Χίος, Κυριακή 20 Ιανουαρίου

Μια... πέτρινη πίτα

Δευ, 19/02/2018 - 20:50
Η βασιλόπιτα του εργαστηρίου πέτρας

Είναι ομολογουμένως η πιό πρωτότυπη, με την έννοια ότι θα μπορούσε να είναι και... πέτρινη.

Αναφερόμαστε στην πίτα, που έκοψαν οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια Θυμιανούσικης πέτρας και βοτσαλωτού δαπέδου του Ομηρείου, εκδήλωση που έφερε και φέτος κοντά μαθητές και δασκάλους, φίλους και γνωστούς. Οπως σχολίασε ο Δήμαρχος Χίου, που έδοσε το παρόν στην εκδήλωση "Πρόκειται γα δυό "ιδιαίτερα" εργαστήρια, που συναντάς μόνο στη Χίο, που απελευθερώνουν τη δημιουργικότητα στους δρόμους της παράδοσης και της ιστορίας μας".

Ως γνωστόν από τις αρχές του 1989 λειτουργούν στους χώρους του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, Πολιτιστικά Εργαστήρια, στα οποία επαγγελματίες δάσκαλοι παραδίδουν μαθήματα σε νέους ή και μεγαλύτερους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ειδικές γνώσεις σχετικά με τις τεχνικές που διδάσκονται.

Τα εργαστήρια που λειτουργούν είναι τα εξής:

 1. Ζωγραφική
  • Τμήμα Ανηλίκων
  • Τμήμα Ενηλίκων
 2. Ζωγραφική – Γλυπτική σε πηλό
 3. Αγιογραφία
 4. Βιβλιοδεσία
 5. Φωτογραφία - Κινηματογράφος
 6. Παραδοσιακή Κατεργασία Πέτρας - Βοτσαλωτό
 7. Ξυλογλυπτική
 8. Ψηφιδωτό
 9. Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί
 10. Ελληνικά Παραδοσιακά Μουσικά Όργανα (Βιολί, Λαούτο, Ούτι, Μαντολίνο, Κρουστά, Ακορντεόν)
 11. Κουκλοθέατρο
 12. Θέατρο
  • Τμήμα Ανηλίκων
  • Τμήμα Ενηλίκων

Σχετικά Άρθρα

Η Βασιλόπιτα του ''Λέοντα Αλλάτιου'' με τη χαρούμενη νότα των ''Μουσικοπερπατητών'' και σχέδια για τη Νέα Χρονιά!
Κυρ, 20/01/2019 - 07:33

Με πολύ κόσμο και με πλήρη εκπροσώπηση από τις τοπικές αρχές, έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του ο Λαογραφικός Όμιλος Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' στην αίθουσα δεξιώσεων του Ξενοδοχείου ''Aegean Dream'', το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στις 5.30 μ.μ. με καφέ, τσάϊ και κεράσματα για τους φίλους και τα μέλη του και με την πολύ όμορφη παιδική και εφηβική χορωδία του ''Μουσικοπερπατητές'', που τραγούδησε πού όμορφα τραγούδια, τα Κάλαντα και Πρωτοχρονιάτικα Παινέματα με ευχές για το Σύλλογο και τον κόσμο. Τα παιδιά τραγούδησαν με χάρη περισσή, μεταδίδοντας χαρά και ζωντάνια σε όλη την αίθουσα, καθώς έδιναν το μικρόφωνο το ένα στο άλλο, για να πουν όλα και το καθένα ξεχωριστά, από ένα στιχάκι-ευχή, ενώ η Χορωδία επαναλάμβανε. 

                Ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Παντελής Μπουγδάνος από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς απηύθηναν χαιρετισμό, κατόπιν προσκλήσεως τους στο Βήμα από τον Πρόεδρο του ''Λέοντα Αλλάτιου'' Κώστα Τριαντάφυλλο, κατά την έναρξη της εκδήλωσηςΣτην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του ''Λέοντα Αλλάτιου παραβρέθηκαν και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Π.Λεγάτος με τη σύζυγό του Ε.Μονιούκα, που πρόσφεραν μάλιστα και το δώρο, μια Τηλεόραση 40 ιντσών από το κατάστημα ''Κωτσόβολος'', που έλαβε ο τυχερός που βρήκε το φλουρί (από τα πιτάκια που μοιράστηκαν στα τραπέζια).

                Ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης ευχήθηκε μια καλή και δημιουργική χρονιά σε όλο τον κόσμο και στον Πρόεδρο του ''Λέοντα Αλλάτιου'' προσωπικά, κάθε καλό στις μελλοντικές επιλογές του. Ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς τόνισε τη σημαντική προσφορά του ''Λέοντα Αλλάτιου'' στην Πολιτιστική ζωή και στην κοινωνία της Χίου και πρόσθεσε ότι μέσα στο 2018 πρέπει να πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία Δήμου Χίου και ''Λέοντα Αλλάτιου'', η πρόταση του Συλλόγου για την Παραγωγή και Προβολή (στο Ομήρειο και αλλού) Ταινίας με τη μορφή Ντοκυμαντέρ για την ανάδειξη της Προσωπικότητας του ανθρώπου Λέοντα Αλλάτιου που με την εξωστρέφειά του πρόσφερε στην εποχή του, τόσα πολλά καλά για το νησί της Χίου.

                Ο Κώστας Τριαντάφυλλος Πρόεδρος του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' έκανε μια αναδρομή στις δραστηριότητες της Χορωδίας και των Χορευτικών Τμημάτων (εντός και εκτός Χίου), τις εκδηλώσεις στο Ομήρειο, αλλά και της κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Συλλόγου στο σύνολό του με τα μέλη του για τη χρονιά 2018 που πέρασε. Τόνισε, το Θεσμό πια, της Συνάντησης Χορωδιών που πρώτος διοργάνωσε ο ''Λέοντας Αλλάτιος πριν δύο χρόνια και έδωσε συγχαρητήρια στους Προέδρους του Ομηρείου Εύα Καλκούνη και Ηλία Σμυρνιούδη για τη συνεργασία τους στο όλο εγχείρημα και σημείωσε ως εξαιρετικά σημαντική τη συμμετοχή του ''Λέοντα Αλλάτιου''(για την ανάδειξη της τοπικής μας κουλτούρας) στην Έκθεση της Σμύρνης που προβάλλεται σε όλη την Ευρώπη και ίσως και Παγκοσμίως.

                Ο Προεδρος του ''Λέοντα Αλλάτιου'' Κώστας Τριαντάφυλλος έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα του Συλλόγου και το φλουρί έπεσε στο Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού. ''Καλός οιωνός για το Δήμαρχο'', παρτατήρησε κάποιος από τους παρευρισκομένους και ο Δήμαρχος έδειξε με χαμόγελο, ότι στη μία μεριά του τυχερού νομίσματος εικονίζεται η Βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας.

                Με τα τραγούδια της παιδικής και εφηβικής Χορωδίας ''Μουσικοπερπατητές''του ''Λέοντα Αλλάτιου'', κύλησε με ζωντάνια και κέφι το υπόλοιπο της εκδήλωσης και ο Σύλλογος έβαλε μπροστά για νέες δράσεις με την καινούργια χρονιά!