Μαντώ Μαυρογένους

Παρ, 19/02/2016 - 19:25

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΗ – ΚΑΛΑΜΑΡΗ

ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

 

Υπό Δρ. Φιλ. Μαρίας Ελευθερίας Γ. Γιατράκου

 

Στα χέρια μου κρατώ το θαυμάσιο ιστορικό μυθιστόρημα, που βγήκε από τη γραφίδα της γνωστής έγκριτης κι από άλλα θαυμάσια έργα της, συγγραφέως, Ειρήνης Νικολάκη – Καλαμάρη. Το διεξήλθα με τη δίψα του φιλαναγνώστη που θέλγεται από κάθε τι που συνδέεται με την ιστορία της πατρίδος μας. Η όλη του αισθητική παρουσία και εικονογράφηση θελκτική, σε παρακινεί να το μελετήσεις απνευστί. Στις τετρακόσιες δεκαπέντε περίπου σελίδες του και στα γραφόμενα, κατατοπιστικά στο κάλυμμα – οπισθόφυλλο, περιγράφεται ευσύνοπτα η ηθική και εθνική μεγαλογραφία μιας σπάνιας Ελληνίδας – ηρωίδας, της Μαντώς Μαυρογένους, που θυσίασε τα πλούτη, τους τίτλους ευγενείας, τη ζωή της ακόμη στο βωμό της πατρίδος.

 

Όταν πρωτοάνοιξα το βιβλίο, το οποίο προλογίζει ο γνωστός σε όλους, καταξιωμένος συγγραφέας Σαράντος Ι. Καργάκος, με το θαυμάσιο εμπεριστατωμένο, τεκμηριωμένο με τις δυνατές του γνώσεις πρόλογο, θεώρησα ύβρη να προχωρήσω σε προσωπικά σχόλια. Το είχα όμως υποσχεθεί στη συγγραφέα την οποία θαυμάζω για τη λογοτεχνική της δεξιοτεχνία και από άλλα έργα της, τόλμησα να χαράξω κι εγώ λίγες γραμμές, «ευγνωμοσύνης ένεκεν» προς τη μεγάλη ηρωίδα, Μαντώ Μαυρογένους, στην ηρωική συμβολή της οποίας όπως και σ’ άλλους ήρωες και ηρωίδες του ’21 οφείλεται η ελευθερία μας.

 

Θαύμασα τον πλούτο των ιστορικών γνώσεων της συγγραφέως, τη μεγάλη έρευνα στην οποία αποδύθηκε, ώστε παρά τον μυθιστορηματικό χαρακτήρα του έργου της να στηρίξει πάνω σε στέρεα ιστορικά τεκμήρια, σε ιστορικές πηγές και μελέτες, παρέχοντάς μας αυθεντικές ιστορικές ειδήσεις, ώστε και τις ιστορικές μας γνώσεις να πλουτίσουμε και να ευφρανθούμε συνάμα από την μυθιστορηματική εκδίπλωση των γεγονότων, με τη δημιουργική της φαντασία και το γεμάτο λυρισμό, αφηγηματικό της χάρισμα.

 

Εξάλλου τα κείμενα που προτάσσει, πεζά, ποιητικά ή αποφθεγματικά, σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου της μας κατατοπίζουν για την κρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σ’ ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με τον Ελληνικό Αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδος μας.

 

Ο τρόπος που εκδιπλώνει η συγγραφέας του βιβλίου την ηθική και πνευματική μεγαλογραφία της ηρωίδας του βιβλίου, είναι θαυμαστός. Δεν ανασύρει απλώς από την αφάνεια τη Μαντώ Μαυρογένους, αλλά καθιστά τη μορφή της εμπνευστική, όπως άλλωστε την άξιζε, για να την καταστήσει πρότυπο γυναίκας που μάχεται αυτοθυσιαστικά για την ελευθερία, την τιμή, την αξιοπρέπεια του Γένους, ιεραρχώντας τις αξίες στη ζωή της, με αναβαθμική κορωνίδα στο αξιολογικό της οικοδόμημα, την ελευθερία της Ελλάδος.

 

Η συγγραφέας σαν να κατέχει την επιστήμη της Ιστορίας, γεγονός που καταδεικνύει την πλούσια ερευνητική της προσπάθεια και ιστοριογνωσία συνδέει τα ιστορικά γεγονότα πανελληνίως με τέτοια συνοχή και δεξιοτεχνία, ώστε να σου γνωρίζει με τρόπον ευμέθοδο και εύληπτο όλη σχεδόν την Ιστορία τη σχετική με τον Αγώνα. Η γλώσσα της εύληπτη, με πλήθος τεχνικών όρων και πλούτο λέξεων, εντυπωσιάζει, σαγηνεύει, διδάσκει, ενισχύει τη γλωσσική γνωστική μας αρματωσιά. Μαρτυρεί την ευρυμάθεια της συγγραφέως. Οι ιστορικές ημερομηνίες που χρησιμοποιεί ακριβείς και τα πρόσωπα τα ιστορικά αληθινά καθώς και οι ηρωικές τους προσπάθειες εξακριβωμένες.

 

Καθώς μελετούμε το ιστορικό αυτό αφήγημα, γιγαντώνεται ο θαυμασμός μας για την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, την πρωτοποριακή συμπεριφορά της για την εποχή της, την αγνότητα των προθέσεων και των ενεργειών της, το θάρρος και τη δύναμή της να επικοινωνεί με τις Ευρωπαίες κυρίες χάρη της Πατρίδος, να θέτει πάνω από κάθε άλλο ιδανικό τον πόθο για την ελευθερία, χωρίς να φείδεται ζωής, πλούτου, οικογενειακού ονόματος αλλά να κινείται με πνεύμα θυσιαστικό, με ψυχή ανδρεία και όρθια, πίστη στα ιδανικά της.

 

Αυτή η σπουδαία Ελληνίδα μας γίνεται περισσότερο γνωστή και αγαπητή από την χαρισματική συγγραφέα του οικείου ιστορικού μυθιστορήματος, Ειρήνη Νικολάκη – Καλαμάρη που μας εκδίπλωσε με τρόπο θαυμαστό την πνευματική και ηθική μεγαλογραφία μιας μεγάλης Ελληνίδας που έφερε επαξίως τον βαθμό Αντιστρατήγου, αριστεύοντας στις μάχες, της Μαντώς Μαυρογένους.

 

Συγχαίρουμε εκ καρδίας τη συγγραφέα και της εκφράζουμε τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη, με την ευχή να πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα θαυμάσια έργα της, που λαμπρύνουν την Ιστορία, τη Λογοτεχνία κι ανεβάζουν με την ποιότητά τους τον κόσμο.