Χίος, Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου

Μια Χιώτισσα εξ… αγχιστείας η νέα Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Τρί, 06/02/2018 - 17:29
Ευαγγελία Στεφανή

Μια εξ αγχιστείας Χιώτισσα είναι από η νέα Διευθύντρια του τρίτου κατά σειρά Μουσείου στην Ελλάδα, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 Πρόκειται για την δρ. Ευαγγελία Στεφανή, σύζυγο του συμπατριώτη μας δρ. Αρχαιολογίας, καθηγητή στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συγγραφέα και εκπαιδευτικού Νίκου Ιωαν. Μερούση.

 Η κ. Ε. Στεφανή, που είναι στέλεχος του Μουσείου από το 2004, παρέλαβε τη Διεύθυνση από την κ. Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, η οποία βρισκόταν στο τιμόνι του Μουσείου από το 2006.

 

Τρί, 18/09/2018 - 22:12

Ο Φ.Ο.Β. θέλοντας να ακολουθήσει τις εξελίξεις της τεχνολογίας "ανέβασε" την βιβλιοθήκη του στο διαδίκτυο.
Ο θησαυρός των τοπικών βιβλιοθηκών πολιτιστικών συλλόγων, μένει πολλές φορές στα αζήτητα καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει κάποιο ωράριο ή ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των βιβλίων. Έτσι χάνονται πιθανοί "βιβλιοφάγοι" από το κοινό των μικρών βιβλιοθηκών, που μπορεί μεν να βρίσκονται κοντά τους αλλά σκέφτονται την ταλαιπωρία του "αν δεν το έχουν;", της εξερεύνησης μέσα στα ράφια και έτσι προτιμούν μια μεγάλη κεντρική βιβλιοθήκη.
Έτσι, ο ΦΟΒ με το νέο του on-line ηλεκτρονικό σύστημα γίνεται η δεύτερη βιβλιοθήκη στη Χίο (μετά αυτής της βιβλιοθήκης Κοραή) που δίνει την δυνατότητα στον καθένα να βρίσκεται πίσω από άνεση της οθόνης του υπολογιστή του και να βρίσκει πληθώρα βιβλίων (γύρω στις 4.000 όταν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική καταλογογράφηση, προς το παρόν έχουν αναρτηθεί 2.500) που έχουν συλλεχθεί από το Φ.Ο.Β από το 1924 (ημερομηνία σύστασης του τμήματος βιβλιοθήκης), όπου στην συνέχεια θα μπορεί να δανειστεί κατόπιν συνεννόησης.
Οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μπορούν στο www.fovchios.gr/fov-library να πατήσουν το σχετικό link της βάσης και να αναζητήσουν π.χ. ένα βιβλίο για την τοπική ιστορία του Βροντάδου έως τις διαστημικές ανακαλύψεις του Δρ. Σταμάτη Κριμιζή.
Στα μελλοντικά σχέδια περιλαμβάνεται η βοήθεια άλλων τοπικών βιβλιοθηκών με την προσθήκη των καταλόγων τους στο on-line ηλεκτρονικό σύστημα.