Μια Βραζιλιάνα ζωγράφος στο "Ελληνικό Κάστρο"

Πέμ, 28/08/2014 - 22:14

 

 Tο ξενοδοχείο “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ”, ευγενώς προσφερόμενο, θα φιλοξενήσει από τις 29 Αυγούστου έως στις 30 Σεπτεμβρίου 2014, την ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ της εικαστικού Ρ ο ζ α λ ί  Ά λ β ε ς , με τίτλο “ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΧΙΟΥ”, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΑΡΤΙΟΝ”.

 Με σπουδές εικαστικών τεχνών στο Πανεπιστήμιο Fundancao Universidate do Rio Grante (Funci) της Βραζιλίας, η νεαρή Ροζαλί αποτελεί μια δυνατή εικαστική παρουσία. Στο ενεργητικό της έχει ήδη εκθέσεις ζωγραφικής στην πατρίδα της, την εξωτική Βραζιλία και στη Χίο, καθώς και εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων.

 Ειδικώτερα στη Χίο, έχει λάβει μέρος με περίπτερο στην Έκθεση Αγροτουρισμού του 2013, ενώ Εκθέσεις της έχουν φιλοξενηθεί στο Φρούριο της Χίου, στα “Σπήλια Καρδαμύλων” ,καθώς και στις ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου “ΑΡΤΙΟΝ”.

 Οι αισθητικές αναζητήσεις της εικαστικού βρήκαν από νωρίς διέξοδο στον καμβά, όπου με ευαισθησία, γλυκύτητα, αισιοδοξία και νεανική φρεσκάδα, απελευθερώνοντας την έκφραση του ονειρικού της, αποτυπώνει με τη χρήση των παστέλ, της σινικής μελάνης, του κάρβουνου, των ακριλικών χρωμάτων και της ακουαρέλας τις εμπνεύσεις της, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ίδια αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα.

 Η ζωγράφος επενδύει την πολυεπίπεδη δημιουργικότητά της σε πρόσωπα, τοπία, φύση και στιγμές της καθημερινότητας(ως ενσταντανέ), ισορροπώντας ανάμεσα στο μυστήριο, τη μεταφυσική, την ιστορία, το στοχασμό, το χιούμορ, το συμβολισμό και τη σύγχρονη έκφραση, καταφέρνοντας να αποτυπώσει την αύρα αυτών που ζωγραφίζει.

 Ο θαυμασμός και η αγάπη της για τον Μοντιλιάνι, τον Βαν Γκογκ και τη Φρίντα Κάλo πυροδοτούν τη φαντασία της και αποτελούν “ δάνεια “ στη ζωγραφική της έκφραση.

 Η εκλεκιστική χρήση του χρώματος και ο χειρισμός του, κυρίως στις ακουαρέλες της, μαγνητίζουν το βλέμμα. Χρώματα σε απαλούς, παστέλ και φλούο αποχρώσεις, με φανερή την αίσθηση της διαφάνειας, “δανεισμένα” κι αυτά από ένα και μοναδικό τόνο που ανακαλύπτει στις εμπνεύσεις της, κάνουν εκεί που δεν το περιμένεις την εμφάνισή τους.

 Φως, σκιές, χρώμα και γραμμές κατά το μάλλον ή ήττον, καθοδηγούν τα πινέλα και τα μολύβια της, παρασυρμένα βέβαια πάντα από το έντονο συναίσθημά της.

 Σήμα κατατεθέν της οι εντυπωσιακές καρικατούρες της, όπου και πάλι το συναίσθημα, αλλά και η προσπάθεια της να τονίσει κάτι το ιδιαίτερο της προσωπικότητας και της φυσιογνωμίας- μοντέλου της, πρωτοστατούν.

 Με μοναδική ευχέρεια, που της χαρίζουν οι ιδιαίτερες σπουδές της στην καρικατούρα, καταφέρνει να αναπαραστήσει πρόσωπα, με έναν πραγματικά γκροτέσκα χιουμοριστικό τρόπο.

 Ο μαγικός κόσμος των παιδικών βιβλίων και παραμυθιών έχουν διευρύνει το πεδίο της δημιουργικής της έκφρασης. Η εικαστική της προσέγγιση εδώ “ αλαφραίνει “ ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας με ευαισθησία, ρομαντισμό και αισθαντικότητα ένα άμεσο, ζωντανό και ενδιαφέρον αποτέλεσμα, συμπληρώνοντας παράλληλα το “διάλογο” με τον αναγνώστη.

 Για του λόγου το αληθές επισκεφτείτε την Έκθεση της ζωγράφου στη Χίο, αλλά και το blog (blog de Rosali – Rosali colares illustracoes) της ταλαντούχας Ροζαλί ( με την ιδιαίτερη αγάπη της για το νησί μας), της οποίας το μέλλον προοιωνίζεται ευοίωνο.

 

 

                   ΒΑΣΩ ΚΡΙΤΑΚΗ