Χίος, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

''Γυμνάσιο Βολισσού, ο 60άρης έφηβος''.

Μια εξαιρετικά καλαίσθητη και εμπεριστατωμένη έκδοση-λεύκωμα για τον ακρογωνιαίο λίθο της Εκπαίδευσης στη Βόρεια Χίο! Παρουσίαση στη Βιβλιοθήκη ''Κοραή''.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 13/06/2019 - 06:47

 ''Γυμνάσιο Βολισσού, ο 60άρης έφηβος'', ένα υπέροχο, καλαίσθητο και πλούσιο Λεύκωμα, που μιλά μέσα από κείμμενα και φωτογραφίες (ντοκουμέντα κι ενθύμια) για τα 60 χρόνια λειτουργίας που συμπληρώνει φέτος το ιστορικό Σχολείο, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού ''Μιχάλης Παπαμαύρος'', παρουσίαστηκε στις 7μ.μ. της Τετάρτης 12 Ιουνίου 2019, στο κατάμεστο αναγνωστήριο της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Χίου ''Κοραής''.

Την εκδήλωση της παρουσίασης διοργάνωσαν από κοινού, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της Βολισσού, η Δ.Κ.Ι.Β. Χίου ''Κοραής'' και οι Εκδόσεις ''άλφα πι'' που τύπωσαν το Λεύκωμα, το οποίο πήρε ''σάρκα και οστά'', με τις άοκνες, κοπιώδεις έρευνες, μελέτες και εργασίες ταξινόμησης και συγγραφής του Διευθυντή του Γυμνασίου Βολισσού Σωτήρη Παραδείση.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Εκπαιδευτικοί Γιάννης Κουγιούλης και Πολύδωρος Στείρος, με αναφορές σε φωτογραφίες και περιεχόμενα του Λευκώματος, αλλά και σε προσωπικά τους βιώματα από το Σχολείο της Βολισσού.

Ο Γιάννης Κουγιούλης ολοκλήρωσε στο Σχολείο της Βολισσού την α/βάθμια και β/βάθμια εκπαίδευσή του, έχοντας φοιτήσει σ' αυτό επί 12 συναπτά έτη. ''Γεννημένος στο χωριό και ζώντας ως τα 18 μου χρόνια στη Βολισσό, το σχολείο όχι ως κτήριο αλλά ως περιεχόμενο και ουσία, ήταν ο φορέας γνώσης, κοινωνικοποίησης, πολιτισμού, κουλτούρας, δημοκρατίας και εν γένει παιδείας'', τόνισε στην ομιλία του ο Γιάννης Κουγιούλης και συμπλήρωσε ότι, ''ξεφυλλίζοντας και διαβάζοντας τους χαιρετισμούς από το χορηγό της παρούσας έκδοσης Γιώργο Μαλαφή , με συγκίνηση αλλά χωρίς έκπληξη διαπίστωσα ότι το χαρακτήρισε Σχολείο Ζωής, ο Διευθυντής Σωτήρης Παραδείσης επιγράφει το χαιρετισμό του ως το Σχολείο της καρδιάς μας, ενώ ο Παύλος Καλογεράκης εκτιμά ότι το Σχολείο ήταν η ζωογόνος κυψέλη της Παιδείας για τα παιδιά της περιοχής. Όλα τούτα και πολλά ίσως περισσότερα ήταν για μένα το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Βολισσού''.

Ο Πολύδωρος Στείρος μιλώντας για το Σχολείο της Βολισσού, είπε στον πρόλογό του, ''είναι το πρώτο Σχολείο που υπηρέτησα ως Καθηγητής, το Σχολείο της Βολισσού που είχα ήδη ερωτευτεί από τις επισκέψεις μου στη Βόρεια Χίο ιδιαίτερα τη χρονιά που υπηρετούσε εκεί η σύζυγός μου ως αναπληρώτρια''. Ο Πολύδωρος Στείρος τόνισε ότι τα επτά χρόνια που δίδαξε σε αυτό το σχολείο, χαράχτηκαν βαθιά στην καρδιά του...και παρόλο που έχουν περάσει από τότε είκοσι χρόνια, ακόμη αισθάνεται ότι ανήκει σ' αυτό. Μίλησε επίσης για το μεγαλόπρεπο εντυπωσιακό Σχολείο ως κτήριο, για το Κάστρο του Βελισσάριου και τις διάσπαρτες πετρόκτιστες οικίες της περιοχής. Εστίασε στην καθαρή και μεγάλη καρδιά των μαθητών της Βόρειας Χίου και χαρακτήρισε το Σχολείο της Βολισσού σαν τον πολυτιμότερο κρίκο για την ύπαρξη της Βόρειας Χίου.

