κάνει τον αναγνώστη... να τον καταλάβει. Γιατί ίσως δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο απ’ αυτό όπως είχε γράψει κάποτε και ο μεγάλος φιλόσοφος Σπινόζα. «Να μη γελάς, να μη θρηνείς, να μην απεχθάνεσαι, αλλά να καταλαβαίνεις.»