Χίος, Τετάρτη 15 Αυγούστου

Γιάννη Μουρατίδη: «Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία"

Στη Ρόδο «γεννιέται» ένας Χιώτης συγγραφέας
Δευ, 05/02/2018 - 17:11
«Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία"

Στον τόπο που ενδύεται την πυκνή πλέξη της ιστορίας, εδώ όπου στέκουν τα ακλόνητα κληροδοτήματα κραταιών πολιτισμών που αναδύθηκαν από τον θρύλο και παραμένουν ακοίμητοι φρουροί του παρόντος, στο σμαραγδένιο νησί, στη Ρόδο μας, που συνομιλεί αέναα με το παρελθόν της και εγγράφει νέες υποθήκες δημιουργικής έρευνας για το μέλλον, αποφάσισε ο εκ Χίου ορμώμενος μεταφραστής και ιστορικός ερευνητής Γιάννης Χ. Μουρατίδης να επεξεργαστεί, ταξινομήσει και συνθέσει το ιστορικό και φιλολογικό υλικό που αφορά ειδικά θέματα από την οθωμανική περίοδο της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Χίου.

Ο συγγραφέας, μέτοικος Ρόδου εδώ και ενάμιση χρόνο, εργάστηκε συστηματικά για να αναδείξει ένα λησμονημένο κείμενο που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από έναν Μασσαλιώτη λόγιο της περίφημης χιακής Διασποράς, η οποία σχηματίστηκε στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από γόνους αριστοκρατικών οικογενειών βυζαντινής καταγωγής που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους Χίο στον απόηχο της φοβερής Σφαγής του 1822.

Το κείμενο ζωντανεύει στην ελληνική γλώσσα για πρώτη φορά έπειτα από εκατό δεκαοκτώ χρόνια από την αρχική του δημοσίευση στα γαλλικά, εισφέροντας στον ευρύτερο διάλογο περί της κοινωνικοοικονομικής και αυτοδικοικητικής ανάπτυξης συγκεκριμένων ελληνικών περιοχών κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το περιεχόμενο το ίδιο, ως προς τις πληροφορίες που παρέχει στον αναγνώστη το κείμενο εντάσσεται πρωτίστως στα γνωστικά πεδία της εθνοκοινωνιολογίας (σήμερα κοινωνική και πολιτική ανθρωπολογία), και δευτερευόντως στα πεδία της πολιτικής και διπλωματικής ιστορίας, στρατηγικής του πολέμου και οικονομικής ιστορίας.

Είναι υπομνηματισμένο με τρόπο ώστε να απαντά στις απορίες του μη εξειδικευμένου αναγνώστη, και ωστόσο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της πραγματολογικής και ιστορικής εμβρίθειας που θα το καθιστούσαν ένα κατεξοχήν πολύτιμο βοήθημα για όσους ασχολούνται συστηματικά με την οθωμανολογία ή την ιστορία των νήσων του Αιγαίου.

Εντούτοις, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου του Γιάννη Χ. Μουρατίδη, πέρα από το μεταφρασμένο κείμενο που συνιστά από μόνο του τεκμήριο της πρωτοτυπίας της εργασίας του, είναι η κατατοπιστική και τεκμηριωμένη Εισαγωγή που μας καταθέτει.

Μέσα από τις απολαυστικές σελίδες της, σχεδιασμένες από τον συγγραφέα και έμπειρο copywriter με γνώμονα τις «εμπορικές» επιταγές της τήρησης του σασπένς και της κορύφωσης της έντασης, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στην κυριολεξία σε λιμάνια και σταθμούς, ιχνηλατώντας τα μισοσβησμένα σημάδια της ζωής ενός λησμονημένου συγγραφέα, που υπογράφει το έργο του με το μυστηριώδες ψευδώνυμο «Τερτζουμάν Εφέντη».

Οδησσός, Κωνσταντινούπολη, Χίος, Σμύρνη, Τεργέστη, Μασσαλία, Αλεξάνδρεια, για να αναφέρουμε μερικές μόνο από τις ιστορικές πρωτεύουσες του παροικιακού Ελληνισμού όπου ο μεταφραστής επιχειρεί να εντοπίσει τα ξεθωριασμένα αποτυπώματα ζωής του Τερτζουμάν (σ.σ. μεταφραστής στα τουρκικά), με τον αναγνώστη να παραδίδεται γοητευμένος σε ένα συναρπαστικό φιλολογικό κυνηγητό, ενός Χιώτη μέτοικου που αναζητάει έναν άλλον Χιώτη μέτοικο, με τελικό νικητή τη χιακή ιστοριογραφία και τον ροδιακό πολιτισμό.

(Το βιβλίο «Η νήσος Χίος υπό οθωμανική κυριαρχία: Ανέκδοτο στα ελληνικά κείμενο για το διοικητικό σύστημα της Χίου επί Τουρκοκρατίας και τη Σφαγή του 1822, Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια Γιάννης Χ. Μουρατίδης, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 2017, Εκδ. Τυπογραφή» κυκλοφορεί σε όλα τα φυσικά και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία της Χίου.)