 Έγιναν ιδιαίτερες αναφορές από όλους τους ομιλητές της εκδήλωσης, αναφορές που υπάρχουν και στο Λεύκωμα, για τον Βολισσιανό Παιδαγωγό Μιχάλη Παπαμαύρο (1891-1963) πρωτεργάτη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του Δημοτικισμού, που το όνομά του δόθηκε στο Σχολείο της Βολισσού το 2008, ύστερα από εισήγηση του σχολικού συμβουλίου και ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Επισημάνθηκαν από τους ομιλητές, πολλές φωτογραφίες που υπάρχουν στην παρούσα έκδοση, που τιτλοφορείται ''Γυμνάσιο Βολισσού, ο 60άρης έφηβος'', οι οποίες παρουσιάζουν διάφορες δραστηριότητες και σημαίνοντα πρόσωπα του σχολείου καθώς επίσης και γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτό με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν αποτυπωμένες φωτογραφίες, από μαθητές με πηλίκια το 1959...μέχρι ποδοσφαιρικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του σχολείου της Βολισσού, μαθήτριες με γαλάζιες ποδιές το 1978, Καθηγητές του σχολείου το 1994...και άλλα πολλά που σκιαγραφούν, μαζί με τα κείμμενα του Λευκώματος, τη ζωή στο Σχολείο της Βολισσού με τον καλύτερο και τον πιο γλαφυρό τρόπο.

 Κείμμενα από το Λεύκωμα διάβασε η Εκπαιδευτικός Αγγελική Δρίτσα. Τη συζήτηση συντόνισε η επίσης Εκπαιδευτικός Βάσω Μιχαλοπούλου, που κι εκείνη υπηρέτησε ως Καθηγήτρια στη Βολισσό και μίλησε για αρκετά πράγματα που την συνδέουν με το συγκεκριμένο σχολείο.

Ο πρωτεργάτης του Λευκώματος και ακούραστος ''σκαπανέας'' Σωτήρης Παραδείσης (Διευθυντής του Γυμνασίου Βολισσού) που εντόπισε μικρούς θησαυρούς στα άλμπουμ του σχολείου αλλά και στα σεντούκια των Βορειοχωρούσων μαθητών, που κράτησαν σε φωτογραφίες στιγμιότυπα σχολικής ζωής με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους...ο άνθρωπος που δημιούργησε αυτή την καθ' όλα άρτια και καλαίσθητη έκδοση μαζί με την πολύτιμη και καθοριστικά εύστοχη φροντίδα και επιμέλεια του Γιάννη Παληού και των Εκδόσεων ''άλφα πι''...ανακοίνωσε στον επίλογο της εκδήλωσης, ότι στις 10 Αυγούστου θα γίνει στο Σχολείο της Βολλισού μια πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία και την ίδρυση ενός Συλλόγου Αποφοίτων και γενικότερα πρώην μαθητών και καθηγητών του Σχολείου. Προσκάλεσε όσους το επιθυμούν και έχουν συνδέσει τη μαθητική ζωή ή την εκπαιδευτική δράση τους με τη Βολισσό...να συμμετέχουν.

Δημήτρης Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο 27 με 29 Σεπτεμβρίου για όλο το κοινό
Δευ, 23/09/2019 - 16:11

Mε αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27-29/9), με θέμα «Τέχνες και Ψυχαγωγία-Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαστήρι, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στις 11 π.μ., στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών. Οι μικροί φίλοι αναλαμβάνοντας έναν ρόλο σχετικό με τις εργασίες του μαστιχοπαραγωγού θα μάθουν για τη διαδικασία παραγωγής της μαστίχας και θα αντιληφθούν τη μοναδικότητα του προϊόντος.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

 

*Στο πλαίσιο του εορτασμού των ΕΗΠΚ από τις 27 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλα τα Μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ. Το ίδιο διάστημα οι επισκέπτες όλων των Μουσείων του Δικτύου του ΠΙΟΠ, θα έχουν έκπτωση 20% στα είδη των πωλητηρίων.