Χίος, Δευτέρα 3 Αυγούστου

Χιακά διηγήματα και άρθρα από τον Λεωνίδα Πυργάρη

Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 19/06/2020 - 21:37

Με ένα ακόμα βιβλίο "χτυπάει" το... κατεστημένο της Χιακής ησυχίας ο ακάματος Φιλόλογος Λεωνίδας Πυργάρης.

Τίτλος του ¨Χιακά κείμενα και άρθρα".  Ο ίδιος σημειώνει προλογικά στην καλαίσθητη εκτύπωση των εκδόσεων "Ηδυέπεια"

Τα κείμενα που ανθολογούνται στον παρόντα τόμο εμφανίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά: είναι όλα κείμενα Χιωτών συγγραφέων, αφορούν τη χρονική περίοδο από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα, αντιπροσωπεύουν τη Χίο σχεδόν σ’ όλο της το γεωγραφικό πλάτος και, τέλος, αποτυπώνουν πτυχές και όψεις τής χιακής ιστορίας, λαογραφίας και εν γένει πατριδογνωσίας.
Επιπροσθέτως τα εν λόγω κείμενα φέρνουν τον σημερινό αναγνώστη σε επαφή με έναν κόσμο ο οποίος - ακόμα κι αν δεν έχει ολότελα χαθεί - πάντως έχει οπωσδήποτε αλλάξει. Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει αυτά τα κείμενα νησίδες πατριδογνωσίας που γεφυρώνουν το σήμερα με το χθες και επανασυνδέουν τον σημερινό Χιώτη με το νεότερο ιστορικό του παρελθόν, δηλαδή με τις ρίζες τής Παράδοσής του.
Ιδίως σήμερα, στην εποχή τής οικουμενικότητας τού πολιτισμού, όπου ο ισοπεδωτικός οδοστρωτήρας τής παγκοσμιοποίησης επελαύνει καταστροφικός και στο πέρασμά του σαρώνει τα πάντα, - διατροφικές συνήθειες και ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες, τοπικές γλώσσες και διαλέκτους, ήθη και έθιμα - δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την εθνική ιδιοπροσωπία και ταυτότητα ενός λαού, επιβάλλοντας, σε παγκόσμια κλίμακα, τον αδυσώπητο και αμείλικτο νόμο τής ομογενοποίησης και ομοιομορφίας, είναι επιβεβλημένη η αντίδραση. Τουτέστιν απαιτείται από τον σημερινό οικουμενικό άνθρωπο, και μάλιστα τον Έλληνα, η ενεργοποίηση αντανακλαστικών και μηχανισμών αντίστασης προκειμένου αυτός από άτομο ετεροκαθοριζόμενο μιας αχανούς και απρόσωπης ηλεκτρονικής αυτοκρατορίας να ξαναγίνει πρόσωπο αυτοκαθοριζόμενο, υποκείμενο αυτόνομο και παράλληλα πολίτης συμμετοχικός και δραστήριος τής μικρής ή μεγαλύτερης κοινωνίας στην οποία τού έλαχε ο κλήρος να ζει.
Επομένως, επειδή η πνευματική απελευθέρωση τού ανθρώπου και η εθνική αυτοσυνειδησία είναι «δίδυμες αδελφές» και επειδή η πνευματική απελευθέρωση συμπορεύεται με την εθνική αυτογνωσία, επιβάλλεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ουσιαστική γνώση όχι μονάχα τής εθνικής ιστορίας αλλά και πτυχών τής αντίστοιχης τοπικής, εφόσον μάλιστα αυτή η δεύτερη αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τον κάθε άνθρωπο και με την εθνική του ιστορία.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στον αθηναϊκό εκδοτικό οίκο «ἡδυέπεια» τής κ. Τερψιχόρης Τσουρέα, αφενός για την υλοποίηση τής παρούσης εκδόσεως και την κάλυψη ολόκληρου τού οικονομικού κόστους της, αφετέρου δε για το επιμελημένο και καλαίσθητο εκδοτικό αποτέλεσμα.

Τέλος, την παρούσα Ανθολογία Κειμένων αφιερώνω ως ευγνωμοσύνης, σεβασμού και τιμής αντίδωρον ελάχιστον στη Δασκάλα μου από τα χρόνια τών πανεπιστημιακών μου σπουδών κυρία Λίλα Μαραγκού, ομότιμη σήμερα καθηγήτρια τής Κλασσικής Αρχαιολογίας τού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Βουνός Χίου, Μάρτιος 2020

 

 

Λεωνίδας Πυργάρης

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 02/08/2020 - 07:34

 Βιβλιομουσική βραδιά, με αναπτυγμένα καθίσματα σε απόσταση ασφαλείας, τη Δευτέρα στις 8.00 μ.μ.  στην πλατεία Βουνακίου με την παρουσίαση δύο βιβλίων του Δημήτρη Φρεζούλη και ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με την ευκαιρία των 95ων γενεθλίων του. Με διοργανωτή το Δήμο Χίου και συνδιοργανωτές τις εκδόσεις «άλφα πι» και το Ωδείο Αιγέας.

   34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε στις χιώτικες εφημερίδες, αρχικά στον «Χιακό Λαό» και στη συνέχεια στην «Αλήθεια», η στήλη «Καθημερινά» και 26 η εκπομπή «Ανθρώπινες Διαδρομές» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV. Ήδη από το 2003 από τις εκδόσεις άλφα πι έχουν εκδοθεί 13 βιβλία με τα χρονογραφήματα των ετών που μεσολάβησαν, ενώ εκδίδεται ο 1ος τόμος με 16 συνεντεύξεις επώνυμων συμπατριωτών μας από την ομώνυμη εκπομπή και θα ακολουθήσουν και άλλοι.

   Μια ταπεινή, όπως την αποκαεί ο ίδιος ο δημοσιογράφος της Αλήθειας στήλη, που έχει στόχο και σκοπό να αγγίξει τις ευαισθησίες και τα συναισθήματα όλων μας, χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές. Αυτά είναι τα «Καθημερινά» χρονογραφήματα  που γράφουν τη δική τους ιστορία στο χώρο του έντυπου λόγου και τώρα τελευταία και του ηλεκτρονικού.

    Ιστορία όμως γράφουν και οι «Ανθρώπινες Διαδρομές» με στόχο και σκοπό να δημιουργηθεί ένα χιώτικο πανόραμα όλων εκείνων που έβαλαν ένα λιθαράκι σ’ αυτόν εδώ τον τόπο. Εκατοντάδες συμπατριώτες μας έχουν παρελάσει και έχουν καταθέσει τις μαρτυρίες τους για ιστορικά γεγονότα αλλά και για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα άλλων εποχών.  Είναι η ζωντανή και πραγματική ιστορία του τόπου και των κατοίκων του που δεν έχει καταγραφεί πουθενά.

   Για τα «Καθημερινά» θα μιλήσει ο δάσκαλος και ποιητής Αχιλλέας Φιστουρής και για τις «Ανθρώπινες Διαδρομές» ο καθηγητής Γιάννης Κουγιούλης ενώ θα συντονίσει η συγγραφέας Κώστας Ζαφείρης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

   Η βραδιά θα κλείσει με λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν ο Γιώργος Μισετζής στο πιάνο και η Μαρία Καλαγκιά.

      Η είσοδος είναι ελεύθερη.