 

Από την εφημερίδα «η Ροδιακή»

Σχετικά Άρθρα

100 Χρόνια Φιλοτεχνικός.Επετειακή Συναυλία και Συνάντηση στο Ανοιχτό Θέατρο Καστρομηνά
Τρί, 14/08/2018 - 09:20
100 χρόνια Φιλοτεχνικός

Με μια εξαιρετική και πραγματικά πρώτης ποιότητος πνευματική καλλιτεχνική εκδήλωση γιόρτασε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου τα 100 χρόνια του στο Ανοιχτό Θέατρο Καστρομηνά ''Μίκης Θεοδωράκης'' το βράδυ της Δευτέρας 13 Αυγούστου με πολύ και καλαίσθητο κοινό που προσέγγισε με επίγνωση το μουσικό δύπτυχο της Συναυλίας, που παρουσιάστηκε (αφιέρωμα στο Χιώτικο Τραγούδι και αφιέρωμα στον Λυρικό Μίκη Θεοδωράκη) αλλά και τις Θεατρικές Απαγγελίες που το πλαισίωσαν.Το Παραδοσιακό Χορευτικό του ''Φάρου'' που εμφανίστηκε σε επιλεγμένα σημεία πρόσθεσε και το απαραίτητο τοπικό ''χρώμα'' που δεν μπορούσε να λείπει από μια τέτοια εκδήλωση.

                      Ήταν μια βραδιά εμπνευσμένη κι ανάλαφρη.

                   ''Στης νύχτας το μπαλκόνι'' ήταν ο τίτλος της συναυλίας από το ομώνυμο μουσικό κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη, που ακούστηκε μεταξύ άλλων. Τη Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Επετειακής Βραδιάς και την Ενορχήστρωση είχε ο Γεώργιος Αντ. Παυλάκος, που συνόδευσε με το Πιάνο και συντόνισε τους Σολίστες της Χορωδίας της ΕΡΤ και τους Σολίστες και τα Μέλη από Χορωδίες της Χίου, που τραγούδησαν πραγματικά υπέροχα, αλλά και τους Μουσικούς (κρουστά, έγχορδα και πνευστά) που συνόδευσαν τα Χορωδιακά και Σολιστικά κομμάτια. Η παραδοσιακή και έντεχνη ποίηση που ενσωματώθηκε στο μουσικό μέρος με τις απαγγελίες (της Λιάνας Παπανικολάου και του Δημήτρη Αυγουστίδη) τόνισε το πνεύμα και την κίνηση της Συναυλίας. Ο Γιώργος Παυλάκος είπε τη στιγμή που παρουσιάστηκε το ''κοιμήσου αγγελούδι μου''(νανούρισμα)...''το τραγούδι αυτό το αφιερώνουμε στα νεκρά παιδιά του πολέμου (τη μεγάλη αυτή ήττα της Ανθρωπότητας)''...

                      Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια της Χίου και πολλά από αυτά που κατέγραψε ο Pernot στις αρχές του εικοστού αιώνα.'' Άρχισε γλώσσα μ' άρχισε''(καταπληκτική ερμηνεία), ο ''Τρίπατος Νεννήτων''(...δώδεκα χρονών κορίτσι...) σε μια Χορωδιακή διασκευή του Γιώργου Παυλάκου που θα μπορούσε να συνοδεύσει φαντασμαγορικά Κινηματογραφική Ταινία με Υπόθεση την Ιστορία που αφηγείται το τραγούδι. Ο Πυργούσικος και το ''έναν καιρό ήμουν Άγγελος'' καθώς επίσης και μια εκδοχή πάνω σε Κρητικές Μαντινάδες με στιχάκια ''Του Γάμου'' ευχαρίστησαν το ακροατήριο που πέρασε από το ολιγόλεπτο διάλειμμα στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης σε μια στιγμή.

                       Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούστηκαν οι πρώτες συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, τα τραγούδια της νιότης του, τα Λυρικά. Η Καλλιτεχνική και Ανθρώπινη προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη είναι απροσμέτρητη και πράγματι ίσως θα πρέπει να επικρατήσει μόνο η ονομασία ''Μίκης Θεοδωράκης'' για το Ανοιχτό Θέατρο στον Καστρομηνά πράγμα που συζητήθηκε ανάμεσα στο κοινό και στους διοργανωτές της εκδήλωσης.Τα τραγούδια ''Ποιος τη ζωή μου , ποιος την κηνυγά'', ''Στην αγκαλιά μου κι απόψε σαν άστρο κοιμήσου...αν θυμηθείς τ' όνειρό μου...'', ''αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά...είσαι μικρός και δε χωράς τον αναστεναγμό μου'' ταξίδεψαν όμορφα το κοινό που σιγοτραγούδησε σε αρκετά από αυτά και λίγο πιο έντονα στη ''Μαργαρίτα τη Μαγιοπούλα''...στης ''Νύχτας το μπαλκόνι''...μια νύχτα θαρρείς ''σπαρμένη μάγια'' όπως είπε κι η Πρόεδρος του ''Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου'' που προλόγισε την Επετειακή Εκδήλωση.

