Ιστορική εκδήλωση και παρουσίαση βιβλίου

Τετ, 22/07/2020 - 19:59

Αν μπορούσε να… μιλήσει η κεντρική Πλατεία της Χίου.

Κατ’ αρχήν θα μας έλεγε ότι εκτός του ότι δεν θυμάται πόσα ονόματα έχει πάρει επισήμως μέχρι σήμερα, πριν γίνει… κυριλέ ήταν χωράφι, τόπος στρατιωτικών ασκήσεων, τόπος εφόδου κατά της κεντρικής πόρτας του Κάστρου, τόπος συναθροίσεων και εκδηλώσεων αλλά και τόπος μαρτυρίου, αφού αυτά και οι εκτελέσεις αποτελούσαν δημόσιο θέαμα ειδικά την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής.

Ευτυχώς με τα… μάτια της Πλατείας Βουνακίου, επίσημη ονομασία σήμερα Ν. Πλαστήρα, είδε η τοπική εθνική μας συγγραφέας, η ακάματη Φιλόλογος, ιστορικός και αρχαιολόγος Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη, που μας χάρισε άλλο ένα βιβλίο – μελέτη ιστορικών στοιχείων της Πλατείας την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Αυτό, που κυκλοφόρησε με χορηγία της μητροπόλεως Χίου, θα παρουσιαστεί στα πλαίσια των θερινών εκδηλώσεων του Δήμου Χίου την Τετάρτη 29 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ. που αλλού, στην Πλατεία.

Για το βιβλίο, εκδόσεων Α-Π με τίτλο «Η Πλατεία Βουνακίου, τόπος εκτελέσεων κατά την τουρκοκρατία» θα μιλήσει εκτός της συγγραφέως, η Διευθύντρια εκπαίδευσης Ευτυχία Βλυσίδου, ενώ θα χαιρετήσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Σχετικά Άρθρα