Η… Αρετή των αλληγορικών διδαγμάτων

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ «ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ»
Πέμ, 03/10/2019 - 11:20

H Αρετή Παληού είναι μόλις 20 χρονών, σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιστορία και Αρχαιολογία και έχει ήδη στο ενεργητικό της δύο παραμύθια για μικρούς και για… μεγάλους. Με αγαπημένο παραμυθά των παιδικών της χρόνων τον Αίσωπο μέσα και από το δεύτερο εικονογραφημένο αλληγορικό παραμύθι της με τίτλο «Το Μαγικό Τριαντάφυλλο – Ένα μυστήριο και μια αλήθεια» επιχειρεί να στείλει το μήνυμα του πόσο σημαντικό είναι να αναζητά κανείς την αλήθεια και να μπορεί να συνυπάρχει με τον άλλον, ακόμη κι αν αυτός είναι διαφορετικός.

Η Αρετή, κόρη του εκδότη Γιάννη Παληού, των εκδόσεων «Άλφα Πι», είναι μεγαλωμένη μέσα στα βιβλία και δεν άργησε να περάσει στην απέναντι... όχθη, της συγγραφής, παίρνοντας μέρος -ούσα ακόμη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου- σε λογοτεχνικό διαγωνισμό της Βιβλιοθήκης «Κοραής», λαμβάνοντας μάλιστα και 2ο πανελλήνιο βραβείο.

Σε συνέντευξή της στο «Ράδιο Αλήθεια» μίλησε για το νέο της πόνημα και την ενασχόλησή της με τη συγγραφή που, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι επαγγελματική αλλά τρόπος έκφρασης.

«Μου αρέσει μέσα από μια έξυπνη μικρή ιστορία να δοθούν διδάγματα στα παιδιά, με έναν πλάγιο τρόπο, που συχνά εξιτάρει τη φαντασία. Επιλέγω αυτό το είδος των παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους –θέλω περισσότερο όμως να εστιάσω στους μικρούς- γιατί οι αλληγορίες αρέσουν στα παιδιά, και τα διδάγματα –που προσπαθώ να δώσω- νομίζω ότι είναι σε μια βάση που πρέπει να πάρει κάθε παιδί», ανέφερε η Αρετή.

Αν κάτι την κάνει να στεναχωριέται σήμερα είναι η έξαρση του φασισμού. Μιλώντας μας για το «Μαγικό Τριαντάφυλλο» σημείωσε ότι στοχεύει στο να «ξυπνήσει τον κόσμο από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να αναζητήσει την πραγματική αλήθεια της ζωής του...

...Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να βλέπει γύρω του πράγματα που δεν του αρέσουν και είμαστε σε μια εποχή που υπάρχει έκρηξη ελευθερίας, αλλά αυτό που θέλω εγώ να περάσω είναι ότι παρά τη συγκεκριμένη ιδεολογική σου άποψη για την οποία αγωνίζεσαι πρέπει να μπορείς να δεχτείς ότι υπάρχει και το άλλο και να μην το κατακρίνεις και να μην προσπαθείς να το απεμπολήσεις, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει και να το υιοθετήσεις».

Το παραμύθι αναφέρεται σε δύο πρόβατα –τη Νίκη και τον Θάρρος, καθόλου τυχαία τα ονόματα- τα οποία ανήκουν σε διαφορετικούς βοσκούς και αποφασίζουν, ανακαλύπτοντας ένα μαγικό κόκκινο τριαντάφυλλο (το χρώμα του συμβολίζει τον αγώνα, όπως μας είπε), να ανακαλύψουν τι μυστήριο κρύβει η ζωή τους και πώς θα καταφέρουν να εξαλείψουν τη διχόνοια που υπάρχει στον κόσμο τους.

«Το παραμύθι γράφτηκε την περίοδο των εκλογών, που υπήρξε μια έκρηξη κακίας, διχόνοιας, η οποία με στενοχωρούσε πάρα πολύ και αυτή ήταν η αφόρμηση. Γράφτηκε αυτόματα και σύντομα, εννοείται όμως με προσοχή και μεράκι», τόνισε η Αρετή Παληού, που μιλώντας για τη σχέση της με το βιβλίο σημείωσε:

«Εννοείται ότι από μωρό θυμάμαι ως κύριο «παιχνίδι» το βιβλίο. Ο μπαμπάς μου μου διάβαζε πάρα πάρα πολύ. Θυμάμαι τις Κυριακές βόλτες που πηγαίναμε για να διαβάζουμε. Βέβαια δεν ήμουν ποτέ, ούτε τώρα, βιβλιοφάγος. Διαβάζω με μέτρο και τη στιγμή που κρίνω εγώ ότι το έχω ανάγκη, αλλά για εμένα το βιβλίο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου που δεν θέλω να φύγει ποτέ και στα πλαίσια του διαβάσματος και στα πλαίσια της δημιουργίας βιβλίου, της συγγραφής και της έκδοσης».

Η ίδια αναγνωρίζει ότι έχοντας πατέρα εκδότη ήταν πιο εύκολο να βρει τον τρόπο αυτά που γράφει να πάρουν τη μορφή βιβλίου, πόσω μάλλον όταν ο πατέρας της την ώθησε να το κάνει όταν εκείνη δεν είχε ακόμα το θάρρος, όμως εκείνο που επισημαίνει είναι ότι θέλει να ακούει την κριτική γιατί θεωρεί ότι πέρα από τα καλά, επισημαίνοντας κάποιος τα λάθη που εντοπίζει στο γράψιμό της της δίνει τη δυνατότητα να βελτιωθεί.

Και τα δύο παραμύθια είναι εικονογραφημένα, με την Αρετή να εξηγεί ότι επειδή και τα δύο έχουν πολύ βαθιά νοήματα η εικόνα βοηθάει το παιδί να κατανοήσει καλύτερα το περιεχόμενο ή δίνει τη δυνατότητα και σ’ ένα μικρό παιδί, αν δεν μπορεί να το κατανοήσει να καταλάβει μέσα από τις εικόνες την πλοκή, άλλωστε και η δική της πρώτη επαφή με το βιβλίο, πριν μάθει να διαβάζει, ήταν η εικόνα.

 

 

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Η ΑΛΗΘΕΙΑ"

Σχετικά Άρθρα