                        Η κυρία Βασιλακάκη ευχαρίστησε το κοινό για την ανταπόκρισή του καθώς επίσης και τους εκπροσώπους της Πολιτείας που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, αλλά και την Πρόξενο της Γαλλίας που τίμησε με την παρουσία της τα Εκατόχρονα του Φιλοτεχνικού (το Γαλλικό Ινστιτούο στην Ελλάδα συμπληρώνει επίσης τα εκατό χρόνια του φέτος και αυτή η σύμπτωση έφερε πιο κοντά τους δύο φορείς που προγραμματίζουν κοινές εκδηλώσεις). Στην επετειακή αυτή βραδιά του Φιλοτεχνικού παραβρέθηκαν ακόμη, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου ο Παντελής Μπουγδάνος και ο Γιώργος Μανάρας, που μίλησε και αναφέρθηκε στην ''πάντα δημιουργική ρότα του Φιλοτεχνικου'', η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου και πολλοί γνωστοί και διακεκριμένοι συμπολίτες μας στους χώρους της Εκπαίδευσης της Διανόησης, της Τέχνης και της Δημόσιας ζωής και Διοίκησης. Η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Μαρία Βασιλακάκη ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Καρμαντζη και τον Παντελή Μπουγδάνο για την ενίσχυση και τη στήριξη που πρόσφεραν στο Φιλοτεχνικό στην παρούσα εκδήλωση με τη Συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.Ευχαρίστησε επίσης το Δήμο Χίου για την παραχώρηση του Ανοιχτού Θεάτρου Καστρομηνά ''Μίκης Θεοδωράκης''.

                        Ο Αντιπρόεδρος του ''Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου'' Θωμάς Καραμουσλής έκανε μια πολύ ουσιαστική, γλαφυρή και παραστατική αναφορά στα πρώτα χρόνια του Φιλοτεχνικού και στο ''κλίμα'' της εποχής που αυτός δημιουργήθηκε(με τις έντονες πνευματικές και καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τα ''κλειστά'' Club-Λέσχες μόνο για μέλη, την εξέλιξη του Φιλοτεχνικού, τις ομιλίες που διοργανώνονταν από τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Χίου κάποτε με Μουσική Υπόκρουση από νεαρές φιλόμουσες δεσποινίδες παλαιοτέρων εποχών με τη συνοδεία πιάνου και εγχόρδων...). Μίλησε επίσης για τις πολλές εκδρομές που διοργανώνονταν στα πλαίσια της Ευκοινωνησίας και της  κοινωνικής επαφής των μελών του Συλλόγου και της Χιακής Κοινωνίας. Ευχήθηκε ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου να ''ζει'' και να δραστηριοποιείται για άλλα εκατό χρόνια και εις το διηνεκές και έκανε μια πολύ σημαντική παρατήρηση κατά τη διάρκεια των λόγων του. Είπε αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Εκδήλωσης ότι το πρώτο μέρος της απαρτίζεται από ''πολύ όμορφα παραδοσιακά Χιώτικα τραγούδια'' και ότι ''κανένα από αυτά δεν ακούγεται πια στα λα'ι'κά πανηγύρια που γίνονται στο νησί...είναι τρομακτικό''. Ναι είναι τρομακτικό. Βέβαια και τα τραγούδια του ''συρμού'' αλλά και τα λεγόμενα ''σκυλάδικα'' έχουν το λόγο και την αξία της ύπαρξής τους όμως είναι καιρός πια και είναι ωφέλιμο κι απαραίτητο (κι αυτό μπορούν να το προωθήσουν οι Επαγγελματίες Μουσικοί αλλά κι όλος ο κόσμος που συμμετέχει) να ανυψώσουμε και να ''απογειώσουμε'' τα Πανηγύρια μας με τον ανεκτίμητο ''πλούτο'' της Λα'ι'κής μας Παράδοσης.

                          Ο ''Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου'' έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς επίσης και με την Ύψιστη Διάκριση από το Δήμο Χίου. Είναι πάντα στυλοβάτης και ''καλός αγωγός'' της Τέχνης, της Διανόησης, των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων αλλά και της ίδιας της ζωής και της κοινωνίας. Η Επετειακή αυτή Εκδήλωση ήταν αντάξια του Ιστορικού αυτού Συλλόγου και σίγουρα ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου ''ανυψώνει το πολιτιστικό και πνευματικό γίγνεσθαι της Χίου'' κατά την πρόθεση που εξέφρασε και ο Εμπνευστής και Ιδρυτής του Γεώργιος Παπανδρέου πριν από 100 χρόνια (στα μέσα του Οκτώβρη του 1918) όταν ο ίδιος υπηρετούσε στη Χίο ως Διοικητής του Νησιού. 

Δημήτρης Ζαφείρης    

                      

100_hronia_filotehnikos_omilos_hioy

100 χρόνια ΦιλοτεχνικόςΗ Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού