Χίος, Τετάρτη 5 Αυγούστου

Χωρίς αγάπη την Παρασκευή από την Κινηματογραφική Λέσχη

Τετ, 28/11/2018 - 18:30

Ρωσία, Γαλλία / Δραματική / 2017 /127’

Σκηνοθεσία: Αντρέι Σβιάγκιντσεφ

Σενάριο: Όλεγκ Νέγκιν, Αντρέι Σβιάγκιντσεφ

Πρωταγωνιστούν: Μαριάνα Σπίβακ, Αλεξέι Ροζίν, Ντάρια Πισάρεβα

 

Διακρίσεις: Υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (2018), Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο 70ο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Λονδίνου.

 

Η Ζένια και ο Μπόρις είναι στα πρόθυρα του διαζυγίου. Προσπαθούν να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή, ο καθένας με άλλο σύντροφο αλλά στο μέλλον τους δεν υπάρχει θέση για τον Αλιόσα, τον 12χρονο γιο τους. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να αναλάβει την επιμέλεια του παιδιού και σκαρφίζονται κάθε πιθανή δικαιολογία για να τον ξεφορτωθούν. Η μοίρα δίνει αναπάντεχη λύση στο δίλημμα τους όταν το αγόρι εξαφανίζεται μετά από ένα βίαιο τσακωμό.

 

Ο Αντρέι Σβιάγκιντσεφ (Λεβιάθαν) στην μόλις 4η ταινία του μας παρουσιάζει μια επώδυνα ειλικρινή ταινία, η οποία αν και ξεκινάει ως ένα μπεργκμανικής υφής οικογενειακό δράμα με καλογραμμένους διαλόγους και στιβαρές ερμηνείες σταδιακά μετατρέπεται σε ένα θρίλερ μυστηρίου που καθηλώνει. Με αφορμή το τέλος ενός γάμου, ο σκηνοθέτης μιλάει με τον πλέον απαισιόδοξο τρόπο για το τέλος μιας κοινωνίας βαθιά διαβρωμένης όπου επικρατεί ο νεοπλουτισμός και μια κυνική αντιμετώπιση των πάντων. Η σκηνοθετική προσέγγιση του Σβιάγκιντσεφ είναι χαρακτηριστική της φιλμογραφίας του με την υπέροχη φωτογραφία να έχει ρόλο πρωταγωνιστή.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 05/08/2020 - 07:54

Ο ακάματος Καθηγητής, ο… ερωτευμένος με το χωριό του Καλαμωτούσης Γεώργιος Ιω. Δαμαλάς… ξαναχτύπησε άλλη μια φορά, με ένα ακόμα βιβλίο για την Καλαμωτή, έκδοση του δραστήριου Συλλόγου Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής, με τίτλο "Η Μεσαιωνική Καλαμωτή του 17ου και 18ου Αιώνα, μέσα από τους Νοταριακούς της κώδικες"

Ο Γ. Δαμαλάς αυτή τη φορά σκύβει με πολύ κόπο, αγάπη και… θρησκευτική ευλάβεια στους Νοταριακούς κώδικες του χωριού του και μέσα από γραπτά ντοκουμέντα αναδεικνύει την κοινωνική ζωή της  Μεσαιωνικής «πρωτεύουσας» Καλαμωτής, την εποχή της ακμής της, τον 17ο και 18ο αιώνα. Τεκμήρια, σχεδιαγράμματα, φωτογραφίες, ιστορικά στοιχεία και ντοκουμέντα απλωμένα με μαεστρία σε μια καλαίσθητη έκδοση. Ο Γιώργης Ιω. Δαμαλάς προσθέτει ακόμα ένα αξιολογότατο βιβλίο στην Χιώτικη βιβλιογραφία. ΜΠΡΑΒΟ του.

 

Αληθινά-πάνω-αρχική

Πολιτική-πάνω-αρχική

Κοινωνία-πάνω-αρχική

Κοινωνία-κάτω-αρχική

Οικονομία-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-πάνω-αρχική

Φωτογραφία ημέρας-κάτω-αρχική

Πολιτισμός-πάνω-αρχική

Αθλητισμός-πάνω-αρχική

Απόψεις-πάνω-αρχική

Παιδεία-πάνω-αρχική

Τεχνολογία-πάνω-αρχική

Ομογένεια πάνω αρχική

Όμορφη πατρίδα πάνω αρχική